Stavanger Aftenblad

Kvinne tiltalt for å ha nektet hjemmehjel­pen å gå

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Påtalemynd­igheten har tatt ut tiltale for frihetsber­øvelse etter at en kvinne i 30årene nektet flere hjemmehjel­per å forlate hennes hus. Halvannen dag er satt av til rettssaken i Sør-Rogaland tingrett. Her vil den tiltalte kvinnen bosatt på Jaeren få anledning til å svare på hvorfor hun en rekke ganger i mars i fjor nektet hjemmehjel­pen å forlate hennes bolig.

Ifølge tiltalen, som er tatt ut av politiadvo­kat Ann-Bjørg Ingebrigts­en, skal kvinnen i 30-årene både ha blokkert ytterdøra for hjemmehjel­pen, og også truet med å skade seg selv om de gikk.

Flere tilfeller

Saken kommer opp for retten i slutten av mai. Forholdene kvinnen er tiltalt for skjedde i mars i fjor. Om formiddage­n 2. mars sperret hun en hjemmehjel­p inne ved å stille seg foran utgangsdør­en. Samme kveld gjorde hun ifølge tiltalen det samme overfor to andre hjemmehjel­pere. Ettermidda­gen etter skal det ha skjedd igjen. I 17-tiden 3. mars skal tiltalte ha truet med å skade seg selv om hjemmehjel­pen ikke ble vaerende. 9. mars mener påtalemynd­igheten at tiltalte på ny gjorde seg skyldig i frihetsber­øvelse overfor to hjemmehjel­pere.

Strafferet­tslig tilregneli­g

Kvinnens forsvarer, advokat Stian Kristensen, ønsker ikke å uttale seg om tiltalen. Først i retten blir det klart om tiltalte erkjenner straffskyl­d for frihetsber­øvelse eller ikke. Strafferam­men for frihetsber­øvelse er tre års fengsel.

Som ledd i etterforsk­ningen er det gjennomfør­t undersøkel­ser av tiltaltes mentale helse. Konklusjon­en er at hun er strafferet­tslig tilregneli­g. Altså må hun stå til ansvar for sine handlinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway