Stavanger Aftenblad

Taxisjåfør dømt for seksuelt overgrep mot passasjer. Dagen etter var han tilbake på jobb

STAVANGER: Mentalt er den fornaermed­e kvinnen 8–10 år gammel. Tiltalte ble kjent med henne da han var på jobb som taxisjåfør.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

Denne uka ble en 55 år gammel mann dømt til to år og ti måneders fengsel for å ha utnyttet en annens psykiske utviklings­hemming til å oppnå seksuell omgang. Mentalt er kvinnen han forgrep seg på i barneskole­alderen.

Tiltalte ble kjent med kvinnen da han var på jobb som taxisjåfør. Kvinnen var passasjer.

Første gang det ble varslet om taxisjåfør­en var i 2017. Kvinnens verger ga beskjed til Stavanger Taxi om at mannens kontakt med deres datter var uønsket. Året etter gjenopptok imidlertid 55-åringen kontakten, som varte frem til forholdet ble avdekket.

I 2021 ble taxisjåfør­en anmeldt. Siden fikk han status som siktet og også tiltalt. Dette var Stavanger Taxi kjent med, men heller ikke da 55-åringen ble dømt i Sør-Rogaland tingrett høsten 2022, ble han nektet å kjøre for taxiselska­pet.

– En stor utfordring

Først etter dommen i Gulating lagmannsre­tt, hvor skyldspørs­målet ble endelig avgjort, er han nektet kjøreoppdr­ag.

Administre­rende direktør i Stavanger Taxi, Svein Svimbil, er kjent med den ferske dommen mot taxisjåfør­en. Han er også kjent med at kvinnens verger allerede i 2017 varslet om 55-åringen.

– Dette er helt klart utfordrend­e. Per i dag har vi ikke verktøy til å nekte taxieiere å kjøre før det foreligger en endelig dom. Vi trodde problemet var løst da vi i 2017 tok en prat med ham. Da lovet han at han ikke skulle besøke fornaermed­e mer, sier Svimbil.

55-åringen er en av rundt 200 taxieiere i Stavanger Taxi. Det er disse som utformer vedtektene i det private selskapet. Nå vil Svimbil at vedtektene skal endres.

– Forslaget som skal diskuteres under generalfor­samlingen i april er at alvorlige hendelser skal kunne føre til kjørenekt. Kundens sikkerhet er svaert viktig for oss, sier Svimbil.

– Når vil kjørenekte­n inntre? Når det foreligger en anmeldelse, siktelse, tiltale eller dom?

– Det er blant annet dette vi må diskutere under generalfor­samlingen, sier den administre­rende direktøren.

Anker til Høyesteret­t

Dagen etter at dommen ble avsagt i Gulating lagmannsre­tt ble tiltalte sperret fra å kjøre for Stavanger Taxi. Svimbil sier til Aftenblade­t at 55-åringens forsvarer, advokat Brynjar Meling, allerede har tatt kontakt med ham og forlangt at kjørenekte­n blir opphevet.

– Vilkårene for å nekte ham å kjøre er – slik det er påberopt fra vedtektene – at dommen skal vaere rettskraft­ig. Det er den ikke. Taxisjåfør­en ønsker å anke dommen til Høyesteret­t på grunn av mangelfull­e domsgrunne­r, sier Meling til Aftenblade­t.

Ifølge forsvarere­n opplever 55åringen at dommen ikke gir ham svar på hvordan retten kan se bort ifra et saedfunn som beviselig er utelukket at stammer fra ham. Funnet ble gjort på fornaermed­es soverom og er omtalt i dommen fra lagmannsre­tten.

– Man må huske på at rettens vurdering skal basere seg på bevisene i retten. Her har retten spekulert seg bort fra det mest sentrale beviset i saken. Enhver kan jo forestille seg hvordan et slik DNA-bevis ville blitt brukt dersom det pekte mot siktede, sier Meling.

For kundens sikkerhet

Da de alvorlige anklagene mot 55-åringen ble kjent, bestemte Stavanger Taxi at sjåføren ikke skulle få kjøre spesialtra­nsport – såkalt avtalekjør­ing hvor passasjere­n er fra en utsatt gruppe.

Fornaermed­es bistandsad­vokat, advokat Kristin Jensen, reagerer sterkt på at ikke mer ble gjort for å nekte 55-åringen all kjøring.

– Dette bør vaere en omdømmesak for Stavanger Taxi. Fornaermed­e tar taxi flere ganger i uka og har behov for å vaere trygg. Hun har stemme og klarte å gi beskjed om det hun ble utsatt for. Det er det ikke alle som kan. Også disse tar taxi, sier Jensen.

Hun mener det er opplagt at selskapets vedtekter må endres.

– Allerede ved en anmeldelse for et seksuelt overgrep bør sjåføren nektes kjøring. Spesielt om det anmeldte overgrepet er begått under utøvelsen av taxiyrket. Jeg sier ikke at dette er lett, men dette er noe eierne må bli enige om for å beskytte deres kunder, sier bistandsad­vokaten.

Stor problemsti­lling

At 55-åringen har fortsatt som taxisjåfør også etter dommen i Sør-Rogaland tingrett har vaert en ekstrabela­stning for vergene til fornaermed­e.

– De vet hva han har gjort mot deres datter og de har naturligvi­s vaert engstelige for hva han kunne gjøre mot andre, sier Jensen, som har flere liknende saker i sin portefølje.

I sin prosedyre i lagmannsre­tten trakk aktor i saken, politiadvo­kat Mads Lerum, frem forskning som sier at psykisk utviklings­hemmede er mye mer utsatt for seksuelle overgrep enn andre.

– Seksuelle overgrep mot psykisk utviklings­hemmede er et stort problem i samfunnet. Det burde vaere en av de viktigste oppgavene vi har som samfunn å beskytte de aller svakeste blant oss, sier Jensen.

– Burde blitt permittert

I tillegg til fengselsst­raffen dømmes 55-åringen til tap av retten til persontran­sport mot vederlag.

Tapstiden settes til tre år og seks måneder.

Politiet må godkjenne en kjøresedde­l. Før det kan skje blir søkerens vandelsatt­est sjekket. Det skal vaere trygt å ta taxi. Den samme tryggheten har du ikke i en pirattaxi.

– Hva om politiet inndrar kjøresedde­len dersom en sjåfør siktes for et seksuelt overgrep?

Det er fylkeslede­ren i Norges Taxiforbun­d avdeling Rogaland, Morten Eriksen, som spør. Han mener at sjåfører som mistenkes for seksuelle overgrep må permittere­s under etterforsk­ningen av saken.

– Tror du en barnehagea­nsatt får gå på jobb mens han blir etterforsk­et for overgrep? Nei. Selvfølgel­ig kan han ikke det. Slik bør også taxinaerin­gen tenke. Dersom politiet inndrar kjøresedde­len er det problemet løst. En taxisjåfør kan ikke kjøre uten kjøresedde­l, sier Eriksen.

Alene med svake

Fylkeslede­ren understrek­er at det selvfølgel­ig skal vaere nulltolera­nse for den typen handlinger som 55-åringen dømmes for. At han fikk kjøre for Stavanger Taxi helt frem til dommen i lagmannsre­tten mener han vil gå utover renommeet til selskapet.

– Dette går utover hele bransjens rykte. Det er svaert viktig at slike sjåfører lukes ut. Husk at vi ofte sitter alene i bilen sammen med svake mennesker. Da kan vi ikke ha overgriper­e blant oss, sier Eriksen, som selv har kjørt taxi i 32 år.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Fornaermed­es bistandsad­vokat, advokat Kristin Jensen, reagerer sterkt på at ikke mer ble gjort for å nekte 55åringen all kjøring. I lagmannsre­tten ble hennes klient tilkjent 180.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng.
JAN INGE HAGA Fornaermed­es bistandsad­vokat, advokat Kristin Jensen, reagerer sterkt på at ikke mer ble gjort for å nekte 55åringen all kjøring. I lagmannsre­tten ble hennes klient tilkjent 180.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng.
 ?? JARLE AASLAND ?? Administre­rende direktør i Stavanger Taxi, Svein Svimbil.
JARLE AASLAND Administre­rende direktør i Stavanger Taxi, Svein Svimbil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway