Stavanger Aftenblad

– Vi har lange venteliste­r

SANDNES: Sjakkfeber­en har for lengst rammet Sophie Damiano (10). Nå håper Norway Chess å rekruttere flere som henne til den stadig mer populaere sjakksport­en.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no Kristian Jacobsen kristian.jacobsen@aftenblade­t.no

Sjakkfeber i Rogaland:

– Det er skikkelig, skikkelig gøy, sier Sophie Damiano.

Utendørs er det snø og fine akeforhold, men for 10-åringen fra Gausel skole handler alt om dronningby­tter, rokader og velovervei­de bondeoffer. Helgen har nemlig stått i sjakkens tegn i Sandnes.

– Jeg begynte å spille sjakk for omtrent fire år siden, og har spilt turneringe­r i to år. Det er kjempespen­nende å øve på nye trekk hjemme og teste dem på motstander­ne. Jeg elsker det, sier hun.

Fredag arrangerte Norway Chess lagturneri­ng for skoler fra hele regionen i Vitenfabri­kken, mens det lørdag var duket for individuel­l hurtigsjak­kturnering samme sted.

I går gikk kretsmeste­rskapet i av stabelen på Skeiane ungdomssko­le. Felles for de tre turneringe­ne er at de er fulltegnet – og vel så det.

– Vi har satset på skolesjakk­opplaering, skoleturne­ringer og aktivitete­r for barn og unge helt siden 2013, og interessen har aldri vaert større enn nå, sier pressekont­akt Benedicte Westre Skog i Norway Chess.

63 lag i skoleturne­ring

Etter en intens helg kan hun fornøyd konkludere med at turneringe­ne deres har vaert en suksess.

Hele 63 skolelag og nesten 200 spillere fra barneskole­r, ungdomssko­ler og videregåen­de skoler deltok i skoleturne­ringen, hvor det sto over 30 lag på venteliste for å delta.

Lørdag var naer 70 spillere i aksjon i den individuel­le turneringe­n, hvor arrangøren­e til slutt måtte stenge påmeldinge­n.

– Pågangen sier sitt om at sjakk har blitt ekstremt populaert blant de yngste. Vi ser en økning i antall barn og unge som spiller sjakk både i Norge og internasjo­nalt, og kunne hatt mange flere deltakere dersom vi hadde kapasitet til det, sier Westre Skog.

Ønsker jenteløft

Én av dem som fikk plass i den individuel­le turneringe­n var Francisca Guevara (11), som deltok i turnering for aller første gang.

– Det var veldig kjekt, selv om noen av de andre spillerne var bedre enn meg. Jeg ble overrasket over nivået, men vil gjerne prøve igjen. Noe av det som er så spennende med sjakk er at man kan laere av feilene sine og gjøre det bedre neste gang, sier 11-åringen, som bor på Eiganes.

For arrangøren­e er det ekstra gledelig å se deltakere som Sophie og Francisco i aksjon ved sjakkbrett­ene.

– Vi ønsker virkelig å få til et jenteløft i sjakksport­en, og har planer om å arrangere egne jentedager. Vi har også et mål om å arrangere en egen kvinneturn­ering under Norway Chess sin hovedturne­ring i Stavanger, sier Benedicte Westre Skog.

Planen er at de kvinnelige deltakerne i så fall skal få like mye i pengepremi­er som mennene.

– Vi må jobbe på mange nivå for å løfte kvinnelige sjakkspill­elagsjakk re, og jeg tror at en egen kvinnevers­jon av turneringe­n kan vaere med på å sette standarden internasjo­nalt, sier hun.

Engasjerte laerere

Westre Skog understrek­er at sjakk ikke bare er et spill, men også et godt verktøy for laering og personlig utvikling.

– Det er en inkluderen­de sport som kan spilles på tvers av alder, kjønn og etnisk bakgrunn. Derfor det ekstra flott å se at interessen har skutt i vaeret og at sjakk stadig blir mer populaert, sier arrangøren.

Helgens individuel­le turnering var gratis og inkluderte både mat, drikke og flotte premier. For 13 år gamle Jone Kvame Lorentzen ble det en stor opptur. Han vant sin hittil største pokal og blir gjerne med igjen.

– Laererne mine på Porsholen skole var veldig engasjerte i sjakk, og vi fikk spille mye på skolen. Det var kjempegøy, og siden den gang har jeg spilt en god del med både venner, på nettet og i et par turneringe­r, sier Lura-gutten, som takker laerernes sjakkfeber for at han ble bitt av sjakkbasil­len.

– Det er lite som slår den følelsen man får når man klarer å utmanøvrer­e motstander­en sin ved sjakkbrett­et, sier han.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Sophie Damiano (10) synes sjakk er helt konge.
KRISTIAN JACOBSEN Sophie Damiano (10) synes sjakk er helt konge.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Jone Kvame Lorentzen (13), i burgunderr­ød genser, takker laererne ved Porsholen barneskole for at han ble bitt av sjakkbasil­len.
KRISTIAN JACOBSEN Jone Kvame Lorentzen (13), i burgunderr­ød genser, takker laererne ved Porsholen barneskole for at han ble bitt av sjakkbasil­len.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway