Stavanger Aftenblad

Gammel prestegård pusses opp for 47 millioner

STAVANGER: Et flertall i formannska­pet i Stavanger vedtok torsdag at den forfalne tidligere Hetland prestegård skal tilbakefør­es til fordums prakt med en prislapp på 47 mill. kroner.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

følge vedtaket Ifølgeset rehabilite­res med såkalt «arkitekton­isk tilbakefør­ing». Verket, et senter for psykisk helse, er utsett som fremtidig bruker.

For dyrt

Kristen Høyer Mathiassen (H) mente det var vel mye penger å bruke på å rehabilite­re denne bygningen. Han mente det ville vaere naturlig å vente på en gjennomgan­g av eiendomsst­rategi i kommunen senere i vår.

– Da kan det tenkes at det dukker opp andre lokaler, som vil vaere brukbare for Verket, sa Mathiassen.

I fall utsettelse­forslaget falt, noe det også gjorde, fremmet mindretall­spartiene et forslag om å omregulere eiendommen til bolig eller naering og selge den på det åpne marked. KjøpesumI men skulle så delvis brukes til drift av tilbud til folk med psykiske lidelser.

– Vi tror vi kan hjelpe flere ved å gjøre det på den måten, mente Mathiassen.

Dag Mossige (Ap) pekte på sin side på Sven Oftedals plass som et viktig kulturmilj­ø.

– Tilbakefør­er vi bygningen til fordums prakt, vil dette løfte hele området. Høyre ønsker tydeligvis først og fremst å selge bygningen. Bygningen vil vaere perfekt for Verket. Det er et økende behov på dette feltet, og de trenger mer plass. Det er vanskelig å tenke seg noe mer samfunnsny­ttig tiltak, sa Mossige.

– Dårlig bygg

– Det er spesielt at vi ikke skal ha tatt innover oss hvor viktig Verket er. Det har vi. Men vi må også tenke på kostnadene når andre lokaler kan vaere like godt egnet, sa Mathiassen.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) mente at saken handlet om rehabilite­ring eller ikke rehabilite­ring av et bestemt bygg.

– Det handler ikke om for eller mot å legge til rette for Verket. Det handler om et bygg som er i svaert dårlig stand. All erfaring tilsier at kalkylen på 47 millioner kommer til å sprekke, den også. Slike prosjekt sprekker som regel med 15–20 prosent. Vi vil heller at private skal restaurere det. For kommunen blir det en altfor dyr kvadratmet­erpris, mente Moi Nilsen.

Tror ikke på salg

Frode Myrhol (FP) stemte med flertallet.

– Opprinneli­g var jeg skeptisk, men jeg har ikke noen tro på å selge det til private. Jeg tror ikke mange vil kjøpe et gammelt hus som dette, som skal tilbakefør­es akkurat slik det var, sa Myrhol.

Varaordfør­er Dagny Sunnanå Hausken (Sp) var enig.

– Det er trist å se at bygningen har stått og forfalt i lang tid. Nå har vi en plan om gjenbruk. Det vil bli et smykke på Storhaug når prosjektet står ferdig, mente Hausken.

Tilbakefør­er vi bygningen til fordums prakt, vil dette løfte hele området.

Dag Mossige, Ap

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Gamle Hetland Prestegård ligger i Erichstrup­s gate 21 på Storhaug. I fjor var det meningen at Rogaland Kunstsente­r skulle inn i midlertidi­ge lokaler her. Den planen ble avlyst da det ble oppdaget at bygget var i svaert dårlig stand.
JON INGEMUNDSE­N Gamle Hetland Prestegård ligger i Erichstrup­s gate 21 på Storhaug. I fjor var det meningen at Rogaland Kunstsente­r skulle inn i midlertidi­ge lokaler her. Den planen ble avlyst da det ble oppdaget at bygget var i svaert dårlig stand.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway