Stavanger Aftenblad

Har sprengt bort over 10.000 kubikk med stein

GJESDAL: Til sommeren kan du spinne rundt fjellkante­n i Kongeparke­n i 70 kilometer i timen. – Den aller første i sitt slag i Norge, sier Håkon Lund i Kongeparke­n.

- Magnus Kolstad magnus.kolstad@aftenblade­t.no

Stor ny attraksjon i Kongeparke­n:

– Nå kan vi endelig avsløre noe vi har planlagt i lang tid: attraksjon­en «Raset», sier Håkon Lund. Han eier Lund Gruppen

AS, som blant annet eier Kongeparke­n.

«Raset» har kostet Kongeparke­n 35 millioner kroner. Attraksjon­en er utviklet av det italienske berg-og-dal-bane-selskapet Zamperla.

– Attraksjon­en er en stor ny satsing som vil styrke Kongeparke­n og Rogaland, sier Lund.

Opp, ned og rundt fjellkante­n

Parken har sprengt bort over 10.000 kubikkmete­r med stein i fjellet for å gjøre plass.

Attraksjon­en er bygd inn i fjellhylla og vil ta gjestene sine opp, ned og rundt fjellkante­n. hele foregår i opptil 70 kilometer i timen – mens karusellen spinner rundt i alle 360 grader.

– Her føles det virkelig som om du skal suse opp til skyene! sier Lund.

Karusellen huser inntil 24 gjester om gangen. Alle over 120 centimeter kan delta. Den er designet med en ryggstøtte som lar både armer og bein bevege seg fritt i lufta.

– Vi gleder oss til å se smilene og høre gledeshyle­ne når gjestene tar turen i attraksjon­en, sier daglig leder i Kongeparke­n, Therese Oddsen.

Attraksjon­en vil vaere åpen for publikum til sommeren.

Solcelledr­even park

Tidligere i mars skrev Aftenblade­t at Kongeparke­n blir solcellepa­rk.

Parken jobber med å montere 1100 solcellepa­neler på det som er av tak. Dette vil dekke omtrent 450.000 kilowattim­er strøm av fornøyelse­sparkens årlige forbruk på 1,5 gigawattim­er.

450.000 kilowattim­er tilsvarer årsforbruk­et til rundt 20 eneboliger.

– På gode sommerdage­r kan vi produsere nok strøm til hele parDet ken på denne måten, sa kongeparke­ier Håkon Lund til Aftenblade­t.

Kongeparke­n vil formidle baerekraft­en som følger med solcellepa­neler gjennom det de kaller en informasjo­nsopplevel­se i tilknytnin­g til karusellen «Spinnvidle». Denne skal nemlig drives utelukkend­e av solceller. Gjestene vil kunne se hele kretsløpet og få informasjo­n hvor mye strøm som produseres, og hva den brukes til.

Målet på sikt er at også «Raset» skal drives på utelukkend­e solcellekr­aft.

 ?? PRIVAT ?? Fra byggingen av «Raset».
PRIVAT Fra byggingen av «Raset».
 ?? CARINA JOHANSEN ?? Håkon Lund (til venstre) er eier i Lund Gruppen AS, som eier fornøyelse­sparken Kongeparke­n i Gjesdal. Her fra åpningen av attraksjon­en «Stupet» i 2019.
CARINA JOHANSEN Håkon Lund (til venstre) er eier i Lund Gruppen AS, som eier fornøyelse­sparken Kongeparke­n i Gjesdal. Her fra åpningen av attraksjon­en «Stupet» i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway