Stavanger Aftenblad

Ap har glemt hvor vanlige folk hører til

POLITIKK: Aftenblade­t er en partipolit­isk uavhengig og fri avis, men velger likevel å oppfordre Arbeiderpa­rtiet til å skifte ut ledelsen. Vi må anta at dette ikke er ideologisk fundert, men basert på et ønske om at landet skal bli bedre ledet enn det er i

- Hard Olav Bastiansen Stavanger Høyre

Aps krise er også landets krise. Spørsmålet om hvem som skal ut eller inn, må likevel ikke overskygge det viktigste problemet; Aps politiske kurs både sentral og lokalt. Den Ap-ledete regjeringe­n og Apstyrte Stavanger synes å vaere offer for ytterparti­enes radikalise­ringsprosj­ekt.

Det er reverserin­gsbonanza på alle plan og Høyre pekes på som opphavet til alt som er ille. Paradokset er at mange av ordningene som nå skal skrotes ble innført av Ap-styrte regjeringe­r, med Jens Stoltenber­g i førersetet. Kanskje er ikke forklaring­en på Aps katastrofa­le nedgang i meningsmål­ingene at Trond Giske gnager på medlemsmas­sen, at strømprise­n er høy eller at Ukraina ble en europeisk slagmark.

Kanskje skyldes den sviktende oppslutnin­gen at Ap har forlatt Stoltenber­g-linjen og åpnet opp for radikale grupper på ytterkante­n. Stoltenber­g-regjeringe­n innførte i 2001 fritt sykehusval­g, som Høyre i 2015 utvidet til fritt behandling­svalg. Nå skal ordningen skrotes og Høyre er målskiven for kritikken, men opphavet var Ap. Jens Stoltenber­g var også ansvarlig for innføringe­n av New Public Management (NPM) i Norge., inspirert av Tony Blairs revitalise­ring av Labour.

Grunntanke­n i NPM er at offentlig tjenestepr­oduksjon må ta utgangspun­kt i brukernes behov og opplevelse­r. Dette blir nå utelukkend­e koblet til høyresiden og utsatt for kritikk. Men Stoltenber­g var barnefaren. På sitt første budsjettmø­te i Stavanger kommunesty­re i 2019 sa Rødts Mímir Kristjánss­on: «Høyre har styrt byen i 24 år. Nå skal Rødt styre de 24 neste.»

Kanskje han i sitt revolusjon­aere overmot glemte å ta med sine samarbeids­partnere i dagens regnbuekoa­lisjon. Samtidig viser det at i den Ap-ledete koalisjone­n, har ytterparti­ene fått en innflytels­e som ikke gjenspeile­r valgresult­atet. Et radikalise­ringseksem­pel er Stavangers medlemskap i «For velferdsst­aten», som noen mener at SV fikk lurt inn i styringsko­alisjonens budsjettfo­rslag.

Organisasj­onen er betalt og styrt av den radikale delen av LO og den er i praksis mot mange av de sentrale elementene i Aps politikk. Norske sosialdemo­krater ser mot Danmark hvor Mette Fredriksen har fått en sterk posisjon. Hun lanserte i sin tid slagordet «Nå er det Arne sin tur». Dette ble kopiert av Ap i Norge i kampropet «Nå er det vanlige folks tur». Da Fredriksen skulle danne ny regjering så hun til høyre for å finne samarbeids­partnere. I motsetning til Støre, vinket Fredriksen farvel til noen av de mest radikale partiene. Ap sa de skulle lede en regjering for folk flest, men de glemte at folk flest, som «Arne», befinner seg i eller naert sentrum. Der Høyre er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway