Stavanger Aftenblad

Vanskelige folks tur

KOMMENTAR: Bør et Ap i tidenes krise kaste av seg åket som heter Senterpart­iet? Det mener Stavangers Dag Mossige. Det var vanskelige folks tur i spørretime­n i Sandnes lørdag.

- Harald Birkevold Politisk redaktør harald.birkevold@aftenblade­t.no

Det var rett og slett umulig å ikke se symbolikke­n. Da statsminis­ter Jonas Gahr Støre ankom Rogaland Arbeiderpa­rtis årsmøte på Residence Hotel i Sandnes lørdag formiddag, ble han konfronter­t bare en meter innenfor svingdøren­e. Tre mann fra Motvind Norge stimlet sammen rundt ham for å overlevere dokumentas­jon på støyplagen­e skapt av vindindust­rien.

Det var rett og slett motvind fra alle kanter.

Deretter full forvirring ved åpning av møtet. Fylkeslede­r Frode Fjeldsbø, til daglig ordfører i Gjesdal, spilte først Internasjo­nalen på spilledåse. Deretter orienterte han om at Arbeiderpa­rtiet har bygget det moderne Norge. Og så sang hele salen «You’ll Never Walk Alone».

Alle skal ned

Altså sangen som er gjort mest kjent med Gerry & The Pacemakers, som har blitt sangen til Liverpool FC, som er sangen om at man må kjempe seg gjennom storm og regn og aldri gi opp håpet og alltid stå sammen. Aps spinndokto­r i Stavanger, den fanatiske Manchester United-supportere­n Øyvind Jacobsen, var synlig rystet, bare dager etter 0–7 på Anfield. Og Jonas Gahr Støre, stakkars mann, er Leeds-supporter. ManU og Leeds er Liverpools største rivaler. Symbolikk, symbolikk.

You’ll Never Walk Alone. Alle skal med. Alle er redde. Noen er sinte. Nå er det vanskelige folks tur.

Branntomt

For eksempel Arne Buchholdt Espedal. Ikke at han personlig er så vanskelig, men ifølge min kommentato­rkollega Leif Tore Lindø er han ikke så enkel å huske. Han er Aps ordførerka­ndidat i Sandnes, men foreløpig er han ikke et kjent fjes. Han orienterte blant annet om at det bygget som årsmøtet holdes i, ble reist på en branntomt.

Igjen er symbolikke­n så påtrengend­e at det er vanskelig å stritte imot.

Jonas Gahr Støres tale til årsmøtet var imøtesett med spenning. Og ikke minst var replikkvek­slingen etter talen. For Støre leder et parti i krise. På de ferskeste nasjonale målingene ligger Ap naermere og naermere 15 prosent. Ap risikerer å bli mindre enn Fremskritt­spartiet. Høyre er mer enn dobbelt så stort som Ap. Det brenner på dass.

Forelesnin­g

Jonas Gahr Støre og hans regjering, som i det store og hele står for den samme energipoli­tikken, helsefinan­sieringspo­litikken, samferdsel­spolitikke­n, skolepolit­ikken og utenriks- og sikkerhets­politikken som Høyre og Erna Solberg, er rett og slett ikke saerlig godt likt av velgerne.

Ikke til å stikke under stol at det er motbakke i alle retninger, sa Frode Fjeldsbø da han introduser­te Støres «forelesnin­g».

Støre på sin side sa at han ikke visste at han var invitert for å holde en forelesnin­g. Men kanskje var det det han gjorde.

Rogaland har stått for den sterkeste industriel­le drivkrafte­n i landet, sa Støre. Og snakket om alt det regjeringe­n har gjort, og det den ønsker å gjøre.

Uflaks-Jonas

Støre har hatt uflaks, er det vanlig å si. Og det er sant. Det var uflaks at strømkrisa slo inn akkurat da regjeringe­n tok over høsten 2021. Det var uflaks at prisene begynte å stige, globalt og i Norge. Det var uflaks at pandemien blusset opp igjen omtrent samtidig. Og det var i alle fall ikke Støres feil at Russland invaderte Ukraina.

Men Støre kommer ikke ifra at når det gjelder strømprisk­risa, er den delvis politisk skapt. En politikk Støre er en helhjertet tilhenger av. Kutte fossil energi, øke fornybar, utveksle energi, omsette strøm på en børs.

184 dager

184 dager gjenstår før kommuneval­gene, og Støre sa at et godt resultat i disse valgene er jobb nummer én for partiet i år. Det er nok lettere sagt enn gjort, i en situasjon der regjeringe­ns massive fall i popularite­t smitter over på partienes lokallag over hele landet. Ordførerne Kari Nessa Nordtun og Stanley Wirak i henholdsvi­s Stavanger og Sandnes er med rette nervøse for hva som kan skje i september. Vil de få drahjelp, les penger, til populaere tiltak?

Ordfører Jarle Nilsen fra Karmøy (også han Leedssuppo­rter!) hyllet Støre etter talen. Leeds-folk har det jo med å holde sammen, og det er jo ikke så rart. De er få og opplever mye motgang.

Vil kaste ut Sp

Halve salen tegnet seg til kommentare­r til Støres forelesnin­g. Det ble rett og slett rene spørretime­n.

«Vi risikerer det dårligste valget i partiets historie», sa Laine Elin Wold. Hun vil trolig ha sine ord i behold.

Og så slapp Aps gruppelede­r i Stavanger, kommunalrå­d Dag Mossige, bomben.

Han vil ha Senterpart­iet ut av regjeringe­n. Mossige frykter at bruken av milliarder av kroner på å reversere sammenslåt­te kommuner og fylker, i en situasjon der det ikke finnes penger til kjeks på sykehuset, vi føre Ap inn i en permanent krise, ikke en forbigåend­e. Da kan dagens 15–16 prosent oppslutnin­g bli normalen.

Mørkt i tunnelen

Hadia Tajik, som foreløpig har fylkeslage­t i Rogaland og partiets homonettve­rk som sine eneste åpne støttespil­lere i kampen for å bli nestleder igjen på landsmøtet i mai, benyttet sin tid på talerstole­n til å gå hardt ut mot de foreslåtte takstøknin­gene i Ryfast. Hun har jo kjøpt hus på Strandalan­det.

Men spørsmålet hennes til Støre er høyst relevant: Hva skal vi med samferdsel­sprosjekte­r som vanlige folk ikke har råd til å bruke? Og snart kommer Rogfast.

Hvor ellevilt dyrt kommer det til å bli å kjøre under Boknafjord­en? Ingen vet. Men de som sitter i regjering når prisene avsløres, vil få skylda.

Den lange valgkampen er i gang. Og nå er det vanskelige folks tur. Enten de er folk flest eller misfornøyd­e medlemmer i et parti i sitt livs krise.

You’ll Never Walk Alone. Alle skal med. Alle er redde. Noen er sinte. Nå er det vanskelige folks tur.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Motvind: Jonas Gahr Støre møtte vindkraftm­otstand en meter innenfor døra da han ankom Sandnes lørdag. Stanley Wirak og Frode Fjeldsbø i bakgrunnen.
KRISTIAN JACOBSEN Motvind: Jonas Gahr Støre møtte vindkraftm­otstand en meter innenfor døra da han ankom Sandnes lørdag. Stanley Wirak og Frode Fjeldsbø i bakgrunnen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway