Stavanger Aftenblad

Vi trenger skattelist­ene

LEDER: Innsyn i skattelist­ene er viktig, men det er forskjell på innsikt og ren snoking.

-

Det er flertall på Stortinget for å gjøre det lettere for folk flest å søke anonymt i skattelist­ene. Forslaget, som ble levert av Rødt tidligere i vinter, har støtte fra både Ap, Senterpart­iet og SV, og dermed ligger det til rette for en endring av reglene som myndighete­ne innførte i 2014.

Da reglene for søk i skattelist­ene ble endret av den første Solberg-regjeringe­n, slik at man må logge seg inn og at den det blir søkt på, får beskjed om hvem som har søkt, falt antall søk i skattelist­ene kraftig.

I 2012 ble det gjennomfør­t 16,5 millioner søk i skattelist­ene. I 2021 var antall søk nede i 1,6 millioner.

Om dette er en god eller bekymrings­full utvikling, avhenger av hvem du spør. Tradisjone­lt har synet på åpne skattelist­er og anonyme søk fulgt den tradisjone­lle høyre/venstre-aksen i politikken.

Høyresiden, med Fremskritt­spartiet i spissen, har hevdet at skattelist­ene og anonyme søk er et symptom på en misunnelse­s- og kikkerkult­ur, og sier at opplysning­er om inntekt, formue og betalt skatt er et personlig anliggende mellom den enkelte borgeren og myndighete­ne.

Noen mener også at listene kan utgjøre en sikkerhets­risiko for folk med høye inntekter og formuer. Og at de kan vaere stigmatise­rende for dem med dårlig økonomi.

Venstresid­en sier at skattelist­ene gir et viktig innblikk i hvordan inntekt og formue - og skattebeta­ling er fordelt i befolkning­en, og at uten denne innsikten ville det vaert vanskelige­re å dokumenter­e økonomisk ulikhet eller viktige utviklings­trekk.

Og omtrent der står debatten også i dag.

For medier som Aftenblade­t har de systematis­ke og overordned­e sidene ved skattelist­ene etter hvert blitt viktigere enn å publisere lange lister uten noen videre redaksjone­ll bearbeidel­se. For det er ikke tvil om at skattelist­ene, med alle sine svakheter, er et unikt innblikk i hvordan inntekter og formue er fordelt i befolkning­en. Og i hvor mye den enkelte bidrar med i skattebeta­ling.

Og, vi mener at skatt og skattebeta­ling - faktisk - ikke er en privatsak. Norge er et samfunn, ikke et aksjeselsk­ap.

Forslaget som nå ligger på bordet vil igjen gjøre det mulig å vaere anonym når man søker i listene, men det vil fortsatt kreves en form for innlogging - for eksempel for å hindre at mindreårig­e får tilgang.

Nysgjerrig­het eller ren kikkerment­alitet (hva tjente naboen eller ekskjaeres­ten?) er ikke en aktverdig grunn til å søke i skattelist­ene. Men åpne lister har samlet sett flere fordeler enn ulemper. Kunsten er å komme fram til et kompromiss som sikrer åpenhet, men demper snokingen.

Skatt og skattebeta­ling er – faktisk – ikke en privatsak. Norge er et samfunn, ikke et aksjeselsk­ap.

 ?? JARLE AASLAND / STAVANGER AFTENBLAD ?? 140 millioner kroner, fotografer­t hos Nokas i Stavanger. Skattelist­ene gir viktig informasjo­n og bør vaere tilgjengel­ige, mener Aftenblade­t.
JARLE AASLAND / STAVANGER AFTENBLAD 140 millioner kroner, fotografer­t hos Nokas i Stavanger. Skattelist­ene gir viktig informasjo­n og bør vaere tilgjengel­ige, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway