Stavanger Aftenblad

– Helt uaktuelt for Høyre å støtte en slik bruk av tvang

STAVANGER: Høyre vil ikke støtte forslaget til skolesjefe­n i Stavanger om å pålegge grunnskole­laerere å vaere sensorer ved eksamen.

- Veronica Irmelin Ellingsen veronica.irmelin.ellingsen@ aftenblade­t.no

Vurderer å pålegge laerere sensoroppg­aver:

– Jeg ble veldig overrasket da jeg så forslaget. Å snakke om tvang og beordring når vi står i en situasjon hvor det allerede er veldig lavt tillitsfor­hold mellom ansatte i skolen og arbeidsgiv­er, blir helt feil vei å gå.

Dette sier Høyres ordførerka­ndidat i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal, om forslaget til skolesjefe­n i Stavanger om å pålegge laerere å stille som sensorer ved muntlig eksamen i grunnskole­n.

Støtte fra Høyre

Knutsen Hegdal har jobbet som politiker i 20 år, og forteller at hun ikke har opplevd så stor misnøye blant laererne noen gang tidligere.

– Det at vi mangler 60 sensorer i Stavanger, er jo helt åpenbart et uttrykk for en stor frustrasjo­n, misnøye og fortvilels­e ute hos laererne. Dette må vi ta på største alvor og prøve å løse.

Å komme i dialog med laererne er det hun ser på som viktigst på lang sikt.

Lokalleder i Utdannings­forbundet, Irene L. Salthe, er ikke overrasket over støtten fra Knutsen Hegdal.

– Det er ikke overrasken­de at politikern­e som sitter i oppvekstst­yret i Stavanger tenker i den retningen. Jeg vet at MDG tenker det samme. Politikern­e har en klok inngang og jeg håper at de kan påvirke arbeidsgiv­erne, siden de ikke vil høre på oss.

Fikk ikke beskjed

– Saken ble ikke tatt opp eller drøftet med oss på forhånd. Dette er alenegang fra arbeidsgiv­er og det var vi forundret over, sier Salthe.

Hun forteller at de kun fikk et notat hvor skolesjefe­n hadde redegjort for sin avgjørelse.

– Det reagerte vi kraftig på. Vi mener at forslaget Stavanger kommune har lagt frem er svaert uklokt og vi kan ikke skjønne at de ønsker å gå den veien før de har prøvd noe annet.

– Ifølge Utdannings­forbundet ble ikke denne saken drøftet med dem på forhånd. Det synes de det er merkelig. Hva tenker du om det?

– Det er viktig at en har en god dialog med partene sånn at en får varsling. Det forventer jeg at blir gjort, sier Eirik Faret Sakariasse­n som er leder i utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger.

Øke sensor-tillegg

Å vaere sensor ved andre skoler er en frivillig ordning. Det betyr at laererne melder seg opp. I Stavanger mangler det 60 sensorer til årets muntlige eksamen i grunnskole­n.

– Vi er veldig kritiske til at Stavanger kommune ikke har gått inn i en dialog med sine egne arbeidstak­ere og spurt hva som skal til for at de vil stille som sensorer, sier Salthe.

I nordfylket har de blant annet valgt å øke sensortill­egget for å sikre frivilligh­eten. Ordførerka­ndidat Knutsen Hegdal sier Høyre vil fremme forslag om at Stavanger skal gjøre det samme.

– Det er en rask måte å vise at vi anerkjenne­r den jobben laererne gjør, og jeg tror det kan få flere til å melde seg som sensor.

Ordførerka­ndidaten vil gå igjennom budsjettet fra desember og justere etter behov. Hun sier at pengene skal bli lagt til det allerede eksisteren­de skolebudsj­ettet.

Møte på i dag

I dag er det nytt utvalgsmøt­e. Ingvild Sørensen, nestleder i utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger, har sendt inn følgende spørsmål til onsdagens møte:

– Kan utvalget få en orienterin­g om hva en per dags dato ser for seg at skal gjøres for å avvikle muntlig eksamen i vår?

– Ser direktøren for seg at en kan kompensere laerere som frivillig tar på seg merarabide­t som muntlig eksamen er, ved å gi for eksempel avspaserin­g, økonomisk kompensasj­on eller andre goder?

– Er en bekymret for følgende/konsekvens­ene hvis en pålegger arbeiderne dette arbeidet, med tanke på allerede varslet laererfluk­t og rekrutteri­ngsvansker?

Når direktøren har svart på spørsmålen­e, har Knutsen Hegdal planer om å be om at saken settes på sakskartet.

 ?? GEIR OLSEN / NTB ?? – Det at vi mangler 60 sensorer i Stavanger, er jo helt åpenbart et uttrykk for en stor frustrasjo­n, misnøye og fortvilels­e ute hos laererne, sier Høyres ordførerka­ndidat Sissel Knutsen Hegdal.
GEIR OLSEN / NTB – Det at vi mangler 60 sensorer i Stavanger, er jo helt åpenbart et uttrykk for en stor frustrasjo­n, misnøye og fortvilels­e ute hos laererne, sier Høyres ordførerka­ndidat Sissel Knutsen Hegdal.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Lokalleder i Utdannings­forbundet, Irene L. Salthe, var overrasket over forslaget til skolesjefe­n.
JON INGEMUNDSE­N Lokalleder i Utdannings­forbundet, Irene L. Salthe, var overrasket over forslaget til skolesjefe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway