Stavanger Aftenblad

Spillexpo utvider til Stavanger – venter 15.000 besøkende

STAVANGER: Spillexpo i Oslo hadde 20.000 besøkende i fjor. Nå kommer konseptet til Stavanger.

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no Alexander Larsen alexander.larsen@aftenblade­t.no

– Da vi først startet med Spillexpo i Oslo kom det en gjeng med 12 år gamle gutter og gamet, men nå har spillindus­trien utviklet seg så enormt fra bare ren gaming. Derfor har også SpillExpo utviklet seg videre til å bli en arena som er altomfatte­nde spillmessi­g. Vi snakker om alle typer spill, film, musikk, teknologi, utdanning, idrett – alt!

Det sier Julius Solheim i Norgesexpo – arrangøren bak messen Spillexpo, som nå etablerer seg i Stavanger.

Første Spillexpo ble avholdt i Oslo i 2012. Det har blitt til en årlig begivenhet. I 2022 var rundt 20.000 mennesker innom Nova Spektrum i Lillestrøm, der Spillexpo Oslo arrangeres.

Stavanger-versjonen har fått plass i Sørmarka Arena og arrangeres fra 12. til 14 mai i år. Solheim antar at 10.000 til 15.000 personer vil ta turen.

70 utstillere

Vi møter Solheim på Sørmarka Arena, som for øyeblikket er fylt opp av skøytende skolebarn. Under Spillexpo-helgen i mai vil bygget romme blant annet 70 utstillere, 300 spillstasj­oner og ulike scener og aktivitets­områder.

Spilldistr­ibutører, spill- og app-utviklere, spillbutik­ker, utviklere, utdannings­institusjo­ner, offentlige støtteordn­inger for spill og interaktiv­e produksjon­er og LAN-arrangører vil vaere blant utstillern­e.

– Vi prøver å få med flest mulig lokale aktører, sier Solheim, og påpeker at regionen har store miljøer innenfor både e-sport og cosplay.

Cosplay er en hobby og en subkultur som innebaerer å kle seg ut som en karakter eller en figur fra en tegneserie, tv-serie, film, et dataspill eller en bok.

Mange klubber og åpne dører i Stavanger

– Hvorfor velger dere nå å utvide til Stavanger?

– I Oslo når vi hele Østlandet, men få kommer fra Vestlandet. Derfor ville vi utvide. Vi merket også at mange frivillige reiser fra Bergen og Stavanger for å delta. Vi vurderte Bergen, men det er sjeldent jeg kommer til en region som Stavanger, der alle er så positive, og vil få ting til å skje, sier Solheim.

Legg til mange lokale e-sport klubber og et aktivt cosplaymil­jø, så har man en god grobunn. Det hjelper også på at produksjon­sselskapet Eventi, som Spillexpo bruker for å bygge scener i Oslo, har base i Stavanger.

Kommune-skryt

Anette Larsen Bognø er eventansva­rlig i Region Stavanger. Hun vil berømme arbeidet Stavanger kommune har lagt ned for å få Spillexpo til Sørmarka:

– Dette har vaert en satsing fra kommunen om å ta posisjonen inn for e-sport. Og de har åpnet døren og bidratt på alle mulige måter for å få Spillexpo her til å bli en realitet.

Larsen Bognø mener at messen vil bidra til gjøre Stavangerr­egionen mer attraktiv for både selskaper og folk:

– Dette passer hånd i hanske med både regionen og Stavanger kommunes strategi, som ønsker både nyetableri­nger og flere tilflytter­e.

Vil nå alle

Programmet for helgen i mai er ennå ikke annonsert. Solheim oppgir at et helt fullstendi­g program vil komme cirka to uker før selve messen.

– Vi får med oss alle gamere, for de vil komme her, men vårt mål er å få resten av folket til å oppdage den nye teknologie­n. Det er jo tross alt en spillkonso­ll i hvert andre eller hvert tredje hjem! Det er underholdn­ing, og det er en underholdn­ingsverden vi skaper her, sier Solheim.

Tross ukjent program kan Solheim opplyse at helgen, utover diverse utstillere, vil inneholde ulike releaser og arrangemen­ter på scenen, seminarer og livespilli­ng. Kjente ansikter i form av artister og kjente spillperso­nligheter vil trolig også dukke opp.

 ?? ALEXANDER LARSEN ?? Skøyter blir byttet ut med konsoller på Sørmarka Arena i mai. Da arrangeres Stavangers første Spillexpo. Her er arrangør Julius Solheim på befaring.
ALEXANDER LARSEN Skøyter blir byttet ut med konsoller på Sørmarka Arena i mai. Da arrangeres Stavangers første Spillexpo. Her er arrangør Julius Solheim på befaring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway