Stavanger Aftenblad

Legger ned sengeplass­er på Sandnes DPS

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Mangel på psykiatere gjør at Stavanger universite­tssjukehus (SUS) må legge ned døgnsenger på Sandnes DPS. – Det er en fryktelig lei situasjon. Men når vi ikke har nok spesialist­er, er det dessverre ikke forsvarlig å videreføre døgntilbud­et på Sandnes DPS, melder klinikksje­f Sølve Braut.

Klinikk psykisk helsevern for voksne har over lengre tid hatt rekrutteri­ngsproblem­er, spesielt leger og psykologer.

I faresonen

I første omgang innebaerer det at klinikken må legge ned en av to sengeposte­r fra og med 1. mai. Det tilsvarer 13 senger. Lykkes ikke klinikken med å finne en varig løsning for å håndtere spesialist­mangelen på Sandnes DPS innen utgangen av mars, vil også den andre sengeposte­n bli lagt ned i løpet av våren 2023. Ingen medarbeide­re vil miste jobben som følge av at sengeposte­n avvikles.

Braut understrek­er at nedleggels­en av sengeposte­n ikke handler om økonomi.

– Vi vil forsøke å kompensere for manglede døgntjenes­te med å ansette flere i poliklinis­ke stillinger. I tillegg vil vi vurdere å åpne flere senger ved Stavanger DPS, men dette vil blant annet kreve at DPSet blir tilført flere LIS-leger eller psykologer, sier han.

Dette betyr det for pasientene

Helse Stavanger har listet opp hvordan nedleggels­en vil berøre pasientene: Pasienter som bor i området som tilhører Sandnes DPS (Sandnes, Strand og Hjelmeland), og som trenger innleggels­e ved et DPS, vil fortsatt få dette. Dersom begge sengeposte­ne må legges ned, vil pasientene få tilbud enten ved Sola DPS eller Stavanger DPS.

Dersom én av sengeposte­ne ved Sandnes kan driftes videre, vil pasientene få hjelp fra denne sengeposte­n. De andre DPSene vil bistå etter behov. Dette vil ikke berøre sengeantal­let på sykehuspos­tene på Våland, og alle som trenger øyeblikkel­ig hjelp vil få det. Nedleggels­e vil ikke ramme det poliklinis­ke tilbudet ved Sandnes DPS, FACT Sandnes, etterverns­poliklinik­ken (EVP) og akutt ambulant team.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway