Stavanger Aftenblad

– Det er Rettore vi vil ha!

SANDNES: Høyre gjør det knallbra i ny måling i Sandnes, og toppkandid­aten gjør det også skarpt i en egen ordførermå­ling. – Det er Kenny Rettore vi vil ha, sier Anne Grete Lie. Søstrene hennes Elisabeth Nevland og Marit Rovik er enige.

- Camilla Bjørheim Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no Christine Andersen Johnsen Journalist christine.johnsen@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

12 år med Ap-ordfører i Sandnes kan gå mot slutten, viser fersk måling.

– Jeg tror Rettore blir neste ordfører, sier Anne Grete Lie.

Hun er på sushiresta­urant i den nye mathallen i Sandnes sammen med søstrene sine, Elisabeth Nevland og Marit Rovik.

Aftenblade­t viser bilder av Kenny Rettore (H), Pål Morten Borgli (Frp) og Arne B. Espedal (Ap). Én av de tre blir etter alle solemerker ordfører til høsten – og fordi Stanley Wirak nå gir seg, er det for første gang på lenge reell spenning knyttet til hvem som skal holde i klubba og ha førsterett på ordførerkj­edet framover.

En fersk meningsmål­ing utført av Respons Analyse for Aftenblade­t viser at Ap, Høyre og Frp fortsatt er de tre største partiene, men maktforhol­det har endret seg. Høyre har nå desidert størst oppslutnin­g, mens Ap fortsetter å falle.

Flere etterlyse et skifte

– Wirak har vaert flink, og har gjort mye for byen, men vi trenger noe nytt nå, sier Lie.

Søstrene hennes nikker. De tre har kontroll på ordførerka­ndidatene.

– Rettore er opptatt av ungdom, idrett og naeringsli­v, og er forholdsvi­s ung. Det er han vi vil ha som ordfører, sier Lie.

Thorbjørg Helland vil også ha et skifte. Hun har stemt på partier i opposisjon lenge.

– Jeg er opptatt av miljø, og av å verne det bestående. Politikern­e bør lytte mer til byantikvar­en, sier Helland.

Målingen inspirerer

Kenny Rettore (H) er på vei hjem fra bokmesse i Italia da han får høre om siste meningsmål­ing og en oppslutnin­g på 32,9 prosent.

– Kjempetall! Dette inspirerer. Nå har vi gjort det bedre i fire målinger enn vi gjorde i vårt best valg i Sandnes, sier Rettore, og legger til at 25 av 51 kandidater på lista i år er kvinner.

Også Pål Morten Borgli (Frp) har grunn til å smile inn i helga.

– Vi er akkurat der vi skal vaere i dag, og det er kjekt at mange har tro på oss. Men frem mot valget skal vi bli enda større, og vi har et stykke igjen til der vi skal vaere, sier han, men vil ikke si om de har et spesifikt måltall.

Den ferske målingen viser at trenden fra forrige måling fortsetter: Høyre øker ytterliger­e i oppslutnin­g, og dersom målingen slår til, vil Høyre doble antallet representa­nter i kommunesty­ret – fra dagens 8 til 17.

– Det meste vi har hatt, er 15. Men dette er bare en måling, og det er et halvår til valget, sier Rettore noe mer nøkternt.

I motsatt ende av skalaen er Folkets parti, som med dagens måling er helt ute av kommunesty­ret. Arbeiderpa­rtiet går fra 13 til 9 i kommunesty­ret.

– Vi er ikke fornøyd med 17 prosents oppslutnin­g, men dette er en nasjonal trend vi ser også lokalt. Vi kan ikke gjøre annet enn å drive valgkamp, sier Arne B. Espedal (Ap).

Ordførermå­ling

Den ferske målingen har også sjekket hvem velgerne foretrekke­r som ordfører. Rettore og Borgli får samme resultat (25 prosent), men Arne B. Espedal (Ap) havner noe bak (20 prosent).

– Dette er kjempebra, er Rettores respons.

– Borgli har et enormt forsprang her, han har vaert i politikken lenge. Trolig er han en av landets mest profilerte varaordfør­ere. Det er naturlig at han gjør det godt her, sier Rettore.

– Veldig gledelig, og bra for selvtillit­en. Det er også kjekt å se at såpass mange som sier at de ikke vil stemme Frp, likevel vil ha meg som ordfører, sier Borgli, som den siste uke har vaert ute med ordførerkj­edet ved flere anledninge­r, sist for å åpne mathallen.

– Det skjer mye i Sandnes. Jeg og ordføreren fordeler arbeidsopp­gavene, som vi alltid har gjort, og vi jobber godt sammen. Å stille på slike ting er ikke en valgkamp-greie for meg. Jeg er veldig mye på jobb, og har det veldig kjekt, sier Borgli.

Ap-kandidat Espedal gjør det litt dårligere i ordførermå­lingen enn i fjor høst.

– Er det effekten av å hoppe etter Wirak vi ser?

– Jeg tror kanskje ikke den effekten er så stor. Men Stanley er kjent og populaer, det er ikke bare bare å erstatte han. Ikke like mange som kjenner meg. Samtidig har vi vaert i posisjon i 12 år og må forvente noe slitasje, sier Espedal.

Blå framgang i Sandnes, Ap fortsetter å falle:

Posisjonen mister flertall

I dag styres Sandnes av Ap, Frp og Senterpart­iet – et samarbeid som har holdt seg i snart tre valgperiod­er. Både Frp og Senterpart­iet øker litt i oppslutnin­g fra målingen i september, men ikke nok til at dagens posisjon sikrer seg flertall. De tre har i dag 25 mandater i kommunesty­ret – som er akkurat nok til flertall.

Partiene som vil styre neste

periode, må altså kunne telle til 25.

Slik ser det ut i den ferske målingen:

Ap, Sp og Frp: 21 mandater (dagens flertall ryker)

Ap og Høyre: 26 mandater (mulig flertall)

Høyre og Frp: 27 mandater (mulig flertall)

– Dagens flertall ryker i målingen? Hva slags avtale har dere i posisjonen?

– Vi har aldri hatt noen avtale om at vi skal fortsette. Jeg er tydelig på at vi har hatt tre gode perioder nå, som har gitt Sandnes en god driv og positiv utvikling, men Frp har ikke lukket noen dører, sier Borgli.

– Avtalen er at vi skal snakke sammen og gi beskjed før vi eventuelt slår opp og inngår nye ekteskap, sier Espedal (Ap), som ikke tror Høyres framgang nødvendigv­is handler om et sug etter høyrepolit­ikk.

– Jeg opplever at dette er en protest mot regjeringe­n mer enn et sterkt ønske om Høyre-politikk, sier han.

– Regjeringe­n sliter. Det gjenspeile­s også i Sandnes. Men jeg tror vi går inn i en fase der de lokale sakene blir viktigere, sier Borgli. Rettore ser litt annerledes på Høyre-framgangen:

– Vi får mange tilbakemel­dinger om at folk ønsker seg høyrepolit­ikk. Både fra ansatte i kommunen og i naeringsli­vet får jeg høre at de merker seg at vi er i opposisjon. Mange ønsker en endring, og det er nok en slitasje i posisjonen nå, sier han.

Ser flere mulig allianser for Høyre

– Og hvem skal Høyre samarbeide med?

– Det mer mest naturlig å gå til Frp, men vi er pragmatisk­e. Både et sentrumssa­marbeid og et Apsamarbei­d kan vaere aktuelt. Vi tar etter hvert hintet om at Frp ikke ønsker et samarbeid. De hadde mulighet til å få ordføreren i 2019, men takket nei, sier Rettore.

– Vi har ikke samtaler med noen om samarbeid på dette stadiet, det er litt tidlig. Vi har noen viktige saker som skiller Høyre og Frp i Sandnes. Det handler om bompenger og rushtidsav­gift, og at vi holder mer igjen på pengene der Høyre vil bruke mer, sier Borgli.

 ?? ?? Sandnes-søstrene Elisabeth Nevland, til venstre, Anne Grete Lie og Marit Rovik vet hvem de vil ha som ordfører.
Sandnes-søstrene Elisabeth Nevland, til venstre, Anne Grete Lie og Marit Rovik vet hvem de vil ha som ordfører.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway