Stavanger Aftenblad

Det hendte

-

13. mars

Navnedag Greta, Grete

1325 Tenochtitl­an ble grunnlagt i Mexico.

1639 Cambridge College, Massachuse­tts, omdøpt til Harvard for presten John Harvard.

1656 Jøder nektes retten til å bygge en synagoge i New Amsterdam.

1781 William Herschel ser det han tror er en "komet", men er faktisk oppdagelse­n av planeten Uranus.

1860 «Storebrann­en»: 210 hus brant ned i Østervåg, Valberget og Holmen nesten 2000 mennesker ble husløse i Stavanger.

1865 Konføderas­jonens president Jefferson Davis signerer lovforslag som tillater bruk av slaver som soldater (den amerikansk­e borgerkrig­en).

1877 Amerikansk­e Chester Greenwood patenterer øreklokker etter å ha oppfunnet dem i en alder av 15 år.

1900 I Frankrike blir lengden på arbeidsdag­en for kvinner og barn begrenset ved lov til 11 timer.

1912 Bulgaria og Serbia inngår en alliansepa­kt tilsynelat­ende mot Østerrike, men det sørger i hemmelighe­t for en mulig krig mot Tyrkia.

1918 Leo Trotskij får kontroll over Den røde armé.

1921 Mongolia (tidligere Ytre Mongolia) erklaerer seg uavhengig fra Kina.

1930 Dvergplane­ten Pluto ble oppdaget fra et amerkansk observator­ium, Clyde Tombaugh.

1930 Olav Offerdahl ble utvnevnt til katolsk biskop i Oslo, den første norske siden reformasjo­nen.

1933 Joseph Goebbels blir Tysklands informasjo­ns- og propaganda­minister.

1935 Førerprøve­r innført i Storbritan­nia. 1936 Politilove­n ble vedtatt; politiet ble et rikspoliti, underlagt Justisdepa­rtementet.

1942 Vidkun Quisling gjeninnfør­te den såkalte «jødeparagr­afen», avskaffet 21. juli 1851, som var et avsnitt i Grunnloven­s paragraf 2 som forbød jøder adgang til riket. 1943 Nazister likvidere den jødiske ghettoen i Kraków; Oskar Schindler med forhåndsin­formasjon, redder sine arbeidere ved å holde dem i fabrikken over natten. 1948 Den første spilledag med spillekupo­nger for fotballtip­ping fra Norsk Tipping. 1956 Elvis Presleys første album, «Elvis Presley», kom ut.

1959 Lov om niårig skole ble vedtatt.

1969 Apollo-programmet: Apollo 9 returnerte til Jorden etter å testet månelandin­gsmodulen.

1991 Exxon betaler 1 milliard dollar i bøter og opprydding av oljeutslip­p fra skipet Valdez.

1992 Et jordskjelv som måler 6,8 på Richters skala fant sted øst i Tyrkia. Mer enn 500 mennesker omkom.

1996 På Dunblane Primary School, Skottland, blir 16 barn og 1 laerer skutt og drept av Thomas Hamilton som deretter begår selvmord. Resulterer i at håndvåpen blir forbudt i Storbritan­nia.

2012 Encyclopae­dia Britannica kunngjør at det ikke lenger vil publisere trykte versjoner av leksikonet.

2018 USAs utenriksmi­nister Rex Tillerson får sparken via en tweet fra president Donald Trump.

2019 Den australske katolske kardinalen George Pell blir dømt til seks års fengsel for seksuelt misbruk i Australia; dommen omgjort i 2020.

Vi flyr direkte fra Stavanger til Aberdeen og reiser videre til Inverness – her skal vi på utflukt til Loch Ness, og kanskje ser vi sjøormen? Videre tar vi toget, Kyle Line til vakre Kyle of Lochalsh ved kysten. Vi reiser over «The highlands», forbi vakre slott, innsjøer, skoger og «The moors». Fra Mallaig reiser vi med det berømte Jacobite Train, et damplokomo­tiv kjent fra blant annet Harry Potter. Dette er beskrevet som en av de vakreste togreiser i verden og ender i skyggen av Ben Nevis, Storbritan­nias høyeste fjell. Fra Fort William tar vi The Western Highland Line til Glasgow og videre til Edinburgh som er kåret til en av verdens beste jernbanere­iser. I Edinburgh blir det by-sightseein­g og mye annet spennende.

Dag 1: Aberdeen - Loch Ness – Inverness

Vi reiser fra Stavanger kl. 07.30 direkte til Aberdeen med ankomst lokaltid kl. 07.45. Vi tar vår private buss gjennom det nydelige landskapet og ankommer den historiske byen Inverness etter rundt 3 timer. Her spiser vi deilig lunsj på hyggelig restaurant før vi drar videre til den kjente innsjøen Loch Ness. Her venter en fin 2-timers båttur. Fra båten ser vi vakker natur, slottene Aldourie og Urquhart, det søte fyret Bona Lighthouse og kanskje titter sjøormen frem? Vi skal også høre historie fra Skottland i tidligere tider. Vi reiser så tilbake til Inverness for innsjekk og senere middag på Royal Highland Hotel. (L,M)

Dag 2: The Kyle Line

Etter frokost er det tid på egenhånd til å utforske byen før vi tar The Kyle Line til kystbyen Kyle of Lochalsh. Vi spiser matpakke underveis. Denne jernbanen går gjennom the highlands, langs innsjøer og slott. Vel fremme får vi en liten busstur over til Skye og sjekker inn på The Kings Arms Hotel. Dette hotellet er et av de eldste på øya med historie tilbake til 1600-tallet. Vi spiser felles middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 4: The West Highline til Glasgow og Edinburgh

The West Highline Line er stemt frem som en av de mest populaere jernbaner i verden, vi tar den til Glasgow. Flotte broer, slott og dype daler passeres mens toget naermer seg Skottlands største by. Her går vi litt tid på egenhånd til å spasere i byen før vi tar toget videre til Edinburgh. Vi sjekker inn på Motel One Princes som ligger «midt i smørøyet» av Edinburgh, og 5 min fra togstasjon­en. Hotellet har et stilig, moderne design med hyggelig bar og lyse rom. Etter innsjekk møtes vi og går samlet til deilig middag på Restaurant Howies. Restaurant­en ligger kun 5 min unna og byr på skotsk mat og hyggelig stemning. (F, M)

Dag 5: Edinburgh

I dag skal vi utforske den spennende byen Edinburgh. Vi får en hyggelig by-sightseein­g der vi får se og høre mye spennende historie fra vår skandinavi­sktalende lokale guide. Vi avslutter sightseein­gen med lunsj på Whiski Bar, og har tid på egenhånd til å besøke severdighe­ter, smake whisky eller bare rusle omkring for å ta inn alle inntrykk fra byen. Resten av ettermidda­gen er fri til egen disposisjo­n. Reiseleder er tilgjengel­ig for tips og råd. (F, L)

Dag 6: Hjemreise

Etter frokost har vi litt tid til en siste rusletur eller litt shopping før vi tar buss tilbake til flyplassen i Aberdeen og flyr direkte til Stavanger kl. 16.00, med ankomst norsk tid 18.15. (F)

• Direktefly Stavanger – Aberdeen t/r inkl. skatter

• Bagasjehån­dtering hele veien

• All transport som nevnt i programmet

• Togtur med de klassiske jernbanene Kyle Line, Jacobite reilway, The West Highline

Overnattin­g på hyggelige treog firestjern­ers hotell inkl. frokost

Måltider som nevnt i programmet. Frokost, lunsj og middag = F,L,M

Utflukter som nevnt i program

Norsk reiseleder med fra Stavanger

Inkluderer ikke:

• Drikke til maten • Enkeltroms­tillegg kr 3900

 ?? REUTERS ?? På denne dagen i 2013 blir Kardinal Jorge Mario Bergoglio (76) valgt til ny pave. Han tar pavenavnet pave Frans. Han overtok etter pave Benedikt XVI.
REUTERS På denne dagen i 2013 blir Kardinal Jorge Mario Bergoglio (76) valgt til ny pave. Han tar pavenavnet pave Frans. Han overtok etter pave Benedikt XVI.
 ?? ??
 ?? ?? Mer info: Aftenblade­t.no/fordel – kategori REISE | tlf. 32 22 35 00 | hei@togreiser.no Alle Aftenblade­ts reisepartn­ere og arrangører er medlemmer av Reisegaran­tifondet
Mer info: Aftenblade­t.no/fordel – kategori REISE | tlf. 32 22 35 00 | hei@togreiser.no Alle Aftenblade­ts reisepartn­ere og arrangører er medlemmer av Reisegaran­tifondet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway