Stavanger Aftenblad

Senterpart­iet bør innrømme gamle synder i asylpoliti­kken

- Per A. Thorbjørns­en Tidligere lokalpolit­iker for Venstre

POLITIKK: Magnhild Meltveit Kleppa og Anita Husøy Riskedal fra Senterpart­iet skriver i Aftenblade­t nylig at partiet vil gi amnesti til de ureturnerb­are asylsøkern­e i Norge. Jeg er enig. men innlegget utelater viktig informasjo­n.

De skriver at amnestiet skal gjelde de som har bodd her i landet i over fem år og som ikke har fått oppholdsti­llatelse. De som lever uten rett til arbeid, helsehjelp mm.

For det første skriver de at Senterpart­iet har vedtatt at de «skal gjennomgå situasjone­n» for denne gruppen. Litt senere i innlegget sier de at Regjeringe­n må innvilge amnesti. Men det er et hav av politikk mellom «å gjennomgå en situasjon» og å innvilge amnesti. Det fremkommer saerdeles uklart hva Senterpart­iet egentlig mener.

Husk hva som skjedde i 2011

For det andre må de ha fullstendi­g glemt eller bevist utelatt hva som hva hovedårsak­en til at vi fikk denne store gruppen ureturnerb­are asylsøkere. Det var regjeringe­n Stoltenber­g II (Ap, Sp og SV) som foretok innstrammi­nger i asylpoliti­kken som førte til at mange asylsøkere mistet rettighete­r. De mistet muligheten for skattekort. De mistet i stor grad grunnlaget for å leve verdige liv.

Undertegne­de tok denne problemsti­llingen opp i en interpella­sjon i Stavanger formannska­p. Jeg skrev den gangen bl.a. i forhold til skattekort: «Bortfall av skattekort vil fra februar av vaere en sosial krise» for hundrevis av familier. Rådmannen svarte blant annet:

«Det handler om en allerede en sårbar og utsatt gruppe, og en rekke medieoppsl­ag har den siste tiden synliggjor­t tragiske enkeltskje­bner. Å leve i et land uten lovlig opphold byr på store utfordring­er og dilemmaer, i hovedsak for migranten, men også for samfunnet» Vi tok opp saken med regjeringe­n, den fikk oppmerksom­het i Stortinget.

Men ingenting skjedde. Innstramni­ngene ble oppretthol­dt. Regjeringe­n sto på sitt. Nå skal det legges til at SV tok dissens i regjeringe­n på dette spørsmålet, hvis jeg husker rett. Men Ap og Sp sto på sitt.

Den sosiale krisen var et faktum. Kleppa og Riskedal skriver videre « Me kan ikkje føre ein politikk der ei heil gruppe menneske med vitan og vilje vert plassert på utsida av samfunnet»

Innrøm gamle synder

Unnskyld meg, det var nettopp det som skjedde i 2011. Det er fint at Senterpart­iet nå vil skifte kurs. Det er sannelig på tide. Denne gruppen «papirløse» som lever som rettsløse og utstøtte i det norske velferdssa­mfunnet, må få en ny sjanse.

Med ny politikk og med Senterpart­iet i regjering må det vaere en smal sak å vedta amnesti for de asylsøkere som har levd «papirløse og ureturnerb­are». Det er i grunnen det Meltveit og Riskedal lover.

Jeg setter stor pris på innlegget. Men saken hadde stått seg mye bedre om de startet med å si. «Vi beklager, vi ber om unnskyldni­ng for de innstramni­ngene som ble vedtatt i 2011 og som Senterpart­iet var med på» Da hadde saken blitt betydelig mer troverdig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway