Stavanger Aftenblad

– Vil ikke ha høye olje-inntekter for enhver pris

STAVANGER: Petoro spyttet i 2022 fem ganger mer penger i statskasse­n enn i et normalår. – Vil gjerne at butikken skal gå bra, men ikke for enhver pris, sier Petoro-sjefen.

- Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

528 milliarder kroner.

Alt rett inn i statskasse­n. Dette er statens egne oljeselska­p, Petoros, kontantstr­øm fra 2022. Det er fem ganger høyere enn et normalt år for selskapet. Det er mer enn dobbelt så høyt som resultatet fra 2021, som var rekord.

– Det har jo vaert et unntaksår. Situasjone­n i verden er helt unik, og vi har hatt veldig høye gasspriser. Vi har rekordstor­e tall i år. Alt som er levert fra oss fra tidenes morgen kan det gi 2.751 milliarder til den norske stat, men bare det siste året økte det med 19 prosent, sa Petoro-sjef Kristin Kragseth under tirsdagens pressekonf­eranse.

– Ikke spesielt lystig

Så mye som 42 prosent av AS Norges olje- og gassinntek­ter kommer fra Petoro og Kragseth.

Gjennom selskapet eier staten 21 prosent av oljen som produseres på sokkelen, 32 prosent av gassen og en tredjedel av de gjenvaeren­de ressursene.

Analyser viser at Petoro fremdeles skal hente ut ressurser verdt 1.548 milliarder fra sokkelen (med en vanlig oljepris).

Gassprisen er hovedgrunn­en til den massive rekorden for Petoro i 2022.

– Bakteppet er ikke spesielt lystig, men bortfallet av russisk gass er hoveddrive­ren, sa økonomidir­ektør Jonny Maeland under pressekonf­eransen.

Advarer mot mindre oljeleting

Til Aftenblade­t sier han at de gjør kalkulerin­ger for hvordan 2023 kommer til å se ut. Selv om han ikke ønsker å dele dette avslører han at det neppe blir like bra som i 2022.

– Men plutselig kan det skje noe. Det er umulig å spå, følger Maeland opp.

– Er det ønskelig at olje- og gassprisen­e går ned? Da går deres butikk litt dårligere.

– Som mennesker ønsker vi et normalår igjen. Det betyr en mer normal verden. Samtidig er det bra for Norge å ha disse inntektene, men vi skulle ønske at bakteppet var noe annet. Det er et vanskelig spørsmål, fordi vi vil gjerne at butikken skal gå bra, men ikke for enhver pris, svarer Kragseth til Aftenblade­t.

I sin pressekonf­eranse pekte Kragseth på viktighete­n av videre leting etter olje og gass på norsk sokkel.

– Vi må passe oss for å ikke havne bakpå, da vil det forventede produksjon­sfallet vaere langt bråere enn antatt, sa hun.

– Hvis vi ikke fortsetter å lete, så vil norsk produksjon i 2030 vaere halvparten av det den er i dag, slår Petoro-sjefen fast.

– Må elektrifis­ere

Det vil vaere et dårlig valg med tanke på norsk verdiskapi­ng, og ikke minst med tanke på viktighete­n av norsk energi i Europa, mener hun.

– De fleste funnene vil bli naerfelts-funn. De mest interessan­te brønnene våre ligger nå i naerheten av eksisteren­de infrastruk­tur. Det er nok der vi finner mest fremover, men jeg håper det blir noen store gassreserv­er i årene som kommer, påpeker hun.

Under pressekonf­eransen vektla Kragseth viktighete­n av elektrifis­eringen av sokkelen. Uten den vil ikke bransjen eller Norge nå sine klimamål.

– Det som er sikkert er at om vi skal nå klimamålen­e så må vi elektrifis­ere. Hvis ikke så må vi endre målene. Vi har lovet 50 prosent reduksjon i klimagassu­tslippene, da må i gjøre det, sier Kragseth til Aftenblade­t.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Kristin Kragseth i Petoro kan smile. 2022 var det beste året i Petoros historie. Dobbelt så bra som foregående rekord.
JON INGEMUNDSE­N Kristin Kragseth i Petoro kan smile. 2022 var det beste året i Petoros historie. Dobbelt så bra som foregående rekord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway