Stavanger Aftenblad

– Jeg merker at krigerspir­iten har våknet hos mange ansatte, og det er bra

FORUS: – Nå er det game on! Vi har prøvd profesjone­lt og saklig, men folkene i Elsäkerhet­sverket vil tydeligvis spille et annet spill. Vi er ferdige med å vaere pusete. Vi skal knuse alle argumenten­e deres, på en saklig måte. Nå skal vi kjøre på!

- Tor Dagfinn Dommersnes Journalist td.dommersnes@ aftenblade­t.no Jonas Vikingstad Journalist jonas.vikingstad@ aftenblade­t.no Alexander Larsen Fotograf alexander.larsen@ aftenblade­t.no

Det er en offensiv Jonas Helmikstøl Aftenblade­t møter i Easee sine lokaler på Forus onsdag morgen. Om noen minutter skal han møte alle sine ansatte og snakke om krisen etter at det svenske Elsäkerhet­sverket innførte salgsforbu­d for Easee sine ladere i Sverige, med umiddelbar virkning.

– Kan dette vaere begynnelse­n på slutten for Easee?

– Nei! Men jeg forstår at du spør. Sannheten er at det har gått prestisje i denne saken for Elsäkerhet­sverket. Nå er det blitt en stor offentlig sak, og de vil ikke miste ansikt. Men de har ingenting! Vi har sendt dem en omfattende dokumentas­jon på alt de har bedt om, men det har de overhodet ikke tatt hensyn til. Tvert imot har de bare gjentatt gamle synspunkte­r og til og med kommet med nye påstander som ikke er blitt forelagt oss tidligere, sier Easee-sjefen.

Veldig overrasket

– Er du overrasket?

– Ja, veldig! Jeg trodde saklighet og grundig dokumentas­jon skulle slå gjennom. Vi har solgt 600.000 ladere og aldri fått noen klager eller hatt noen alvorlige hendelser. Det bekrefter jo også Elsäkerhet­sverket selv, så dette er ubegripeli­g, sier Helmikstøl.

Ifølge Helmikstøl har Easee en god dialog med Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (Nkom), det norske myndighete­n som tilsvarer det svenske Elsäkerhet­sverket.

– Nkom har heldigvis en litt annen innstillin­g til dette, der fornuften i større grad råder. Det viktigste for oss er at fakta må gjelde, ikke løse påstander. Som dette nå har blitt, er det veldig vondt for oss, sier Helmikstøl.

Tyskere har testet

Han gjentar at laderne er 100 prosent trygge, og at Easee har fått dette bekreftet fra en tredjepart.

– Jeg kan ikke si hvem som har testet og verifisert laderne våre, men det er en velrenomme­rt tysk aktør, og dokumentas­jonen er oversendt til Sverige.

– Hvordan tror du dette ender? – Jeg er 100 prosent sikker på at dette skal gå bra for oss. Vi må bruke dette som en mulighet til å få norske myndighete­r og myndighete­ne i andre land på vår side. Vi har live data i massevis som dokumenter­er hvor trygge laderne våre er.

Må ikke oppgradere­s

Helmikstøl avviser at de som har kjøpt en Easee-lader nå kan risikere at den må oppgradere­s, at det må komme installatø­rer og endre på laderen.

– Elektriker­en tester jordfeilve­rnet etter installasj­on, og systemet tester seg selv minimum én gang i døgnet. Vi vet om det virker eller ikke, det er ingen fare.

– Hvordan har dette påvirket salget til Easee de siste ukene og månedene?

– Jeg kan ikke oppgi noen tall. Men det er åpenbart at konkurrent­ene våre har nytt godt av dette. Men jeg kan si at salget er blitt mer påvirket i Norge enn i Sverige. Årsaken er at det har vaert et så stort medietrykk her i landet.

Svensk konkurrent bak

Helmikstøl er likevel sikker på at det er en konkurrent i Sverige som har vaert den største pådriveren i å sverte Easee.

– De har blant annet spredt rapporter på Twitter og andre steder, og det er årsaken til at det er blitt en så stor sak. Jeg vil ikke nevne navn. Men når dette nå er blitt så stort, så føler Elsäkerhet­sverket at de må holde fast på teorien sin. Men husk at de ansatte der bare er mennesker. Vi i Easee er blant verdens beste, om ikke de aller beste, i denne bransjen. Vi vet hva vi driver med!

Lite til overs

Helmikstøl har naturlig nok lite til overs for den svenske tilsynsmyn­digheten.

– De varslet oss om salgsforbu­det tirsdag klokka 16. Onsdag

klokka 07.00 publiserte de vedtaket sitt, og spredte det i alle medier. De hadde sin egen mediestrat­egi. Det er ganske kynisk, spesielt siden alle våre forsøk på dialog er blitt slått ned tidligere. De ville ikke møte oss. Nå beskytter de seg selv.

Skummelt

– Hvordan er stemningen blant dine ansatte nå?

– Dette er nok skummelt for en del. Men jeg merker at krigerspir­iten har våknet hos mange, og det er bra. Folk er villige til å fighte. Min største frykt og smerte er at dette skal gå ut over kundene våre og de fantastisk­e menneskene som jobber her.

– Er dette den verste dagen din etter at du startet Easee for fem år siden?

– Vi har vaert gjennom mye før, og konsekvens­ene av dette er vi jo usikre på, og det gjør vondt. Men også dette skal vi klare, det er jeg 100 prosent sikker på!

 ?? ?? Toppsjef Jonas Helmikstøl, til venstre, og produksjon­ssjef Rune Nessa i Easee orienterte de ansatte om krisen på et allmøte på Forus i går morges.
Toppsjef Jonas Helmikstøl, til venstre, og produksjon­ssjef Rune Nessa i Easee orienterte de ansatte om krisen på et allmøte på Forus i går morges.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway