Stavanger Aftenblad

Stjernespe­kket felt klar for Norway Chess

STAVANGER: Her er spillerne som deltar i Norway Chess i Stavanger i sommer.

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

går av stabelen fra 29. mai til 9. juni. Blant spillerne er stormester­ne:

Magnus Carlsen, Alireza Firouzja, Anish Giri, Wesley So, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Shakhriyar Mamedyarov og Aryan Tari.

Alle har deltatt i Norway Chess tidligere år, skriver arrangøren i en pressemeld­ing.

Unge talenter

I tillegg er vi glade for å ønske to nye unge talenter velkommen til turneringe­n: Den 18 år gamle stormester­en Nodirbek Abdusattor­ov fra Usbekistan som allerede har rukket å bli verdensmes­ter – og olympisk mester og 16 år gamle Dommaraju Gukesh fra India. Fullstendi­g liste over spillere: GM Magnus Carlsen (Norge) GM Alireza Firouzja (Frankrike)

GM Anish Giri (Nederland) GM Wesley So (USA) GM Hikaru Nakamura (USA) GM Fabiano Caruana (USA) GM Shakhriyar Mamedyarov (Aserbajdsj­an)

GM Nodirbek Abdusattor­ov (Usbekistan)

GM Dommaraju Gukesh (India)

GM Aryan Tari (Norge) Nodirbek Abdusattor­ov, rangert som nummer 17 i verden, er en usbekisk stormester som i 2021 vant VM i hurtigsjak­k og spilte på førstebord­et for UsbekTurne­ringen istan som vant den 44. FIDE Sjakk Olympiaden.

– Ble veldig glad

Han gjorde begge deler da han var 17 år gammel og ble den yngste spilleren noensinne som klarte det. Han sier følgende om sin kommende deltakelse i Norway Chess:

– Jeg var veldig glad da jeg ble invitert til turneringe­n. Jeg er virkelig veldig spent og ser frem til å spille underholde­nde sjakk.

Dommaraju Gukesh, bedre kjent som Gukesh D, er rangert som nummer 18 i verden og har blitt beskrevet som et sjakkvidun­der. Han er den tredje yngste personen i historien som har kvalifiser­t seg til tittelen stormester.

I fjor, i en alder av 16 år, ble han den yngste spilleren noensinne som slo nåvaerende verdensmes­ter Magnus Carlsen, da han slo Carlsen i en kamp i en online.

 ?? ANDERS MINGE / STAVANGER AFTENBLAD ?? Magnus Carlsen i aksjon under fjorårets Norway Chess.
ANDERS MINGE / STAVANGER AFTENBLAD Magnus Carlsen i aksjon under fjorårets Norway Chess.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway