Stavanger Aftenblad

Vurderer å pålegge laererne sensoroppg­aver: – Kan ikke se at det går an

STAVANGER: Ingvild Sørensen tror tvang for å få nok sensorer til eksamen både er urealistis­k og at det kan vaere med på å skremme unge fra ville å bli laerere.

- Veronica Irmelin Ellingsen veronica.irmelin.ellingsen@ aftenblade­t.no

– Er det er mulig å pålegge laererne å vaere eksaminato­rer?

– Etter hva jeg forstår er en forpliktet til å vaere eksaminato­r ved muntlig eksamen. Men å pålegges å vaere sensor ved andres eksamen, det kan jeg ikke se at skal gå an.

Dette sier Ingvild Sørensen (MDG) som er nestleder i Utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger. Hun er også laerer ved St. Svithun videregåen­de skole.

Mangler sensorer

8. mars skrev Aftenblade­t at skolesjefe­n i Stavanger vurderer å pålegge laerere å stille som sensorer ved muntlig eksamen i grunnskole­n. Da fristen gikk ut 3. mars, manglet det 60 sensorer.

– Sensorarbe­id i forbindels­e med muntlig arbeid er en del av laerernes arbeidsopp­gaver, sier skolesjef Jørn Pedersen til Aftenblade­t.

Han hadde torsdag møte med rektorene i Stavanger om det praktiske rundt muntlig eksamen.

– Skolene melder inn det antallet laerere som er nødvendig for å gjennomfør­e eksamen, sier han.

Sørensen reagerer sterkt på forslaget om tvang for å få nok sensorer til årets eksamener i Stavanger.

– Jeg sitter i en litt rar dobbeltrol­le, så jeg ser hvordan laererne har det for tiden. Jeg ser at det er veldig mye misnøye i skoleverke­t og at det er et turbulent forhold mellom arbeidsgiv­er og arbeidstak­er, sier hun.

Ekstra slitne

Sørensen mener slitasjen blant laererne blant annet kommer av en lang streik og nye laereplane­r som kom midt under pandemien.

– For mange av laererne sitter de på nesten helt nye fag. De sliter også med ettervirkn­ingen av pandemien og i tillegg det er frustrasjo­n i forhold til lønn og to ganger påtvungen lønnsnemnd.

– Det er veldig mye ekstraarbe­id for laererne. Og at en arbeidsgiv­er nå signaliser­er at de muligens vil pålegge laererne en arbeidsopp­gave, tenker jeg er veldig feil vei å gå.

Istedenfor foreslår Sørensen at første skritt burde vaere å ha en direkte dialog med laererne og organisasj­onene.

– Laererne bryr seg om elevene og ønsker at de skal få gå opp til eksamen, så jeg er sikker på at det finnes mange laerere som vil gå den ekstra milen. Men man må gå i dialog med dem istedenfor å begynne å pålegge folk.

Redd for følgene

– Vi ser at mange laerere forsvinner fra skolen og vi har problemer med å rekruttere nye. Spesielt for 1.–4. klasse. I en veldig presset situasjon må en ikke gi dem enda en grunn til å ikke orke å laere bort mer.

Neste onsdag er det utvalgsmøt­e. Her skal temaet tas opp.

– Det er viktig at vi har gode og motiverte laerere i skolen. Det å ha fornøyde laerere er å satse på unger og skolen.

Sørensen uttrykker bekymring for hva sensortvan­g kan gjøre med rekrutteri­ng til både jobber og selve laereryrke­t.

– Det at de som vurder å bli laerere ser at man kan bli pålagt mer og mer arbeid tror jeg ikke bidrar til at de ønsker å bli laerere.

Hun har sendt inn følgende spørsmål:

– Kan utvalget få en orienterin­g om hva en per dags dato ser for seg at skal gjøres for å avvikle muntlig eksamen i vår?

– Ser direktøren for seg at en kan kompensere laerere som frivillig tar på seg merarabide­t som muntlig eksamen er, ved å gi for eksempel avspaserin­g, økonomisk kompensasj­on eller andre goder?

– Er en bekymret for følgende/konsekvens­ene hvis en pålegger arbeiderne dette arbeidet, med tanke på allerede varslet laererfluk­t og rekrutteri­ngsvansker?

 ?? FREDRIK REFVEM ?? – Det er allerede veldig mye ekstraarbe­id for laererne. Og at en arbeidsgiv­er nå signaliser­er at de muligens vil pålegge laererne mer, er veldig feil vei å gå, sier Ingvild Sørensen, MDGpolitik­er og laerer.
FREDRIK REFVEM – Det er allerede veldig mye ekstraarbe­id for laererne. Og at en arbeidsgiv­er nå signaliser­er at de muligens vil pålegge laererne mer, er veldig feil vei å gå, sier Ingvild Sørensen, MDGpolitik­er og laerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway