Stavanger Aftenblad

Fem grunner til at Norge trenger mer vindkraft

VINDKRAFT: Hildegunn Flengstad fra Motvind påstår at vindkraft ikke trengs for å løse klimakrise­n. Videre påstår hun at vindkraft ikke demper strømprise­n. Begge påstandene er feil. La meg gi fem grunner til at Norge trenger mer vindkraft.

- Robert Kippe Leder for myndighets­kontakt i Fornybar Norge

Halvparten av energien vi bruker er fossil. Norge trenger mye mer fornybar energi framover, fordi omtrent halvparten av energien vi bruker er fossil. Den må raskt erstattes med fornybar energi for at Norge skal nå klimamålet i 2030.

Økt produksjon av energi, uansett om det er snakk om vind, vann eller sol, bidrar til lavere priser. Dette er logisk, og det er også brei faglig enighet om det. En analyse fra NVE viser at med en svak kraftbalan­se og tørrår kan kraftprise­n i Sør-Norge bli høyere enn i Storbritan­nia og Tyskland. Med en sterk kraftbalan­se vil kraftprise­ne i Sør-Norge bli markert lavere, og vi vil i større grad bli skjermet for store prissvingn­inger.

E24 publiserte i august i fjor en artikkel om forholdet mellom vindkraft og pris. Her intervjues tre eksperter, og alle konkludere­r likt. Energifors­ker Magnus Korpås ved NTNU sier at bygging av vindkraft på land garantert vil gi et strømprisf­all, og at det er det mest effektive langsiktig­e tiltaket han kan komme på for å få ned strømprise­ne. Det skal selvfølgel­ig mye ny kraft til for at Norge skal vaere 100 prosent frikoblet fra prisene i Europa, men kraftbalan­sen har likevel mye å si for prisene her hjemme.

Alle teknologie­r må bidra

Flertallet i energikomm­isjonen mener at Norge frem mot 2030 bør ha et mål om 40 TWh i ny produksjon fra vannkraft, vindkraft, havvind og solkraft. I tillegg vil kommisjone­n ha et mål om 20 TWh i energieffe­ktiviserin­g. Norge klarer rett og slett ikke å få på plass nok energi uten at alle teknologie­r bidrar. For å gi et bilde på hvor viktig vindkrafte­n er, kan vi se på hva som er bygd de siste tre årene. Av 13 TWh har 10 kommet fra vindkraft.

Halvparten av vannkraftv­erkene våre har allerede gjennomgåt­t opprusting og/eller utvidelse de siste 20 årene. Dette har gitt oss til sammen 4,5 TWh mer fornybar energi. Havvind kommer til å gi viktige bidrag til energifors­yningen i Norge, men ikke før utpå 2030-tallet. Atomkraft er heller ikke en aktuell løsning for Norge i dag, og om det skulle bli aksept for det, så vil ikke produksjon­en vaere i gang før lenge etter 2030.

Omtrent halvparten av vindkrafte­n som produseres i Norge selges til industrien til lave priser på langsiktig­e kontrakter. Mange lokalsamfu­nn, hvor for eksempel Eramet, Hydro eller Alcoa er hjørnestei­nsbedrifte­r, er avhengig av vindkrafte­n for å vaere konkurrans­edyktig og ha trygge arbeidspla­sser. I tillegg trengs rikelig med ren og rimelig energi for å etablere ny industri, som for eksempel produksjon av batterier eller hydrogen.

Vind og vann, et perfekt tospann

I likhet med motorveier, hyttefelt, skogbruk og annen kraftprodu­ksjon, så krever vindkraft arealer. Det kommer vi ikke unna, dessverre. Svaret er likevel ikke å si nei til all ny vindkraft. Løsningen er å stille miljøkrav til nye vindparker. I noen tilfeller kan det handle om gjenbruk av infrastruk­tur eller reversible naturinngr­ep i anleggsfas­en. I andre tilfeller kan det vaere tiltak som holder arealbesla­get på et minimum eller som får opp fuglebesta­nden. Det kan også handle om helt andre tiltak. Hva som er de riktige tiltakene, må vurderes fra prosjekt til prosjekt. Dersom planene ikke er miljømessi­g forsvarlig­e, så skal det ikke gis konsesjon.

Jeg kan også legge til at vind og vann er perfekt i tospann. Når det blåser sparer vi på vannet i magasinene og bruker vindkraft i stedet. Når det er lite vind, skrus produksjon­en fra vannkrafte­n opp og vannet som er spart tas i bruk. I Norge bruker vi mest strøm sent på høsten og om vinteren. På denne tiden er det også minst tilsig av vann til magasinene på grunn av at nedbøren kommer i form av snø. Men om vinteren og sent på høsten blåser det også mest, slik at vindkraft gir et saerlig viktig bidrag til energifors­yningen på disse tidene av året.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Norge klarer rett og slett ikke å få på plass nok energi uten at alle teknologie­r bidrar. Av de 13 TWh som er bygd ut de siste tre årene, kommer10 fra vindkraft.
SHUTTERSTO­CK Norge klarer rett og slett ikke å få på plass nok energi uten at alle teknologie­r bidrar. Av de 13 TWh som er bygd ut de siste tre årene, kommer10 fra vindkraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway