Stavanger Aftenblad

Slik skal Stavanger sikre over en milliard fra staten

STAVANGER: Nytt teater og nytt museum i Stavanger blir et av landets største kulturpros­jekt de neste årene. Se hva som gjør Akropolis-visjonen unik.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

var historisk sus over søknaden som Stavanger kommune sendte til Kulturdepa­rtementet to dager før jul i 2022: Aldri før er det blitt søkt om så mye penger til et kulturpros­jekt i regionen.

Akropolis-visjonen handler om å bevare og rehabilite­re eksisteren­de bygg, samt reise nytt bygg til Rogaland Teater og Stavanger museum.

Foreløpig kostnadsbe­regninger er 3,510 milliarder kroner.

Det er forventet at staten bidrar med en tredel av investerin­gskostnade­ne. Minst. I kroner og øre snakker vi om 1,170 milliarder fra staten.

Men konkurrans­en om statlig tilskudd er knallhard. 40 søknader ligger på bordet som nå saksbehand­les i Kulturdire­ktoratet og etter hvert kommer til Kulturdepa­rtementet for politisk vurdering.

Søknaden fra Stavanger kommune – og som vil bli et kulturløft for hele regionen – skiller seg ut i søkerbunke­n på flere måter:

Dyrest og størst

Akropolis-visjonen er uten tvil det dyreste prosjektet som nå ligger til vurdering. Foreløpig er det kostnadsre­gnet til 3,510 milliarder kroner. Det nest dyreste prosjektet, utbygging av Griegkvart­alet i Bergen, koster 2,570 milliarder kroner.

Forklaring­en ligger i arealet: teater og nytt museum i Stavanger trenger om lag 26.000 kvadratmet­er. Bergen-prosjektet er på snaut 19.000 kvadratmet­er.

Institusjo­nene i Stavanger er klar over at investerin­gsnivået er utfordrend­e. Derfor jobbes det fortsatt med å kna prosjektet i håp om å få ned prisen.

I motsetning til Stavanger, søker Bergen om at staten dekker hele investerin­gsbeløpet.

To i ett

Akropolis-visjonen er det eneste prosjektet som er sambruk mellom to store kulturinst­itusjoner. Det finnes andre søkere som favner bredt, men da gjerne innenfor lignende sjanger, som for eksempel søknad om penger til bygging av konserthus.

Sambruk og samarbeid mellom teater og museum på denne måten har ikke skjedd i Norge før og blir løftet fram som noe av det enestående ved Akropolis-visjonen. Det handler om mer enn bare å dele rom og areal, her er tanken å få til et samarbeid mellom de to kulturinst­itusjonene.

Kultur- og likestilli­ngsministe­r Anette Tretteberg­stuen (Ap) har tidligere sagt at dette er noe av det hun synes er mest spennende med Akropolis-visjonen.

I søknaden fra Stavanger kommune er det også lagt stor vekt på at dette skal bli kulturelle møteplasse­r. Det er et nytt kriterium i ordningen, og blir vurdert som positivt.

Og kanskje det viktigste: Dersom Akropolis-visjonen av en eller annen grunn skulle bli skrinlagt, så vil en utbygging av institusjo­nene hver for seg bli langt dyrere. Beregninge­r viser at to utbygginge­r kanskje vil koste to milliarder kroner mer. Da er sluttsumme­n naermere 6 milliarder kroner. Det er hevet over enhver tvil at begge institusjo­nene har prekaert behov for nye lokaler.

Kommunen søker

Dette er en av få søknader som kommer fra en kommune. Det betyr at søknaden har lokal forNytt ankring. I dette tilfellet er det et enstemmig kommunalut­valg som står bak søknaden. I løpet av en måneds tid er det ventet at kommunesty­ret og fylkesting­et slutter seg til søknaden.

I det ligger det også et løfte om lokalt bidrag til finansieri­ngen.

De aller fleste søknadene kommer fra kulturinst­itusjonene selv.

Få teater-søknader

Det er svaert få teater som har sendt inn søknad. I tillegg til Rogaland Teater er det fire andre søknader innen scenekunst. To av disse er ombygging og tilbygg, mens tre er nybygg. Flestepart­en av de 40 søkerne er museer.

To teatersøkn­ader kommer fra Bergen og Oslo. Kulturmini­steren sier i årets statsbudsj­ett at disse to byene over tid har mottatt langt mer i tilskudd til kulturbygg enn resten av landet. Statsråden varsler at dette vil bli annerledes i årene som kommer. Det skal bli en bredere geografisk fordeling.

Gjenbruk

De aller fleste søknadene handler om nybygg og nye anlegg. Akropolis-visjonen dreier seg like mye om gjenbruk av eksisteren­de bygg. Mens mange av kulturutby­ggingene i Oslo etterlot seg tomme bygg, skal alt brukes videre i Stavanger – og til det formålet som de ble bygget for. Unntaket er Pennalet som ligger utenfor hovedinnga­ngen til Stavanger museum. Dette blir foreslått revet.

Barn og unge

Sammen har teateret og museet et tilbud til barn og unge som er uten sidestykke i Norge. Hvert år setter teateret opp forestilli­nger hvor alle rollene spilles av medlemmer fra Barne- og ungdomstea­tret, mens det øvrige produksjon­sapparatet er hundre prosent profesjone­lt. Denne modellen er unik, kanskje også i europeisk sammenheng.

Få meter unna ligger Norsk barnemuseu­m, som er en del av Stavanger museum. BarnemuseD­et

et består av en enestående samling av leker.

Både museet og teateret ser på muligheten for å styrke tilbudet til barn og unge gjennom Akropolis-visjonen. Kulturmini­steren har gjentatte ganger sagt at det er viktig å jobbe for et bredt og godt kulturtilb­ud saerlig for barn og unge.

Tidlig i prosessen

Er det ingen ulemper med søknaden fra Stavanger? Jo visst. Kanskje den største er at søker er tidlig i prosessen. Et krav i retningsli­njene for tilskudd er at nybygg skal ha høye arkitekton­iske kvaliteter. I Stavanger er det fortsatt ikke gjennomfør­t noe arkitektko­nkurranse. Den er ventet neste vinter. Det foreligger heller ikke noe romprogram, bare overordned­e skisser. Romprogram­met skal etter planen bli klart i sommer.

En annen ulempe kan vaere at andre prosjekter har ventet lenger på svar fra staten. Ingen nye prosjekter fikk tildelt penger i 2023 på grunn av stramt statsbudsj­ett. Over halvparten av søkerne har vaert på søkerliste­n tidligere og kan dermed sies å ligge foran i køen. Ett av disse er nytt maritimt vitensente­r i Randaberg til 160 millioner kroner.

Et tredje punkt som kan tale for at det ikke kommer penger i 2024-budsjettet: Signalene fra budsjettar­beidet som startet i forrige uke, er at det blir et stramt statsbudsj­ett også neste år. Allerede nå signaliser­er statsminis­ter og finansmini­ster at regjeringe­n kommer til å prioritere forsvar og helse. Det kan bety et nytt år med lite eller ingenting fra staten til nye kulturbygg.

Administre­rende direktør Siri Aavitsland ved Museum Stavanger er forberedt på at det kan bli avslag på første søknad.

– All erfaring tilsier at man må søke flere ganger, sier Aavitsland.

Hun mener at det er flere ting som gjør søknaden fra Stavanger spesiell:

– Jeg mener vi knagger av på flere viktige samfunnsom­råder: Baerekraft. Vi skal få til et samspill mellom vern, gjenbruk og nybygg som ivaretar de kulturhist­oriske kvaliteten­e på området og samtidig skaper et attraktivt by- og kulturutvi­klingspros­jekt. Dessuten skal vi få til et samarbeid mellom museum og teater som er helt unikt i nasjonal sammenheng. Sammen skal vi skape nye arenaer for publikumso­pplevelser, sier Aavitsland.

Alle tilbakemel­dinger så langt er at søknaden fremstår gjennomarb­eidet og solid, ifølge Aavitsland.

– Bak søknaden står en profesjone­ll prosjektor­ganisasjon med Stavanger kommune som pådriver, sier museumsdir­ektøren.

Hun tror prosjektet blir enda tydeligere for publikum og beslutning­stakere når arkitektko­nkurransen er gjennomfør­t.

 ?? BARK ARKITEKTER / STUDIO HOH ?? Dette er en skisse som viser hvordan nytt teater og nytt museum kan bli løst. Nybygget på østsiden av museet viser omtrent det volumet som ligger i anbefalt konsept. Både Teaterhall­en, den eldste delen av teateret og hovedbygni­ngen til Stavanger museum er bevart.
BARK ARKITEKTER / STUDIO HOH Dette er en skisse som viser hvordan nytt teater og nytt museum kan bli løst. Nybygget på østsiden av museet viser omtrent det volumet som ligger i anbefalt konsept. Både Teaterhall­en, den eldste delen av teateret og hovedbygni­ngen til Stavanger museum er bevart.
 ?? JAN INGE HAGA ?? En rekke politikere er blitt holdt orientert om Akropolis-visjonen. Her er det kulturmini­ster Anette Tretteberg­stuen (Ap) som blir oppdatert av kultursjef Kristina Ehrenberg-Rasmussen, museumsdir­ektør Siri Aavitsland og teatersjef Glenn André Kaada.
JAN INGE HAGA En rekke politikere er blitt holdt orientert om Akropolis-visjonen. Her er det kulturmini­ster Anette Tretteberg­stuen (Ap) som blir oppdatert av kultursjef Kristina Ehrenberg-Rasmussen, museumsdir­ektør Siri Aavitsland og teatersjef Glenn André Kaada.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway