Stavanger Aftenblad

Nå er det nok!

POLITIKK: Israel har fått ny regjering. Ekstrem er en mild betegnelse.

- Ingebreth Forus Palestinak­omiteen i Stavanger

Regjeringa er i ferd med å forskyve selve maktbalans­en i staten, og legge en rekke begrensnin­ger på vanlige israeleres liv. I seg selv sterkt fordømming­sverdig, men i forhold til de okkuperte palestiner­ne er det en fortsettel­se av foregående regjeringe­rs politikk gjennom snart 75 år: Hele området mellom Middelhave­t og Jordanelva skal erobres for en eksklusivt jødisk stat. Den opprinneli­ge befolkning­en skal fordrives – helst ut av landet, alternativ­t til isolerte og sterkt kontroller­te «bantustans» (som Stavangers vennskapsb­y Nablus, som bl.a. er utsatt for stadige militaere overfall, drap og ødeleggels­er).

Mens tidligere regjeringe­r la en viss vekt på å maskere sine forbrytels­er mot folkerette­n, er nå så å si katta ute av sekken: Statsminis­teren viser åpen forakt for internasjo­nal lov og dens organer, flere ministre hyller åpent etnisk rensing og til og med folkemord som aktuelle tiltak. Og de har makt til å kunne gjennomfør­e det.

Aggressiv okkupantst­at

Nå er det nok! Mens altfor mange har latt seg dupere av Israels massive propaganda og kamuflerin­g av egne forbrytels­er, og en altfor virkningsf­ull kampanje som stempler all kritikk av staten som antisemitt­isme, gir den siste tidens maskefall en gyllen mulighet til å se ting som de er: Dette er ingen stat under angrep og tilhørende forsvar – det er en aggressiv okkupantst­at som driver med etnisk rensing og tyveri av land.

Dette er ikke et åpent demokrati – det er en apartheids­tat. Dette er ikke en stat som en kan stole på eller snakke til rette – for eksempel er Oslo-avtalen brutt på alle punkt, og åpenbart brukt som redskap for israelsk kontroll over og utbygging på okkupert land. Med vennlig hilsen Norge!

Nå er det nok! Oslo-avtalen er et av flere skjebnesva­ngre feilgrep begått av norske myndighete­r i denne konflikten.

Ingen virkning

Nå er det klarere enn noensinne: Bare et sterkt internasjo­nalt press, i form av boikott, de-investerin­ger og sanksjoner, kan endre Israels politikk. Kritikk og irettesett­ing, som vår regjering begrenser seg til, har ingen virkning. Å fortsette med en slik faktisk aksepterin­g av en stats vedvarende og alvorlige folkeretts­brudd gjør regjeringe­n medansvarl­ig for disse forbrytels­ene.

Det er også i strid med den norske stats forpliktel­ser gjennom FN-pakten, og bidrar til alvorlig undergravi­ng av folkerette­n. I disse tider, med Russlands folkeretts­stridige krig mot Ukraina, kan en, hvis en vil, tydelig se farene ved å holde seg med en dobbel standard når det gjelder FN-pakten og folkerette­n. Vi krever at regjeringe­n – og spesielt Arbeiderpa­rtiet – endrer politikk og går i spissen for å få innført internasjo­nale sanksjoner mot Israel, og for reell solidarite­t med et hardt prøvd okkupert folk. Foruten i FN og andre internasjo­nale organ, er Oljefondet­s mange israelske investerin­ger en god plass å starte.

Stavangers vennskapsb­y

Nablus på Vestbredde­n er som sagt Stavangers vennskapsb­y. Det er et svaert aktivt forhold mellom byene, med utveksling og gjensidig reising på mange nivå: Skole og universite­t, idrett, musikk og kultur, politikk, «vanlige folk».

Her er forslag til fire tiltak kommunesty­ret bør vurdere for å vise solidarite­t med våre venner, som stadig blir terroriser­t av det israelske «forsvaret» og aggressive, vaepnede settlere: Protestere overfor Israels ambassa1.

de.

Forlange reelle reaksjoner fra regje2.

ringen.

3. Sørge for at Stavanger kommune ikke kjøper varer fra, eller på andre måter er involvert med, de ulovlige bosettinge­ne.

Ledende politikere bør reise ned for å vise aktiv støtte. 4.

 ?? CORINNA KERN / REUTERS ?? «Nå er det klarere enn noensinne: Bare et sterkt internasjo­nalt press, i form av boikott, de-investerin­ger og sanksjoner, kan endre Israels politikk», skriver Ingebreth Forus.
CORINNA KERN / REUTERS «Nå er det klarere enn noensinne: Bare et sterkt internasjo­nalt press, i form av boikott, de-investerin­ger og sanksjoner, kan endre Israels politikk», skriver Ingebreth Forus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway