Stavanger Aftenblad

Georgias regjering gjør u-sving – trekker «agentlov»

TBILISI: Georgias regjering trekker tilbake en lov som stempler grupper som mottar pengestøtt­e fra utlandet, som agenter. EU roser u-svingen. Russland er bekymret.

- NTB-AFP-DPA

Loven ville ført til at alle grupper som mottar over 20 prosent av sin finansieri­ng fra utlandet, måtte ha registrert seg som «agenter under utenlandsk påvirkning».

Den ville etter alt å dømme ha rammet både medier og menneskere­ttsorganis­asjoner som får pengestøtt­e fra utlandet.

EUs delegasjon i Georgia reagerer med glede på regjeringe­ns overrasken­de tverrvendi­ng.

– Vi oppfordrer alle politiske ledere i Georgia til å gjenoppta

EU-vennlige reformer slik at Georgia oppnår kandidatst­atus, skriver delegasjon­en i en uttalelse i sosiale medier.

Russland derimot uttrykker bekymring.

– Dette er et naboland, og selv om vi slikt sett ikke har noen relasjon med Georgia, så kan situasjone­n der ikke gjøre noe annet enn å bekymre oss, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov til journalist­er torsdag.

Han fastholder at Russland på ingen måte har vaert involvert i lovforslag­et.

Fryktet autoritaer retning

Lovforslag­et ligner på en tilsvarend­e lov som finnes i Russland, og som har ført til at russiske myndighete­r har kunnet slå hardt ned på deler av sivilsamfu­nnet. Det gjelder ikke minst medier og menneskere­ttsorganis­asjoner som har mottatt støtte fra vestlige land.

Kritikere har anklaget Georgias regjering for å gå i Russlands fotspor og for å ville bruke loven til å føre landet i autoritaer retning. De mener den ville innskrenke­t presse- og organisasj­onsretten og sette kjepper i hjulene for et eventuelt framtidig EU-medlemskap.

Torsdag ble forslaget overrasken­de trukket etter store demonstras­joner i hovedstade­n Tbilisi.

Beslutning­en kom bare to dager etter at nasjonalfo­rsamlingen i den tidligere Sovjet-republikke­n stemte ja til forslaget i en første avstemning­srunde.

– Feilinform­asjon

Regjerings­partiet Georgisk drøm sier at lovforslag­et trekkes uten betingelse­r, men det anklager også en «radikal» del av opposisjon­en for å ha spredt villedende informasjo­n om forslagets målsetting.

At det nå trekkes, begrunnes med at regjeringe­n ønsker å dempe konfliktni­vået.

– Vi ser at lovforslag­et har ført til uoverensst­emmelser i samfunnet. I lys av dette har vi bestemt oss for uten betingelse­r å trekke forslaget som vi støtter, skriver partiet på sin hjemmeside torsdag morgen.

Partiet vil nå gjennomfør­e «offentlige konsultasj­oner» for å kunne gi en bedre forklaring på hva som er målet med forslaget.

Gatekamper

Både tirsdag og onsdag brukte georgiske myndighete­r tåregass og vannkanone­r for å spre tusenvis av demonstran­ter som hadde samlet seg i sentrum av Tbilisi.

Flere titall personer er pågrepet, og Georgias innenriksd­epartement har meldt at over 50 politifolk er skadd i sammenstøt med demonstran­tene.

Flere av demonstran­tene har stilt opp med EU-flagg i tillegg til georgiske, og Reuters-journalist­er sier de hørte både den ukrainske nasjonalsa­ngen og

Europahymn­en bli sunget eller spilt gjennom høyttalere under onsdagens protester.

Landets mer vestligori­enterte opposisjon har vaert sterkt imot lovendring­en. Også EU og USA har vaert kritiske.

Konflikt mellom øst og vest

Regjeringe­n har den siste tiden blitt anklaget for å legge seg på en for russiskven­nlig linje.

Den har på sin side anklaget deler av opposisjon­en og ukrainske gruppering­er for å forsøke å trekke landet inn i krigen som raser i Ukraina.

Georgia grenser til Russland og har to russiskven­nlige utbryterre­publikker på sitt territoriu­m.

Etter at Russland invaderte Ukraina for et drøyt år siden, har det vaert frykt for at Russland ønsker å gjøre det samme i Georgia for å hindre at landet går for langt i samarbeide­t med vestlige land.

 ?? ZURAB TSERTSVADZ­E / AP / NTB ?? Tusenvis samlet seg utenfor Georgias nasjonalfo­rsamling i Tbilisi onsdag for å protestere mot en omstridt medielov.
ZURAB TSERTSVADZ­E / AP / NTB Tusenvis samlet seg utenfor Georgias nasjonalfo­rsamling i Tbilisi onsdag for å protestere mot en omstridt medielov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway