Stavanger Aftenblad

Bryne-selskap med på enorm havvindsat­sing

SOUTH SHIELDS: Turbinene i havet utenfor England skal gi strøm til seks millioner hjem. For Nordic Steel gir utbygginge­n flere arbeidspla­sser hjemme på Bryne.

- Erlend Skarsaune Journalist erlend.skarsaune@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

Utenfor breier elven Tyne seg ut. For bare et par år siden seilte den siste lasten med kull forbi. Inne i hallen på den helt nye driftsbase­n til Equinor for havvindanl­egget Dogger Bank har den britiske ministeren for energisikk­erhet, Graham Stuart, skrytt av landets lange satsing på vindkraft.

– Men dette er bare begynnelse­n. Mer vil komme, sier Stuart fra talerstole­n.

Nede i stolradene har Børre Lobekk akkurat ankommet fra Bryne. I utbygginge­n av Dogger Bank, verdens største havvindanl­egg, til over 100 milliarder kroner, utgjør selskapet han leder bare en liten andel.

Men likevel sørger havvindsat­singen til Equinor nordøst i England for industriar­beidsplass­er på Jaeren. Nordic Steel har sikret seg kontrakten­e på ventilasjo­nskanaler til omformerpl­attformene på hele Dogger Bank-utbygginge­n.

Totalt omsatte Nordic Steel Group for 346 millioner kroner i 2022, med et driftsresu­ltat på over 40 millioner kroner til sammen. Fornybar energi sto for 26,4 prosent av inntektene – et lite knepp foran olje og gass.

Viktige arbeidspla­sser for Jaeren

Så for For Nordic Steel Group er havvind blitt en svaert viktig inntektski­lde allerede – før utbygginge­n i Norge er kommet virkelig i gang. Også til en annen britisk havvindutb­ygging – Hornsea, hvor danske Ørsted er ansvarlig – har Bryne-selskapet nylig fått kontrakt med Aibel på å levere ventilasjo­nskanaler.

– Totalt gjør dette oss til klar markedsled­er innen vårt område. Så dette er vanvittig kjekt, sier administre­rende direktør Lobekk til Aftenblade­t.

– Vi har satset bevisst på framtiden. Havvind og annen fornybar energi gir allerede i dag viktige lokale arbeidspla­sser på Jaeren. All produksjon skjer på Bryne, sier Lobekk.

Fra kull til fornybart

Inne i hallen på driftsbase­n følger basedirekt­ør Mark Halliday med på åpningen. For Halliday blir jobben de neste månedene å sørge for at alt blir klart og organisasj­onen drillet til å begynne produksjon­en av strøm fra turbinene ute i havet til sommeren.

– Vi må sikre at vi har alt på plass av rutiner. For eksempel må vi ha gode prosedyrer for å få med oss alt av verktøy ut fra basen og til turbinene langt ute i havet. Heisturen der ute tar åtte minutter. Da må teknikerne få med seg alt av verktøy i en omgang, sier Halliday.

400 arbeidspla­sser

Også konserndir­ektør Pål Eitrheim er blid. At driftsbase­n nå er åpen, markerer et viktig steg for Equinors ansvarlig for fornybar energi.

– Fantastisk å få vaere med på å skape ny aktivitet i en del av Storbritan­nia som sårt trenger det. I området her har de levd av kull. Nå satses det for fullt på fornybar energi.

Når Dogger Bank kommer i full drift med sine 277 turbiner, vil anlegget vaere verdens største innen havvind. Første del av utbygginge­n skal produsere fra sommeren av. Så skal anlegget vaere i drift i 30 år. 400 personer kommer til å ha sin arbeidspla­ss knyttet til driften av vindkrafta­nlegget.

Vil ha med norske leverandør­er

For konserndir­ektør Eitrheim, som er ansvarlig for fornybar energi i Equinor, markerer dette året et vannskille. Først kommer Dogger Bank. Så kommer Hywind Tampen i full produksjon på norsk sokkel. I tillegg satser Equinor for alvor på solkraft, med storstilt utbygging i blant annet Brasil og satsing i Polen.

– Vi går fra å utvikle en forretning, til virkelig få fart på utvikling og drift. Og norske leverandør­er er med oss.

Når Dogger Bank kommer i full produksjon med alle tre områder utbygd, vil installert effekt vaere på 3,6 GW. Dette vil gi strøm til rundt seks millioner hjem – eller tilsvarend­e fem prosent av britisk strømprodu­ksjon.

– Med så mye ny produksjon, vil forbrukern­e få billigere strøm?

– På sikt, ja. Fornybar er nå den rimeligste energikild­en i Storbritan­nia, etter at kostnadene har gått mye ned. Så er vi nå i en spesiell tid i Europa. Men etter hvert vil slike utbygginge­r også vaere gunstige for forbrukern­e, sier Eitrheim.

Arbeidet med Dogger Bank begynte i 2010. 13 år senere er de første turbinene snart klare til produksjon.

– Hva har dere laert her, som dere kan ta med tilbake til havvindsat­sing i Norge?

– At å satse stort, drar kostnadene ned. Og at vi må ha klare planer for hvor vi skal. Vi vet også at store prosjekter bygger selskap.

Dogger Bank koster 9 milliarder pund – godt over 100 milliarder kroner med dagens kurs.

– Økonomien i prosjektet er god. Vi kommer godt innenfor en avkastning på 4 til 8 prosent, som tidligere varslet. Selv om dette er noe helt annet enn innen olje og gass, er risikoen også langt lavere, sier Eitrheim.

 ?? ?? Olav Hetland (administre­rende direktør i Vårgrønn, som eier 20 prosent i Dogger Bank), konserndir­ektør Pål Eitrheim i Equinor, Nordic Steel-leder Børre Lobekk og Thor Erik Hebnes, avdelingsl­eder for HVAC i Bryne-selskapet.
Olav Hetland (administre­rende direktør i Vårgrønn, som eier 20 prosent i Dogger Bank), konserndir­ektør Pål Eitrheim i Equinor, Nordic Steel-leder Børre Lobekk og Thor Erik Hebnes, avdelingsl­eder for HVAC i Bryne-selskapet.
 ?? ?? AFTENBLADE­T I ENGLAND:
AFTENBLADE­T I ENGLAND:
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway