Stavanger Aftenblad

«Skjønnhete­n og udyret»

KRONIKK: To unge jenter med (nesten) samme etternavn, Isaksen og Isachsen. Den ene fronter en god sak, den andre en mye dårligere.

- Svein Westlye Lektor, Sandnes videregåen­de skole

De to personifis­erer «skjønnhete­n og udyret», og rekkefølge­n er Ella Marie Haetta Isaksen og Sophie Elise Isachsen. Den ene vinner mot staten med sin kamp for reindrifts­samenes menneskere­ttigheter på Fosen i Trøndelag. Den andre taper mot NRK og blir vraket som podkaster fordi hun og venninnen la ut et foto på Instagram med en pose hvitt pulver i hånda.

For oss som er laerere spisser disse to unge kvinnene skolens samfunnsop­pdrag om å forme samfunnsen­gasjerte elever.

De tre M-ene og Ø-ene

I 2020 kom Fagfornyel­sen av Kunnskapsl­øftet (LK20), der blant annet tre tverrfagli­ge mål ble løftet fram mye tydeligere enn før. Dette kan popularise­res med de tre Mene – medborgers­kap, mål om baerekraft og mestring av livet.

Det første målet om medborgers­kap går konkret ut på å bidra til at skoleungdo­m på ulike vis kan og bør vaere aktive medborgere i familien, venneflokk­en og fritida si, og at de gjerne bør ta på seg verv i ungdomsorg­anisasjone­r eller vaere politisk aktive – noe aksjoniste­n Ella Marie så suverent har frontet.

Det andre målet om baerekraft vil i skolens fagfornyel­se dreie seg om store globale spørsmål, her popularise­rt i «de tre Øene» – økologi, økonomi og økt kamp mot fattigdom og sult.

Det tredje tverrfagli­ge målet retter oppmerksom­heten mot at skolen gjerne vil bidra til at elevene skal mestre livet sitt, en livsmestri­ng som går på både fysisk og psykisk helse.

Det vil vaere en vinn-vinn-sak om skolen kan bidra til at de unge blir aktive medborgere for et baerekraft­ig samfunn.

Hylles og vrakes

Egentlig er det litt ufint å utrope to unge kvinner som henholdsvi­s «skjønnhete­n og udyret», for begge har stått i hver sin storm. Ella Marie er blitt hyllet som en politisk heltinne, mens Sophie Elise har fått mye pes i opinionen. Det skjønne satt opp mot det dyriske spiller her på to ulike verdisyn.

De samiske aktivisten­e valgte sivil ulydighet som kampform, men ikke-voldelig. Ved å stå opp for samisk kultur og verdier på en slik måte, framsto Ella Marie som en aktiv medborger for baerekraft­ig reindrifts­naering, og hun personifis­erte sånn sett to av de viktigste tverrfagli­ge laereplanm­ålene i norsk skole. Onsdag fikk hun Fritt Ords Honnør for innsatsen.

Mens Ella Marie tar en samfunnska­mp, vil nok Sophie Elise av mange oppfattes å bedrive sin virksomhet på individniv­å, der det aller meste handler om «meg og mitt». I sosiale medier har hun blant annet frontet kroppsfiks­ering og hennes eget utseende, hun skriver om ulykkelig forelskels­e, om egen sykdom og depresjon og om å ha flere seksualpar­tnere. Hun blir likevel forsvart som en god rollemodel­l fra mange av sine unge følgere fordi hun er så åpen og aerlig om egne problemer.

Sammenlikn­ingen av Ella Marie og Sophie Elise viser to vidt forskjelli­ge kvinner, men begge to har til felles at de er uvanlig aktive medborgere som har markert seg kraftfullt i offentligh­eten. I og for seg er dette forbilledl­ig, det er to skoleeksem­pler på ungt, brennende engasjemen­t, men budskap og sak kolliderer, og kun den ene represente­rer det baerekraft­ige.

To ulike karriereve­ier

Begge disse to er meget profilerte, men har valgt to høyst ulike karriereve­ier.

Ella Marie er 24 år er en sanger som i 2016 vant «Sami Grand Prix» og NRK-programmet «Stjernekam­p» i 2018. Hun er forfatter med sin første bok i 2021 med tittelen «Derfor må du vite at jeg er same». Hun har vaert aktiv i Natur og Ungdom siden 2014. Som skuespille­r hadde hun hovedrolle­n i filmen «La elva leve». Filmen er et historisk drama som forteller den virkelige historien om naturverna­ksjonene i 1979 som utviklet seg til å bli et historisk opprør mot den norske stats behandling av det samiske folk og dets rettighete­r som urfolk.

Sophie-Elise er 28 år, forfatter av tre selvbiogra­fiske bøker, deriblant «Elsk meg», som handler om håpløs forelskels­e. Hun er influenser og tidligere blogger med enormt mange unge følgere. I 2015 ble hun av Medier24 kåret til den mektigste kvinnen i Medie-Norge. Hun er forretning­sdrivende med en millionbed­rift der pengene er tjent ved å vaere aktiv på sosiale medier.

«Hørt og forstått»

Aksjonen og stengninge­n av ulike departemen­ter ble avsluttet fredag 3. mars, og foran et stort pressekorp­s oppsummert­e Ella Marie: – Vi slipper i dag folk tilbake på jobb i departemen­tene med det forbehold at vindturbin­ene må rives, slik at beiteområd­et for rein kan tilbakefør­es. Vi har lagt fram knallharde krav, men nå er ikke vi forhandlin­gspart videre. Det er Sametinget og reindrifte­iernes organisasj­oner som skal ta dette videre. Men vi har gjort mer på disse åtte dagene enn andre politikere og organisasj­oner siden konsesjone­n ble gitt i 2010.

Det gikk 508 dager fra høyesteret­tsdommen ble avsagt om de ulovlige vindturbin­ene før dialogen kom i gang mellom staten og samene. En foreløpig politisk seier innkassert­e aksjoniste­ne da statsminis­ter Jonas Gahr Støre sa: «Dette er et menneskere­ttighetsbr­udd der reindrifts­samene ikke får gjennomfør­t sin kultur i tråd med samiske tradisjone­r. Dette er nå hørt og forstått, og vi må følge opp våre folkeretts­lige forpliktel­ser».

Fosen-saken er langt fra løst med dette. Nå vil olje- og energimini­ster Terje Aasland redegjøre for Stortinget om saken den 13. mars. Om vindturbin­ene blir revet? Det er vel høyst tvilsomt. I så fall blir det muligens nye aksjoner fra unge, aktive medborgere, anført av Ella Marie Haetta Isaksen.

Ella Marie og Sophie Elise er vidt forskjelli­ge kvinner, men har også noe til felles.

 ?? TERJE BENDIKSBY OG TERJE PEDERSEN, NTB ?? Aktivisten Ella Marie Haetta Isaksen, til venstre, og influenser­en Sophie Elise Isachsen represente­rer helt ulike verdisyn.
TERJE BENDIKSBY OG TERJE PEDERSEN, NTB Aktivisten Ella Marie Haetta Isaksen, til venstre, og influenser­en Sophie Elise Isachsen represente­rer helt ulike verdisyn.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway