Stavanger Aftenblad

Problemet med datasentre

LEDER: Er enorme, utenlandsk eide datasentre god bruk av knappe energiress­urser?

-

Det skapte ramaskrik hos deler av naeringslo­bbyen da det Stavanger-baserte selskapet Green Mountain droppet Rogaland og valgte å etablere et digert, nytt datasenter på Hamar i stedet. Her hadde regionen gått glipp av en enestående mulighet, ble det hevdet.

Mon det. Nå viser det seg at selskapet som Green Mountain skal lagre data for, er den kinesiske sosiale medier-giganten Tiktok.

En ting er at kinesiske myndighete­r ikke lar kinesiske barn og unge bruke Tiktok. Hvorfor det, mon tro? En annen ting er at kinesiske teknologis­elskaper – på samme måte som russiske – er vanskelige eller umulige å skille fra kinesiske myndighete­r.

15 milliarder kroner investert. 350 arbeidspla­sser. Det er argumentet som trumfet alle innvending­er, ifølge Hamar-ordfører Einar Busterud (Ap) og hans kollega i nabokommun­en Løten, Marte Larsen Tønseth (Sp) Og det er jo forståelig, isolert sett. Investerin­ger og arbeidspla­sser er viktig. Men det er jo også viktig å vaere klar over hva slags virksomhet som etableres.

«Vi kan ikke legge oss opp i hva slags data som lagres», er det vanlig å høre. Men er ikke det et temmelig tynt argument nå i 2023? Den russiske invasjonen i Ukraina, med Kina som en mektig støttespil­ler i bakgrunnen, har gjort oss oppmerksom­me på tiår med en svaert naiv holdning til hva slags investerin­ger og hva slags naeringsvi­rksomhet vi lar etableres på norsk territoriu­m.

Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) ble ikke spurt om råd før Green Mountain gjorde avtalen med Tiktok. Datasenter­bransjen er for dårlig regulert til å hindre at fremmede stater kan leie plass i norske datasentre, mener PST.

Tiktok avviser – naturligvi­s – alle innvending­er og hevder at det er vanntette skott mellom selskapet og den kinesiske staten. Hvor troverdig er det i et land der kommunistp­artiet ER staten, og der staten kontroller­er alt? Like troverdig som å påstå at Kreml ikke kan påvirke russiske selskaper.

Green Mountain ble i 2021 solgt fra Smedvig-familien i Stavanger og London til et israelsk selskap for 7,6 milliarder kroner.

Datasentre bruker enorme mengder energi, og tilgangen på (billig) grønn energi er hovedgrunn­en til at selskaper ønsker å etablere slik virksomhet i Norge. Og selskapene har kunnet spille kommuner og regioner ut mot hverandre. Nå har bevissthet­en rundt hva vi som samfunn bruker energi på, økt betrakteli­g. Det er på tide.

Knappe energiress­urser forutsette­r at energien brukes der den gir maksimal uttelling, i form av arbeidspla­sser, skatteinnt­ekter og verdiskapi­ng.

Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) ble ikke spurt om råd før Green Mountain gjorde avtalen med Tiktok.

 ?? FOTOMONTAS­JE ?? Anlegget på Løten slik det er planlagt.
FOTOMONTAS­JE Anlegget på Løten slik det er planlagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway