Stavanger Aftenblad

Kaos når Kenny knuser konkurrent­ene

KOMMENTAR: Så blir de stående disse tre, Kenny, Arne og Pål Morten, og størst av dem er usikkerhet­en.

- Leif Tore Lindø Journalist leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

Etter sist lokalvalg handlet det mange steder på NordJaeren om å holde Høyre ute. I møterom og på restaurant­er møttes den ene og den andre, liberalist­er og sosialiste­r, bompengepr­otestanter og miljøfolk, enker og farløse, og ble enige om å styre sammen.

Alle ska me! Unntatt Høyre.

Sandnes har vaert foregangsk­ommune i denne idrettsgre­nen helt siden bromancen mellom Borgli og Wirak startet i 2011. Flere har senere fulgt lignende oppskrifte­r, og i skrivende stund får alle Høyre-ordførerne i Rogaland plass på en moped.

Nå blåser det en kraftig Høyre-vind over landet. Også de svaert populaere vindmøllen­e i Sandnes kjenner kraften i høyrevinde­n. Høyres Kenny Rettore skal – ifølge det klassiske reglemente­t – bli ordfører i Sandnes i høst. Kennyens kohort er Sandnes’ desidert største parti (32,9 prosent), nesten dobbelt så store som Arbeiderpa­rtiet (17 prosent). En ny krisemålin­g. Frp (20,2 prosent) er også større enn Ap.

Så da overtar vel Høyre i Sandnes? Nja, de fosser fram, er dobbelt så store som i 2019, men det spørs om det hjelper.

Sandnes er tross alt Sandnes.

Ingen respekt for reglene

I Aftenblade­ts måling har den utvidede venstresid­en (Rødt, Ap, SV, Sp og MDG) fattige 16 mandater i kommunesty­ret.

De borgerlige (Høyre, Frp, KrF, Venstre og INP) har 33.

Utklassing!

Men så er ikke Sandnes en by som nødvendigv­is respektere­r det vanlige opplegget. Derfor er valget i Sandnes ekstra spennende, og uhyre interessan­t.

Med disse tallene er dagens posisjon (Ap, Frp og Sp) avhengig av å få med to-tre småpartier for å fortsette å styre. Det frister veldig lite. For ustabilt, saerlig i en tid der politikere plutselig melder seg ut av partier hvis det skvulper litt i glasset. Man kan ikke styre en båt der det er konstant fare for mytteri og avhoppere.

Ap/Frp-alliansen er i en skikkelig knipe i denne målingen.

Smårolling­ene

Et par andre interessan­te observasjo­ner fra denne meningsmål­ingen:

Folkets Parti er, som ventet, helt ute. Sandnes-fraksjonen av partiet har ikke akkurat imponert de siste fire årene.

Nykomlinge­n Industri- og Naeringspa­rtiet er inne med én mann, Frp-avhopper Sigurd Sjursen. Vindmøllep­rotest kombinert med en liten dose klimaskeps­is er 2023-versjonen av Nok er Nok!

Miljøparti­et sliter voldsomt. Vår tids viktigste sak er ikke viktig nok når strømregni­ngen hvisker «forbrukslå­n».

Spenningen i Sandnes ligger imidlertid ikke hos de mange smårolling­ene, men hos de voksne, de tre store. Alle de tre store har sine egne problemer.

Arbeiderpa­rtiet sliter med motvinden fra Oslo. At Stanley Wirak, heila Sannes’ trygge og populaere farfar, gir seg, hjelper heller ikke. Fort, si hva han nye ordførerka­ndidaten til Ap i Sandnes heter.

Nei?

Riktig svar er Arne Buchholdt Espedal.

Nye folk på toppen er alltid en utfordring. Stanley Wirak er et navn som ligger utrolig lett på tungen i Sandnes. Arne Buchholdt Espedal? Ikkje liga enkelt å sei, nei. Ap-motvinden fra Oslo hjelper ikke det bitten.

Tusen spørsmål

I de fleste kommuner ville dette vaert eden mad. Høyre, Frp og resten i smågodt, for eksempel KrF og/eller Venstre. All klassisk møblering av politikk tilsier at det skal vaere sånn. Ferdig snakka.

Men i Sandnes er det andre regler som gjelder. Gammel gruff på høyresiden, Wirak og Borglis «Romeo og Julie»-historie, personkjem­i og «ka e best for Sannes» dominerer og endrer hele spillbrett­et. Valget i Sandnes ligger an til å bli veldig spennende, potensielt kaotisk og kan ende opp i et trekantdra­ma. Vil Pål Morten Borgli bli ordfører? Vil Ap donere ordførerkj­edet til Frp for ikke å havne på gangen? Hvor mye vil Høyre legge i potten for å lokke Borgli og Frp inn i et klassisk, borgerlig samarbeid?

Borgli har mange trumfkort, men ikke riktig alle. Er det potensial her for en luring, en gammel drøm mange har om et annet samarbeid over bretten, et flertall med Ap og Høyre? Kan det tenkes at et gigantisk og litt desperat Høyre tilbyr et slagent Ap ordførerkl­ubbå for å komme seg i posisjon?

Det er tross alt Sandnes vi snakker om. Vi kan ikke utelukke noe som helst.

Ikke sikker

For å gjøre kaoset komplett: Den mest populaere ordførerka­ndidaten i Sandnes heter «Ikke sikker» til fornavn, og «Ingen av dem» til etternavn. Denne størrelsen får 30 prosent av stemmene. Kenny Rettore og Pål Morten Borgli får 25 prosent hver, og han som du nå bør huske navnet på – Arne Buchholdt Espedal – får de siste 20.

Bakgrunnst­allene viser også en annen kvessen detalj. Hvis folk kan svare «ikke sikker» på hvem de vil stemme på, er «ikke sikker» det største partiet i Sandnes. 27 prosent er usikre på hvem de ville stemt på hvis valget var i morgen. De partiene som vinner disse stemmene, vinner valget.

Så hva kommer til å skje i Sandnes? Tja, et langskudd, basert på denne målingen: Første forsøk blir å fortsette hold-Høyre-ute-leken. Så ser Ap og Frp at de må ha med seg alt som kan krype og gå for å få flertall.

Ap+Frp+Rødt+Sp+SV+KrF? Nei, det går selvfølgel­ig ikke. Det får vaere måte på sprikende staur.

Da må Kenny Rettore og Pål Morten Borgli rett og slett sette seg i Hanatrappe­ne og ta seg en alvorsprat. Hvis de får ryddet opp i gammelt partigrums, kan Ap vaere ferdige i Sandnes.

 ?? JARLE AASLAND ?? Kenny Rettore hadde besøk av Erna Solberg i Sandnes i februar. Begge seiler i kraftig medvind, uten at det løser Rettores store utfordring i Sandnes: Han må finne seg noen lekekamera­ter.
JARLE AASLAND Kenny Rettore hadde besøk av Erna Solberg i Sandnes i februar. Begge seiler i kraftig medvind, uten at det løser Rettores store utfordring i Sandnes: Han må finne seg noen lekekamera­ter.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway