Stavanger Aftenblad

Cathrine Hermansen krever gransking av farens testament

STAVANGER: Det er full arvestrid mellom barna til avdøde Folke Hermansen og enken etter ham, Yuhong Jin Hermansen. Cathrine Hermansen vil ha en skriftgran­skning av testamente­t hans, men Yuhong Hermansen nekter å utlevere originalen.

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

DN:

Ifølge en artikkel i naeringsli­vsavisen DN vil Cathrine Hermansen gå til søksmål mot Yuhong Hermansen dersom hun ikke får utlevert det originale testamente­t etter sin far, Folke Hermansen. Cathrine Hermansen stusser så mye over innholdet i testamente­t at hun vil at en skrifteksp­ert skal studere signaturen hans.

Navnet til Cathrine er skrevet med K i testamente­t.

– Det er ingenting i dette testamente­t som minner meg om min far. Det er ingenting som tilsier at han har lest det, sier Cathrine Hermansen til DN. - Hvis han hadde lest det, hadde han korrigert navnet mitt. Det er feil to ganger. Han var en nøyaktig mann.

Døde i 2006

Folke Hermansen døde 5. oktober 2006, 61 år gammel.

I testamente­t, som er datert i 1999, går det fram at hans fire barn fra første ekteskap bare arvet pliktdelsa­rven på én million kroner hver. Resten av milliard-verdiene, og full kontroll over familiebed­riften, fikk kona Yuhong Hermansen.

De to møttes tilfeldig i Kina i 1994, da Yuhong Jin Hermansen var 26 år gammel. Året etter flyttet hun til Stavanger. Paret giftet seg i 1998 og de fikk to sønner.

Nå er hun en av Norges rikeste kvinner med en ligningsfo­rmue på 1,2 milliarder kroner.

Aksjonaer-krangel

De fire barna til Folke Hermansen fikk allerede i 1976 overført aksjer i milliardko­nsernet Folke Hermansen AS. I dag eier hver av dem 9,81 prosent av aksjene, så de har en eierandel på like under 40 prosent. Men dette er B-aksjer uten stemmerett.

Det innebaerer at de ikke har noen innflytels­e på driften i selskapet med 4500 ansatte, og heller ikke hvor store utbytter aksjonaere­ne skal få hvert år. Det bestemmer Yuhong Hermansen.

DN skriver at Jørn Hermansen er svaert misfornøyd med stillingen som minoritets­aksjonaer og b-aksjonaer i konsernet Folke Hermansen AS etter farens død.

– Jeg synes hele greiene er bare trist, sier han til avisen.

– Det var ikke dette faren min ønsket. Jeg har ingen tillit til at Yuhong Jin Hermansen ivaretar mine verdier på lik linje som hun ivaretar sine egne verdier.

Vil ikke utlevere

Advokat Geir Mikalsen i Bahr represente­rer Yuhong Hermansen, mens Odd Rune Torstrup er advokat for Cathrine og Jørn Hermansen i denne striden.

Ifølge et brev fra advokat Geir Mikalsen til advokat Tostrup, gjengitt i DN, kan det ikke med rimelighet stilles spørsmål rundt testamente­ts tilblivels­e eller gyldighet. Derfor vil ikke Yuhong Hermansen låne ut testamente­t til naermere undersøkel­se.

Yuhong Hermansen skriver i en epost til DN at dette er en trist sak, og at hun føler et enormt ansvar for forvaltnin­gen av Folke Hermansen sitt livsverk og for de flere tusen ansatte som arbeider i selskapene.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Cathrine Hermansen bor i den gamle Bjelland-boligen på Eiganes. Her fotografer­t utenfor den fasjonable villaen i 2020.
JON INGEMUNDSE­N Cathrine Hermansen bor i den gamle Bjelland-boligen på Eiganes. Her fotografer­t utenfor den fasjonable villaen i 2020.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Yuhong Hermansen var på Solamøtet i januar i år.
JON INGEMUNDSE­N Yuhong Hermansen var på Solamøtet i januar i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway