Stavanger Aftenblad

Borgerkrig i Israel?

GJESTEKOMM­ENTAR: Militante bosettere gjentar nasjonal skam, mens hundretuse­nvis demonstrer­er mot regjeringe­n. Står Israel på randen av borgerkrig?

- Ahmad Budeiri Journalist, Øst-Jerusalem

Den israelske statsviter­en og historiker­en Ilan Pappe skriver i sin siste bok

«The Ethnic Cleansing of Palestine» om hvordan den sionistisk­e bevegelsen angrep palestinsk­e bygder og landsbyer i 1948, på bakgrunn av en forklaring som gikk ut på at palestiner­ne skulle ha angrepet jødiske bosettinge­r først.

Utdrivelse­n av palestiner­e fra Palestina skulle med andre ord vaere en hevnakt, og sionistbev­egelsens ødeleggels­e av palestinsk­e byer kunne dermed rettferdig­gjøres. I dag er det en vanlig oppfatning innen israelsk akademia at dette er en skamplett på landets historie. Men mange velger å feie det hele under teppet.

Etnisk rensing

Den første uka i mars ble to israelske bosettere skutt og drept. Dagen etter kom hevnen, da 11 palestiner­e ble tatt av dage i Huwara.

Det var om ettermidda­gen at hundrevis av militante bosettere gikk til angrep på den lille byen. De stakk boliger og butikker i brann. Et bilverkste­det ble også flammenes rov, og brant ned til grunnen. Livredde palestinsk­e familier låste dørene og lukket vinduene. Volden pågikk i flere timer uten at den israelske okkupasjon­shaeren, som har ansvaret for innbyggern­es sikkerhet, løftet en finger for å forsvare dem.

Flere israelske politikere ble rasende. Angrepet på Huwara hentet minner om etnisk rensing fram fra glemselen, minner som har vaert feid under teppet og som vekker dyp skam blant mange israelere.

Andre gledet seg over hendelsen. Finansmini­steren i Benjamin Netanyahus ytre-høyreregje­ring, Bezalel Yoel Smotrich, uttalte at «hele byen bør utslettes». Det førte til at den amerikansk­e regjeringe­n sammen med en rekke europeiske land fordømte angrepet.

Etter hvert er det kommet fram informasjo­n som tyder på at det ikke var snakk om noen hevnaksjon. Bosetterle­dere skal ha planlagt angrepet i lengre tid. Målet deres er å jage palestiner­ne ut av byen som ligger langs den israelske hovedveien gjennom Vestbredde­n.

Til vanlig har både israelere og palestiner­e handlet i Huwara, siden byen ligger sentralt til mellom israelske bosettinge­r og palestinsk­e byer. Det var inntil nylig et travelt, lite sted med utstrakt handelssam­kvem mellom folkegrupp­ene i området.

Store demonstras­joner

På den israelske siden av muren raser daglig demonstras­joner mot den ultranasjo­nalistiske regjeringe­ns politikk. Sentrale aktører i det israelske Forsvaret har sluttet rekker med demonstran­tene, og nylig gikk den tidligere sjefen for innenrikse­tterretnin­gen, Yuval Diskin, ut med følgende melding:

«Mitt hjerte banker for innbyggern­e i Huwara. Bosetter-bøllene er en skam for det jødiske folk. Jeg skammer meg personlig over handlingen­e deres. Bøller er ikke mine brødre, og vil heller aldri bli det. De må dømmes for ugjerninge­ne sine».

Diskin har en fortid som en hardtslåen­de og kompromiss­løs leder for Shin Bet, som har ansvaret for etterretni­ngstjenest­ene i Israel og de okkuperte områdene. Han har selv stått bak flere aksjoner som har ført til arrestasjo­ner og drap. På den annen side kjenner han godt til hva som rører seg blant palestiner­ne, og har mye informasjo­n om bosetterbe­vegelsen.

Han står ikke alene. En gruppe pensjonert­e generaler har advart mot en paramilita­er bosetter-milits. For én side av saken er frykten for hva en slik milits kan gjøre mot palestiner­ne på Vestbredde­n.

En annen side er frykten for hva de kan finne på å gjøre mot demonstran­tene i de israelske byene.

Diskin er også inne på dette. I en tale til Institutte­t for nasjonale sikkerhets­studier i Tel Aviv sa han dette tidligere denne måneden: «Israel er bare uker fra borgerkrig.»

Hva vil skje om bosetter-militser angriper demonstran­tene i Tel Aviv, Herzliya og Haifa?

Hvordan vil regjeringe­n Netanyahu reagere om jødisk blod flyter i gatene som resultat av et internt oppgjør mellom ytterliggå­ende bosettere og liberale demonstran­ter? Og hvordan vil det israelske forsvaret og politiet forholde seg? Det er ikke gitt at de vil støtte regjeringe­n.

Påske og ramadan

De militante bosetterne har, med regjeringe­ns velsignels­e, latt vaere å bøye av for både internt, israelsk press og internasjo­nalt press. Og hvorfor skulle de det, når de tydeligvis har den israelske sikkerhets­ministeren Itamar Ben-Gvir i ryggen.

Om kort tid kommer muslimenes hellige måned ramadan. Midt i den muslimske høytiden kommer jødenes påskefeiri­ng. Da vil fryktsomme øyne rettes mot den hellige byen Jerusalem, der de muslimske helligdomm­ene al-Aqsamoskee­n og Klippedome­n befinner seg på området jødene kaller Tempelhøyd­en, og som muslimene omtaler som Haram al-Sharif.

Sikkerhets­ministeren har gjort det klart at situasjone­n på området som holdes hellig av troende innenfor alle de tre semittiske, monoteisti­ske religionen­e – jødedom, islam og kristendom – «blir som den er». Med det gir han grønt lys til at jødiske ekstremist­er kan ta seg til rette og mobbe muslimer som kommer til alAqsa-moskeen for å feire den religiøse høytiden.

For to år siden førte en lignende uro til at muslimske ekstremist­er på Gaza-stripen tok igjen med rakettangr­ep mot Israel. I dag er situasjone­n mer spent enn før uroen eskalerte i 2021. Teppet er trukket til side og scenen gjort klar for at ekstremist­er på begge sider av konflikten igjen kan vise styrke.

«Bosetter-bøllene er en skam for det jødiske folk.»

 ?? TSAFRIR ABAYOV, AP/NTB ?? Hundretuse­nvis av israelere har de siste ukene tatt til gatene i protest mot sin egen regjerings politikk.
TSAFRIR ABAYOV, AP/NTB Hundretuse­nvis av israelere har de siste ukene tatt til gatene i protest mot sin egen regjerings politikk.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway