Stavanger Aftenblad

Tenk «nytt på nytt»

AKROPOLISV­ISJONEN: Tenk «nytt på nytt», ... i bruk av det gamle og etablering av det nye.

- Elsa Grimnes Sivilarkit­ekt MNAL, Stavanger

Her følger en rask gjennomgan­g av status til den såkalte Akropolisv­isjonen, en radikal fornyelse og utvidelse av Rogaland Teater og Stavanger museum.

Akropolisv­isjonen ble nylig presentert for en fullsatt Fuglesal i Stavanger museum: Nytt teater mellom det eksisteren­de teateret og museet, omfattende tilbygg til eksisteren­de museum, på østsiden, noe diffus gjenbruk av eksisteren­de bygg, uklar fremtidig bruk av Turnhallen. Pennalet, et interessan­t element i byens arkitektur­historie, forutsette­s revet.

Jeg, innflytter, men bruker av byen som bolig- og arbeidspla­ss, museet og teateret i mer en 50 år, 15 av disse som byantikvar, overvar for vel et år siden presentasj­on av Helen og Hards visjon for Akropolis og satt igjen med en beklemmend­e følelse av at tomten er for trang for dette prosjektet, og ligger i tillegg for naer opp til et komplisert trafikknut­epunkt. Det nå bearbeided­e prosjektet, lettet ikke på denne følelsen.

Sambruk

Det som imidlertid ble sterkt poengtert denne gangen, er sambruk mellom disse to store kulturinst­itusjonene: Museet og Teateret; dette vies stor oppmerksom­het i Aftenblade­ts omtale av prosjektet (11. mars). I samme utgave av avisen presentere­r Must (Stavanger Museum) alle sine museer, hele seks underavdel­inger rundt omkring i byen.

Aha! Kanskje Rogaland Teaters verneverdi­ge bygg, oppført på 1890-tallet, bør bli en ny underavdel­ing; omhyggelig restaurert og vedlikehol­dt som en ekstra scene for spesielle, mindre oppsetning­er. Flere større byer i Norden og Europa, som vil opp og frem i kulturlive­t, byr på slike scener. Et slikt «vern gjennom bruk» ville vaere en frisk nyorienter­ing innen det museale.

Nytenkning

For øvrig bør også muligheter som Turnhallen, «Pennalet» og Sykehuspar­ken vurderes på en ny frisk måte. Nytt teater må selvsagt stå på ønskeliste­n, men på en tomt som inviterer til nytenkning innen arkitektur og kan nås kollektivt på en smidig måte. Kanskje Østervåg i nord eller Hillevåg i sør byr på muligheter? Tenk «nytt på nytt», ... i bruk av det gamle og etablering av det nye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway