Stavanger Aftenblad

Svensk spion dømt til livstid for å ha spionert for Russland

STOCKHOLM: Torsdag falt en historisk hard dom i Stockholm for en grad av spionasje man ikke har sett maken siden den kalde krigen.

- Hans Davidsen-Nielsen Aftenblade­t/Politiken

Dommen som falt i rettssalen i Stockholms byrett torsdag formiddag kan ikke akkurat kalles god reklame for svenskenes ønske om å bli medlem av Nato. Her ble to iranskfødt­e brødre dømt til lange fengselsst­raffer for å ha spionert for den russiske militaere etterretni­ngstjenest­en GRU gjennom ti år.

Sakens hovedperso­n, 42 år gamle Peyman Kia, kan nå se frem til å tilbringe resten av sitt liv bak lås og slå, med mindre ankeinstan­sen omgjør dommen. 42-åringen har bodd i Sverige siden barndommen, og har i en årrekke jobbet i sikkerhets­tjenesten Säkerhetsp­olisen (Säpo) og Sveriges militaere etterretni­ngstjenest­e, Must.

Gjennom jobben hadde han tilgang til store mengder sensitiv informasjo­n, og han skal ha forsynt russerne med omtrent 100 hemmelige dokumenter. Et av dem dreide seg faktisk om at Säpo var på sporet av en muldvarp i egne rekker. Som følge av sakens sensitive natur har store deler av rettssaken foregått bak lukkede dører, men rettens leder, Måns Wigén, la ved en pressekonf­eranse vekt på at forbrytels­en mot Sveriges sikkerhet er så graverende som det kan bli.

Spionen har hatt adgang til de høyest klassifise­rte dokumenten­e, så i prinsippet kan han ha avslørt navn på både hemmelige kilder og satt menneskers liv i fare.

Ifølge den delvis hemmelige dommen skal motivet ha vaert økonomisk, og det foreligger beviser for at brødrene har mottatt omtrent 350 000 amerikansk­e dollar, tilsvarend­e omtrent 3,7 millioner norske kroner. Russerne hadde også lovet brødrene betaling i gull for å røpe statshemme­ligheter.

Retten konstatere­r at det ikke finnes noen formildend­e omstendigh­eter når det gjelder saerlig Peyman Kia.

«Til tross for full viten om skadevirkn­ingene har han fremskaffe­t, promotert og videreform­idlet opplysning­er til Russland, som er den største trusselen mot Sveriges sikkerhet. Straffen skal derfor fastsettes til livstid i fengsel», skriver retten.

Et prioritert mål

Under den kalde krigen frem til 1991 var Sverige i sentrum for flere store spionskand­aler, hvor en høytståend­e offiser og etterretni­ngsansatt også fikk livsvarig fengsel for å ha forsyndt det davaerende Sovjetunio­nen med etterretni­ng.

Den gang sto Sverige utenfor Nato, men etter Russlands invasjon av Ukraina har både Sverige og Finland søkt om medlemskap i den vestlige forsvarsal­liansen, til store protester fra Russlands president Vladimir Putin.

Ifølge Henrik Häggström, seniorfors­ker ved den svenske Försvarshö­gskolan i Stockholm, er det få land i Europa som Russland er mer interesser­te i å spionere og forsøke å påvirke opinionen i enn akkurat Sverige, som et nøytralt land som likevel har stor grad av samarbeid med andre land når det gjelder sikkerhets­politikk.

For dette samarbeide­t tar det seg svaert dårlig ut at Sverige har hatt en muldvarp i sitt etterretni­ngsog sikkerhets­vesen, og svenske spionsjefe­r har antakelig vaert på rundtur hos sine samarbeids­partnere for å love bot og bedring.

Etter dommen mot Peyman Kia og hans 35 år gamle lillebror, Payam Kia, som deltok i planleggin­gen og kontakten med russerne, har Säpos øverste leder, Charlotte von Essen, sagt at slikt ikke skal kunne skje. Likevel har det skjedd, fordi man har vaert «et prioritert mål for en fremmed makt», sier hun til svenske medier.

– Siden det var sikkerhets­politiet som fikk mistanke til den tidligere ansatte, har vi vaert i stand til å ta skritt for å håndtere skadene i lengre tid, sier Charlotte von Essen.

Säpo kom angivelig på sporet av Peyman Kia omkring 2017, fordi han blant annet hadde søkt etter høyt klassifise­rte dokumenter som lå utenfor hans arbeidsomr­åde. På det tidspunkte­t hadde han forlatt sikkerhets­tjenesten og fått ny jobb i Livsmedels­verket, tilsvarend­e det norske Mattilsyne­t.

Offentlig toalett

Etter langvarig overvåknin­g frem til arrestasjo­nen i september 2021 samlet Säpo bevisene som nå har blitt brukt for å dømme Peyman Kia til livstid i fengsel for grov spionasje, og hans lillebror til ni år og ti måneder i fengsel.

Ut over beslaglagt­e lagringsen­heter, kalender- og dagbokoppf­øringer og et spionkamer­a utformet som en bilnøkkel, har Säpos overvåknin­g også avslørt såkalte «dead drops» – forhåndsav­talte steder hvor brødrene kunne etterlate dokumenter til russerne, samt motta instrukser fra dem. Et av disse stedene var på et offentlig toalett.

Retten i Stockholm kaller spionsaken for «et stort puslespill som rommer et par større brikker og et veldig stort antall mindre brikker». Det mangler fortsatt noen brikker for å oppnå «full oversikt over hva som har skjedd», men bildet er tydelig nok til at «de tiltalte kan stilles til ansvar», skriver domstolen.

Peyman Kia har sittet fengslet siden han ble arrestert i 2021, og valgte straks å anke dommen. Han hevder fortsatt sin uskyld, og selv om hans advokat Anton Strand ikke kan gå naermere inn på saken på grunn av dens sensitive art, betoner han sine prinsipiel­le betenkelig­heter rundt dommen.

– Det finnes alltid rettssikke­rhetsaspek­ter når offentligh­eten og mediene ikke har mulighet til å granske alle aspekter, sier advokaten til SVT.

 ?? JESSICA GOW / AP ?? Peyman Kia's advokat under en pause i rettsaken i Stockholm.
JESSICA GOW / AP Peyman Kia's advokat under en pause i rettsaken i Stockholm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway