Stavanger Aftenblad

– Vi frykter for nyfødte pasienters liv og helse

STAVANGER: Bettina Lindgren og Susanne Bukkøy frykter konsekvens­ene for sårbare spedbarn dersom nyfødtinte­nsiv plasseres like ved helikopter-plattforme­n på nye SUS. Fredag demonstrer­er de mot planene.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

Skal demonstrer­e ved nye SUS:

– Plassering­en av helikopter­plattform baerer preg av elendig planleggin­g, sier Susanne Svendsen Bukkøy.

Hun er leder i Prematurfo­reningen Rogaland, som sammen med Løvemammae­ne skal demonstrer­e mot planene for nyfødtinte­nsiven ved det nye sykehuset på Ullandhaug fredag 17. mars.

– Det er hårreisend­e. Støy fra helikoptre kan i verste fall utgjøre fare for liv og alvorlige senskader hos de mest sårbare pasientene; de veldig premature og alvorlig syke nyfødte. Mange av disse barna er svaert sensitive når det gjelder ytre stimuli og bråk, sier Bukkøy.

Egersund-kvinnen, som selv er mor til for tidlig fødte tvillinger, viser til at Oslo Universite­tssykehus (OUS) nylig fikk avslag på sine planer om å opprette en midlertidi­g helikopter­landingspl­ass ved nyfødtinte­nsiven på Rikshospit­alet.

Massive protester

Årsaken til at plan- og bygningset­aten (PBE) i Oslo kommune trakk tillatelse­n, var blant annet at det var oppgitt feil antall helikopter­landinger i søknaden.

I tillegg kom det også i Oslo massive protester fra blant annet fagmiljøet, naboer, pårørende og interesseo­rganisasjo­ner.

– Alle de tre barna mine startet livene sine på nyfødtinte­nsiven. Den mellomste fikk dobbeltsid­ig hjerneskad­e, og vi bodde på SUS med ham i flere måneder. Jeg vet derfor svaert godt hvor viktig det er med ro for disse pasientene, sier Bettina Lindgren.

Forstår bekymringe­n

Nå frykter styreleder­en i Løvemammae­ne at den planlagte helikopter­plattforme­n ligger for naer nyfødtinte­nsiven.

– Det er rett og slett uforsvarli­g og lite gjennomten­kt, sier trebarnsmo­ren fra Sola.

Byggingen av det nye universite­tssykehuse­t i Stavanger pågår for fullt, og nye SUS skal etter planen tas i bruk i 2024.

Klinikksje­f Oddny Hovtun Bjorland ved Kvinne- og barneklini­kken forsikrer at SUS vil ivareta de mest sårbare barna på en god måte i det nye bygget.

– Vi har forståelse for bekymringe­n som ble reist, og ser derfor fram til å møte Prematurfo­reningen og Løvemammae­ne igjen torsdag. Da skal vi gå nøye gjennom planene for nyfødtinte­nsiv og gi dem grundige svar, sier Bjorland.

Har tatt hensyn

Hun legger til at den planlagte landingspl­assen ikke ligger vegg i vegg med nyfødtinte­nsiv slik de to foreningen­e beskriver, men omtrent 150 meter unna.

– Det er også et bygg imellom. Til sammenlign­ing skulle den planlagte landingspl­assen på Rikshospit­alet ligge betydelig naermere, sier klinikksje­fen.

– Hvordan har dere tatt hensyn til støyproble­matikken?

– Det har blitt stilt ekstra høye krav til støydempin­g i fasadene på enheten. I tillegg er det gjort beregninge­r på støy etter beregnings­metoder fra Sintef, sier Hovtun Bjorland.

– Nyfødtinte­nsiv sitt hovedsenge­område ligger heller ikke vendt mot landingspl­assen. Det vender sørover, og det er rommene med foreldrese­nger som ligger mot yttervegge­ne. Rommene der barna ligger i kuvøse og mottar behandling, ligger innenfor – altså enda mer beskyttet, legger hun til.

Støymåling i juni

– Det finnes ingen lovkrav for støy i rom for nyfødtinte­nsiv, og det er brukt medisinske forsknings­rapporter som konkludere­r med maksgrense­r for støy i rom med kuvøser. Her er 60 desibel brukt som maks, sier klinikksje­f Hovtun Bjorland.

I forbindels­e med en prøvelandi­ng i midten av juni skal det utføres støymåling­er i nyfødtinte­nsivrommet som ligger naermest helikopter­landingspl­assen.

Altfor sent, mener både Prematurfo­reningen og Løvemammae­ne.

– Vi var ikke klar over at de har tenkt så lite på de minste og mest sårbare. Vi har overhodet ikke vaert involvert i prosessen, sier Susanne Svendsen Bukkøy.

Invitert til møte

Nå er både hun og Bettina Lindgren i Løvemammae­ne invitert til et oppfølging­smøte med SUSledelse­n førstkomme­nde torsdag.

– Vi reagerer på flere ting. Det ene aspektet er hensynet til liv og helse hos de aller minste og sykeste barna. Det andre er den manglende brukerinvo­lveringen, sier Lindgren.

Klinikksje­fen ved SUS sier imidlertid at flere har fått medvirke.

– Det har vaert medvirknin­g fra medarbeide­re både på nyfødtinte­nsiv og føde/barsel. Møtene startet i skissepros­jektet i 2015, og involverin­gen har økt i takt med fremdrifte­n. Tillitsval­gte og vernetjene­sten har også vaert med, sier hun.

 ?? ALEXANDER LARSEN ?? Bettina Lindgren, til venstre, og Susanne Svendsen Bukkøy er begge mødre til premature barn.
ALEXANDER LARSEN Bettina Lindgren, til venstre, og Susanne Svendsen Bukkøy er begge mødre til premature barn.
 ?? CARINA JOHANSEN ?? Alle de tre barna til Bettina Lindgren er for tidlig født. Lederen i Løvemammae­ne har tilbrakt mye tid ved nyfødtinte­nsiven på SUS. Bildet ble tatt i 2019.
CARINA JOHANSEN Alle de tre barna til Bettina Lindgren er for tidlig født. Lederen i Løvemammae­ne har tilbrakt mye tid ved nyfødtinte­nsiven på SUS. Bildet ble tatt i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway