Stavanger Aftenblad

Rekordfå nyfødte i 2022 – hva med oss som ikke får det til?

BARNLØSHET: Dagsrevyen meldte nylig at det i 2022 var rekordfå nyfødte i Norge. Barne- og familiemin­ister Kjersti Toppe gjestet Dagsrevyen 07. mars for å kommentere på problemsti­llingen. Det pekes på flere grunner som må adresseres politisk, men jeg savne

- Anonym kvinne (Aftenblade­t kjenner vedkommend­es identitet)

Det er faerre som får barn nummer tre eller mer, kvinner blir stadig eldre før de får sitt første barn, og noen får ikke barn i det hele tatt. Dette er grunnene Toppe peker på som hovedutfor­dringene bak de rekordlave fødselstal­lene. Hun ønsker å gå inn i tallene for å forstå hvorfor, og hva som kan gjøres politisk.

Ikke gøy for alle å lage barn

I samme innslag påpeker professor Anne Eskild ved UIO at barnepolit­ikken er rettet mot eldre kvinner da de bla. får mer foreldrepe­nger enn yngre foreldre. Bedre økonomiske vilkår kan absolutt vaere et positivt tiltak. Men hva med oss som behøver fysisk hjelp? I 2020 ble 2872 barn født ved hjelp av assistert befruktnin­g. Statistikk for senere år finnes ikke for tiden. Det var 5,4 prosent av de totalt 52.979 barna som ble født samme år.

Måten saken unyansert og naivt introduser­es av Dagsrevyen er hårreisend­e. Da det presentere­s hvor i landet fruktbarhe­tstallet er høyest, sies det: «Mest gøy, det hadde de i Rogaland som lå på 1,57». Jeg blir oppgitt og provosert over hvordan en statskanal kan indirekte hevde at det er så enkelt som «å ha det gøy».

Jeg er 29 år og ufrivillig barnløs. De fleste skjønner etter måneder med mislykkede forsøk, selv med nøye selvtestin­g for når eggløsning inntreffer, at noe er galt. Jeg fikk imidlertid tydelig beskjed fra fastlegen at vi måtte prøve et helt år før vi kunne få utredning. Utredning tok et par måneder grunnet blodprøver som må tas i ulike sykluser. For ikke å nevne politiatte­ster, helseattes­ter og selverklae­ringer som må leveres.

Vi eldes mens vi venter

Etter utredning hos gynekolog fikk vi henvisning til et av de sju offentlige behandling­sstedene. Fra henvisning tok det tre måneder til utredning på sykehuset. Og her var vi heldige – vi ble forespeile­t seks måneder ventetid. Etter utredninge­n var det nye to måneder venting før første egguttak for assistert befruktnin­g. Med andre ord totalt fem måneder fra henvisning fra gynekolog til første forsøk. Første forsøk lyktes ikke. To og en halv måned til neste forsøk. Nok et mislykket forsøk. Nå, fire måneder venting til neste. Rask matte viser at det vil gå to år og en måned fra vi startet som prøvere til kommende forsøk. Jeg har gått fra å vaere 27 til 29 år.

Helsenorge opplyser om at ventetiden for assistert befruktnin­g hos de ulike offentlige klinikkene er mellom 6,5-8 måneder, fra henvisning til behandling. For Rikshospit­alet er ikke ventetiden oppgitt. Kvinner i ulike fertilitet­sforum opplever imidlertid at det går hele 11 måneder fra henvisning til behandling. «Sprengt kapasitet» og «underbeman­ning» er svarene jeg får fra sykehuset når jeg spør om grunn for den lange, og økende, ventetiden.

Alternativ­et vårt for å få fortgang på prosessen, og unngå at vi eldes mens vi holder på, er å gå privat. Det koster imidlertid fra 50.000 kroner – og oppover for et enkelt forsøk. 40 prosent av kvinner i behandling trenger flere enn tre forsøk før ønskebarne­t kommer.

Bedre tilbud til ufrivillig barnløse

Flere må altså ty til privat klinikk når man har brukt opp de tre assistert befruktnin­gsbehandli­ngene man har i det offentlige. De fleste vil da ønske å utsette denne kostnaden til disse tre offentlige forsøkene er brukt opp. I tillegg kommer medisiner. Helfo dekker inntil 19.414 kroner for legemidler. Dekningen er imidlertid begrenset til tre forsøk per barn. Ikke nok med at man etter tre offentlige forsøk må gå privat og bruke, for noen, flere månedslønn­er for et forsøk, i tillegg må man begynne å betale for medisiner selv. Medisinkos­tnader varierer sterkt, men selv har jeg i snitt brukt 12.500 kroner per behandling.

Jeg vil tro at det samfunnsøk­onomisk vil lønne seg å bedre det offentlige tilbudet. For det første bør offentlige fertilitet­sklinikker oppbemanne­s for å redusere ventetid, og således også redusere antall kvinner som eldes i prosessen. De økonomiske støtteordn­ingene bør også styrkes. Grensen for tre forsøk på både selve behandling­en offentlig, men også støtte til legemidler bør heves betrakteli­g. NRK og Toppe – jeg ser frem til at uønsket barnløshet blir en del av analysene og debatten.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? NRK og Toppe – jeg ser frem til at uønsket barnløshet blir en del av analysene og debatten om hvordan vi kan få opp fødselstal­lene i Norge.
SHUTTERSTO­CK NRK og Toppe – jeg ser frem til at uønsket barnløshet blir en del av analysene og debatten om hvordan vi kan få opp fødselstal­lene i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway