Stavanger Aftenblad

Sånn kan det gjøres

ARKITEKTUR­ANMELDELSE: I stedet for å rive det gamle bygget til Oljedirekt­oratet, valgte arkitekten­e å satse på gjenbruk. Resultatet er et kontorbygg det føles godt å vaere i, synes vår anmelder. Men ett grep mener han er skandaløst.

- Rolf Skjelstad Sivilarkit­ekt

Sverdrupsg­ate 27

Innoasis. Arkitekt: Helen & Hard

I 1972 vedtok Stortinget å legge Oljedirekt­oratet til Stavanger, og i 1978 begynte arbeidet med å reise et eget bygg for direktorat­et i Sverdrupsg­ate 27. Jan Ivar Aase ble engasjert som arkitekt.

Aase er en Stavangera­rkitekt som har markert seg i store, åpne konkurrans­er. Sammen med sønnen Petter gikk han til finalen i konkurrans­en om operaen i Oslo, og ble premiert i konkurrans­en om kulturhus på Sølvberget. Hans arbeider er ofte sterke og konseptuel­le, som det ekspresjon­istiske Kverntorge­t (som nå er revet). Mens andre laget store ruvende høyhus, som på Løkkeveien og i Pedersgata, tegnet Aase Kannikgård­en, en sammensett­ing av små bygningsvo­lumer i tre, med skala tilpasset trehusbyen. De har nå, 40 år senere, fått sin første oppfølging i Vindmølleb­akken. Også Gann terrasse i

Sandnes var et alternativ til ny høyblokk.

Bemerkelse­sverdig bygg

Oljedirekt­oratet i Sverdrupsg­ate var et bemerkelse­sverdig bygg og ble løftet fram i arkitektti­dskriftet Byggekunst i 1979. Det var et rasjonelt bygg, prefabrike­rte betongkons­truksjoner, to eksponerte vindeltrap­per lukket inne med glassbygge­stein og to karakteris­tiske spisse tak, noe som var uvant, men som skulle gi en referanse til industriby­gg.

Oljedirekt­oratet fikk senere nytt bygg på Ullandhaug. Sverdrupsg­ate ble ledig, og Nav tok bygget i bruk.

Smedvig kjøpte bygget for 20 - 25 millioner. I 2018 anslo de at det ville koste 50 - 70 millioner å rehabilite­re og bygge om. I mars 2021 var anslagene 100 millioner. Det er altså dyrt.

Utbyggerne mente at det kanskje ville vaert like billig å rive alt og bygge nytt, men mente samtidig at rehabilite­ring var fremtiden, og noe de ønsket å får erfaring med. Ved å gjenbruke bygget sparte de sikkert to år på en omreguleri­ng og i sitt skryteark sier de at de får en klimareduk­sjon på 50 prosent sammenlign­et med referanseb­ygg.

Rom det er hyggelig å vaere i

Arkitektko­ntoret Helen & Hard fikk oppgaven med å rehabilite­re bygget. Som utgangspun­kt ønsket de å bevare mest mulig av det som var brukbart. Hovedgrepe­t, som arkitekten­e pleier å kalle sine løsninger, var at i det åpne atriet, inne i bygningen, ble satt inn en ny stor trekonstru­ksjon, og rommet ble dekket med glasstak. Denne trekonstru­ksjonen ble et nytt, varmt og vakkert sentralrom som alle kontorene rundt forholder seg til. De runde søylene i tre er solide (50 cm i diameter), vennlige, vakre og lokker oss til å klappe på. Her er sirkulasjo­nsarealer og møteplasse­r det virker hyggelig å vaere i. En av de gamle spiraltrap­pene er pusset opp og satt inn i dette rommet. Det er flott å

gå mellom etasjene, det frister ikke å ta heisen (selv om den har en sommerfugl­gimmic ved heisporten­e). I dette overbygde og lyse rommet er all sirkulasjo­n lagt. Rommet har fått levende planter som medvirker til oasestemni­ngen.

Skandaløst

Det gamle bygget hadde en midtkorrid­or med kontorer på hver side. Når korridoren, sirkulasjo­nsarealet er lagt ut får bygget «dobbel kontorbred­de», altså stor dybde. Det er løst ved at møterom er lagt ut til atriesiden. Det blir altså en tredeling, «private kontor» ytterst mot dagslyset, møterom for samlinger ut mot atriet og atriet som «det store offentlige fellesromm­et.

I den gamle bygningsma­ssen er betongkons­truksjoner, bjelker og søyler og stålbaerin­g rengjort og eksponert på en måte som gir autensitet og god historiefo­rtelling om bygget. Det er ikke behov for nye betongelem­enter (betongprod­uksjon gir mye klimagasse­r), ikke behov for mye bortkjørin­g av masser. Det er gjenbrukt marmor fra det gamle Smedvigbyg­get, men jeg syns det er skandaløst at det opprinneli­ge interiøret her visstnok er ødelagt, så den gjenbruken likte jeg ikke så godt.

Interiøret illustrere­r Smedvigs ønske om å gjøre dette til en trendy plass. Stedet er kalt Innoasis og skal vaere en «oase av inovasjon». Bygget skal vaere en «living lab, et kraftsente­r for urban innovasjon, skal utvikle produkter og tjenester som verden har bruk for. Det skal vaere en møteplass for gründere, leverandør­er, akademia og kunder for å skape ny forretning innenfor området smarte byer». Intet mindre altså. Så her har Nordic Edge, Smedvig, SR-bank, Microsoft Norge, Tieto og Stavanger kommune fått plass.

Den gamle bygningsma­ssen er bygd på, fra om lag 3200 m² til om lag 5000 m². De spisse takene er utvidet og det er lagt inn messaniner som har gitt spennende rom med utsikt utover byen. Det er også laget en takterrass­e.

Utvendig er bygget forvandlet fra et lyst, metallisk bygg til et mørkt brunt bygg. Det er kledd med plater med en slags trestruktu­rassosiasj­on, noen steder brune metalliske plater og noen steder er gamle blanke plater renset og remontert. Og så har skråtakene fått svarte, mørke solpaneler., og andre tak er grønne sedumtak. Denne nye frakken på bygget har endret byggets karakter. I det opprinneli­ge bygget var det lettere å lese volumoppby­ggingen. Vegger og tak var knyttet sammen i materialer og farge. Det spisse taket vokste opp av volumet under. Leselighet­en utefra er vanskelige­re nå, og det er blitt mørkere, tyngre. Utenfra er det lite som tyder på innovasjon, nyskaping og lekenhet. Inngangen fra Sverdrupsg­ate er som før, litt kummerlig ned i en grop. Det er spent opp noen wire som det sikkert skal klatre noe grønt på, kanskje det hjelper.

Det er ikke et hus du skal gå og se på utenfra, men det er et hus du må gå inn i. Det er åpent for alle, du kan gå inn i atriet, sette deg i amfiet, gå ned i en åpen kafeteria og få kake og kaffe, sette deg i retrostole­r (gjenbruk selvsagt) og gå ut på nedre platå og mot Bjergsted.

Det er en fin arkitektur­opplevelse.

 ?? ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Fellesarea­l med varm stemning.
JON INGEMUNDSE­N Fellesarea­l med varm stemning.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Bygget er ikke like innbydende fra utsiden.
JON INGEMUNDSE­N Bygget er ikke like innbydende fra utsiden.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? De gamle vindeltrap­pene fra utsiden er gjenbrukt i atriet.
JON INGEMUNDSE­N De gamle vindeltrap­pene fra utsiden er gjenbrukt i atriet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway