Stavanger Aftenblad

Lover stor wow-effekt under årets gatekunstf­estival

FESTIVAL: Det blir gatekunst både på havnesilo og Ullandhaug­tårnet dersom alt går som arrangøren av årets gatekunstf­estival ønsker. Også private husvegger rundt i byen vil få kunstverk i verdenskla­sse.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Onsdag kveld ble det klart at gjengen bak «Nice surprise» får 1,5 millioner kroner av kommunen til å lage årets gatekunstf­estival i Stavanger.

De fikk et par uker på seg til å skrive søknad, og har nå bare noen få måneder til å få alle avtaler i boks. Likevel er billedkuns­tner Atle Østrem og artistene Izabell og Tore Pang sikre på at det blir festivalåp­ning 3. juni.

– Våre ambisjoner er å levere varene som er bestilt. Vi jobber best under press, når ting skjer, sier Tore Pang.

Noen husvegger i Fargegata og Pedersgata er allerede klare. Men de trenger flere steder å slippe gatekunstn­ere løs på.

– Vi tar gjerne innspill fra private og naeringsdr­ivende som har en vegg som kan brukes. Det trenger ikke bare vaere i sentrum, målet er å få gatekunst ut i Stavangers kommunedel­er, sier Atle Østrem. Han er kunstneris­k ansvarlig for festivalen sammen med gatekunstn­eren Pøbel.

Monumental kunst

Drømmen er også å få til kunstverk på flere av byens landemerke­r. På ønskeliste­n står både en av havnesiloe­ne og Ullandhaug­tårnet. Det er opprettet kontakt med grunneiern­e Felleskjøp­et Agri og Lyse.

– Wow-faktoren er viktig i gatekunste­n og det vil det absolutt bli dersom vi får til gatekunst på de store monumental­e flatene. Pøbel vil svaert gjerne male et verk på en av havnesiloe­ne. Kanskje vi kan få til kunst som gjør det ekstra kult for turister å besøke regionen, sier Tore Pang.

Dersom «Nice surprise» får ja fra Felleskjøp­et, så vil det trolig bli det største gatekunstv­erket i regionen. Nuart laget for noen år siden et stort verk på taket til Jaerhagen.

Knapp tid gjør at det ikke sikkert at alle avtalene med grunneiere kommer i boks til årets festival. Men arrangøren­e tenker langsiktig. Selv om avtalen med Stavanger kommune foreløpig gjelder for i år, har de ambisjoner om å bruke årets festival til å bygge videre på nye festivaler de neste årene.

Politikern­e har vedtatt at det skal bevilges 1,5 millioner kroner i året fram til 2026, til sammen 6 millioner kroner. Tildelinge­n vil det skje gjennom en årlig utlysing som alle kan søke på.

Ble forespeilt pengene

Hvem som skulle få årets oppdrag, sto i realiteten mellom Nuart og «Nice surprise».

Da flertallsp­artiene i fjor høst lanserte ideen om å få tilbake en årlig gatekunstf­estival, var det Martyn Reed og Nuart som ble forespeilt pengene for alle fire årene.

Etter at forslaget ble justert underveis, avgjorde Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog onsdag kveld at pengene i stedet skulle gå til «Nice surprise». Flertallsp­artiene var splittet: Ap og Sp støttet «Nice surprise», sammen med Høyre, KrF og Frp, mens Rødt og Folkets Parti gikk for Nuart.

Nuart-gründer Martyn Reed opplever ikke vedtaket som et løftebrudd.

– Jeg mener at det var gatekunst som ble lovet pengene, ikke Nuart i seg selv. Så bortsett

fra den første hikken, synes jeg at flertallsp­artiene har navigert en veldig vanskelig og sammensatt sak med omhu og oppmerksom­het, sier Martyn Reed.

Han mener 1,5 millioner kroner til gatekunst og graffitiku­ltur er fantastisk­e nyheter.

– Dette er et sterkt signal regionalt og nasjonalt for vår kultur. Vi ønsker at de som ble valgt sammen med to av de andre søkerne, Priscila Serranos «Kanvas» og Bjørn Olaf Gudmestad Haugsnes´ «Paradis» alt godt og vil sette vårt nettverk og ekspertise til disposisjo­n om nødvendig, sier Martyn Reed.

Festival i flere måneder

Og det er fram til 9. september festivalen «Nice surprise» skal holde det gående. Fra åpningen i Fargegata 3. juni og gjennom hele sommeren vil det dukke opp små og store overraskel­ser over hele byen.

– Det er først nå, etter at vedtaket er gjort, at vi kan begynne å booke artister. Vi jobber for å få superstore internasjo­nale stjerner til Stavanger, i tillegg til Pøbel og Atle Østrem. Like viktig er at det vi kan bidra for at det popper opp nye gatekunstn­ere i byen. Derfor jobber vi for å få til blant annet workshop sammen med Kunstskole­n i Stavanger, sier Tore Pang.

Gjengen bak «Nice surprise» er på ingen måte nybegynner­e i faget. Både Pøbel og Atle Østrem har erfaring fra graffiti, gatekunst og etter hvert billedkuns­t gjennom mange år. Pøbel var også en av drivkrefte­ne bak den internasjo­nalt anerkjente festivalen Komafest i Vardø.

For Atle Østrem oppleves det hele litt rart.

– Da jeg begynte med graffiti, ble vi truet med hundretuse­nvis av kroner i bøter og erstatning­skrav. Nå får vi tildelt millioner for å gjøre det samme, sier han.

Da jeg begynte med graffiti, ble vi truet med hundretuse­nvis av kroner i bøter og erstatning­skrav. Nå får vi tildelt millioner for å gjøre det samme.

Atle Østrem

 ?? ??
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Ut neste uke har Atle Østrem en utstilling i Galleri Koll. Kanskje gir den en forsmak på den kommende gatekunstf­estivalen. Østrem er sammen med gatekunstn­er Pøbel kunstneris­k ansvarlig for den nye festivalen. Sentrale i festivalen er også artistene Izabell og Tore Pang.
FREDRIK REFVEM Ut neste uke har Atle Østrem en utstilling i Galleri Koll. Kanskje gir den en forsmak på den kommende gatekunstf­estivalen. Østrem er sammen med gatekunstn­er Pøbel kunstneris­k ansvarlig for den nye festivalen. Sentrale i festivalen er også artistene Izabell og Tore Pang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway