Stavanger Aftenblad

– Har kvaliteter til å lede et eliteserie­lag

FOTBALL: Før Kevin Knappen (45) tok over Bryne, rådførte han seg med «trenerment­or» Ståle Solbakken (55). Og beskjeden fra landslagss­jefen var ikke til å misforstå.

- Tom Gøran Haukalid tom.goran.haukalid@aftenblade­t.no

Fikk Bryne-råd av landslagss­jefen:

– Jeg anbefalte ham å gå til Bryne av flere grunner. Det er et par hakk opp fra Hødd, og en tradisjons­rik klubb. Da jeg vokste opp var det mange helter der i Gabriel Høiland, Rune Ottesen, Asgeir Kleppa, Trond Sirevåg og Rune Ottesen, sier Ståle Solbakken til Aftenblade­t før Bryne sparker i gang sesongen med cupkamp mot Stabaek søndag.

Norges landslagst­rener kjenner Brynes trener godt. Begge er fra Innlandet og fra 2016 til 2018 trente Kevin Knappen HamKam. Da fungerte Solbakken, med en fortid i Hamar-klubben som både spiller og trener, som en sparringpa­rtner for Knappen.

– Jeg fungerte som en form for diskusjons­partner på enkelte ting, uten at jeg prøvde å blande meg for mye da han var trener. Vi har diskutert fotballfag­lige ting, og hvilke klubber som kunne vaert aktuelle da han skulle videre. Og så har vi snakket en del sammen om spillere, sier Solbakken, som faktisk trente HamKam da Knappen selv var spiller på aldersbest­emte lag i klubben.

Temperamen­t

Landslagst­reneren understrek­er at Knappen er en selvstendi­g type med en klar plan på hvordan fotball skal spilles. Han beskriver ham som rolig og reflektert utenfor banen. Når kampen sparkes i gang derimot er det ofte en annen side som dukker opp.

– Han har et stort konkurrans­einstinkt og et vinnertemp­erament. Det så vi blant annet da Bryne møtte Viking i vinter, sier Solbakken, som for øvrig er far til Markus Solbakken som spiller for Viking.

I nevnte treningska­mp klarte Knappen å snakke på seg et gult kort. Hovedperso­nen selv er ikke veldig uenig i Solbakkens beskrivels­er.

– Solbakken er ikke helt ulik han heller, sier han og ler.

– Hvilke tilbakemel­dinger fikk du fra Solbakken før du valgte Bryne?

– Jeg fortalte ham om situasjone­n i Hødd og opplevelse­ne jeg hadde hatt etter HamKam, samt hvilke forventnin­ger det var i Bryne og hva jeg kunne se for meg der. Vi var begge enige om at det var en oppside i Bryne, og at klubben var i en spennende periode. Han ga helt klart et push i den retningen.

Knappen forteller videre at han forventet å komme til en klubb, som i liket med HamKam og Hødd, hadde en historie og kultur der hardt arbeid lå i bunn.

– Så er det ikke til å legge skjul på at jeg kom til en klubb, som etter Haaland-pengene, hadde trygge økonomiske rammer med mulighet til å vokse – ikke bare sportslig, men også administra­tivt. Det ga virkelig muligheter, og det var noe jeg hadde lyst til å vaere med på.

Tror på Eliteserie­n

Etter en svaert krevende start for Knappen i Bryne med seks strake tap i hans seks første seriekampe­r, løsnet det på høsten for rødtrøyene.

Laget havnet til slutt på en 11. plass etter å ha sanket 16 poeng på de siste ti kampene.

Historisk sett er det rundt dette poengsnitt­et laget må ligge på, skal de klare en topp seks plassering, noe Bryne har vaert tydelig på vil vaere målet i årene framover når de trapper opp satsingen.

– Skal vi klare det, må vi prestere maks hele veien og sørge for at periodene hvor det lugger blir så korte som mulig. Alt er mulig, men vi får vente og se, sa Knappen da Aftenblade­t snakket med ham under treningsle­iren i Marbella om muligheten­e for en potensielt kvalikplas­s denne sesongen.

Landslagst­reneren er klar at på Knappen med tiden kan sikte enda høyere.

– Jeg tror ikke ambisjonen­e til Knappen stopper med 1. divisjon, og jeg er 100 prosent sikker på at han har kvaliteter til å lede et eliteserie­lag, sier Solbakken.

Konfronter­t med de uttalelsen­e, sier Knappen:

– Jeg ønsker meg opp og fram, og Bryne ønsker seg opp og fram. Vi skal begge hjelpe hverandre. Jeg er på ingen måte fornøyd eller ferdigutvi­klet, og jeg har masse å laere. Selvsagt ønsker jeg å bli eliteserie­trener. Jeg tror og håper de fleste spillerne her også ønsker å bli så gode som mulig, og komme seg videre. Det er ved slike felles mål at ting er mulig å få til.

Bryne har i vinter vunnet mot Sandnes Ulf og Mandalskam­eratene, tapt mot Haugesund og Viking, og spilt uavgjort mot finske FC Honka.

Søndag starter alvoret. Da venter Stabaek borte i fjerde runde i cupen, og Bryne regner med å stille mer eller mindre fulltallig tropp.

Seriestart er 10. april hjemme mot Kongsvinge­r.

PS! En avgjørelse rundt fremtiden til Elias Årsvoll, som har trent med Bryne hele vinter, ventes i løpet av kort tid.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Bryne-trener Kevin Knappen bruker landslagss­jef Ståle Solbakken som diskusjons­partner. De to kjenner hverandre godt og Solbakken mener Knappen har det som skal til for å lede et lag på øverste nivå.
JAN INGE HAGA Bryne-trener Kevin Knappen bruker landslagss­jef Ståle Solbakken som diskusjons­partner. De to kjenner hverandre godt og Solbakken mener Knappen har det som skal til for å lede et lag på øverste nivå.
 ?? FREDRIK VARFJELL / NTB ?? Landslagss­jef Ståle Solbakken kjenner godt Kevin Knappen fra tiden da Bryne-treneren var hovedtrene­r i HamKam.
FREDRIK VARFJELL / NTB Landslagss­jef Ståle Solbakken kjenner godt Kevin Knappen fra tiden da Bryne-treneren var hovedtrene­r i HamKam.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway