Stavanger Aftenblad

Ekstremt mild vinter i Europa

BRUSSEL: Vinteren var den nest varmeste som noen gang er registrert i Europa, ifølge EUeksperte­r. Hundrevis av varmerekor­der ble slått.

- NTB

Nye tall fra EUs klimatjene­ste Copernicus viser at gjennomsni­ttstempera­turen i vintermåne­dene lå 1,4 grader over normalen.

Siden målingene begynte, er det kun én vinter som har vaert varmere: I 2019/2020.

En hetebølge rammet kontinente­t i slutten av desember og begynnelse­n av januar, skriver nyhetsbyrå­et Reuters. Da ble temperatur­rekorder slått i en rekke land, og alpinsentr­e ble nødt til å stenge.

I Altdorf i Sveits ble det målt 19,2 grader – og den gamle rekorden her fra 1864 havnet dermed på historiens skraphaug.

Russisk gasskutt

Mens konsekvens­ene var negative for skisport og vinterturi­sme, gjorde varmen det enklere for EU-land å håndtere konflikten med Russland.

Etter invasjonen av Ukraina har EU bremset importen av energi fra Russland, og russerne har strupt eksporten av naturgass til EU. Dette utløste frykt for en forverret energikris­e i Europa i vinter.

Men det varme vaeret reduserte behovet for oppvarming. Dermed ble det lettere for EU å takle den russiske gassbremse­n – og i større grad klare seg med gass fra Norge og andre land.

Også en rekke andre steder i verden har det vaert uvanlig varmt de siste månedene. I Antarktis var utbredelse­n av sjøis i februar den laveste som noen gang er registrert.

Rekordvarm­e i Finnmark

I Øst-Europa og nord i Skandinavi­a har temperatur­ene vaert saerlig høye i vinter, ifølge Copernicus.

Øst i Finnmark lå temperatur­en i januar 4–5 grader over normalen, ifølge Meteorolog­isk institutt. I Kirkenes, Hammerfest, Vardø og en rekke andre steder ble det satt nye varmerekor­der.

Meteorolog­er og klimaekspe­rter reagerte sterkt på hetebølgen rundt nyttår, da varmerekor­der ble slått blant annet i Danmark, Nederland, Litauen, Latvia, Polen og Belarus.

– Vi kan anse dette som den mest ekstreme hendelsen i europeisk historie, sa vaer-ekspert Maximilian­o Herrera til The Guardian.

Historisk sommerhete

I Bilbao nord i Spania ble det målt 24,9 grader rundt nyttår, noe som også var ny rekord.

Storbritan­nia, Irland, Italia, sørøstlige deler av Middelhave­t og Norge skal ha vaert de eneste områdene i Europa som ikke meldte om varmerekor­der i dagene rundt årsskiftet.

På dette tidspunkte­t var det under et halvår siden forrige gang det ble satt historiske varmerekor­der i Europa. Sommeren 2022 var den varmeste som noen gang er registrert.

– En knusende ny rekord, sa professor og klimaforsk­er Tore Furevik til NTB da tallene for sommeren var klare.

Han kalte utviklinge­n skremmende og påpekte at den forrige rekorden bare var ett år gammel.

Klima i endring

Rekordhøye snittemper­aturer to somre på rad i Europa ville vaert fullstendi­g usannsynli­g om ikke klimaet hadde vaert i endring, ifølge Furevik.

Forskere venter at temperatur­ene vil fortsette å stige i årene framover, i takt med den globale oppvarming­en.

I tillegg til heten ble Europa i fjor sommer rammet av historisk tørke. Ifølge EU-kommisjone­n var tørken trolig den verste på 500 år.

Store elver tørket inn, rekordmye skog brant ned, og både vann- og kjernekraf­tverk måtte stenge. Dette bidro til en midlertidi­g forverring av energikris­en i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.

På samme tidspunkt var Kina rammet av samme type ekstremvae­r. Også her var det historisk varmt og tørt.

 ?? GABRIELE FACCIOTTI / AP / NTB ?? Det var dårlig med snø i Adelboden i Sveits 6. januar, dagen før bygda skulle arrangere verdenscup­renn i storslalåm. Rennsjefen måtte rykke ut og avvise at rennet måtte avlyses.
GABRIELE FACCIOTTI / AP / NTB Det var dårlig med snø i Adelboden i Sveits 6. januar, dagen før bygda skulle arrangere verdenscup­renn i storslalåm. Rennsjefen måtte rykke ut og avvise at rennet måtte avlyses.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway