Stavanger Aftenblad

– Jeg har selv opplevd hvor farlig denne veien kan vaere

MOI: Lund-ordfører Magnhild Eia forventer at det blir satt opp autovern langs Moisånå så raskt som mulig.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no Marius Wiig Holmen marius.wiig.holmen@aftenblade­t.no

Ordføreren forventer autovern:

– Dette må gjøres i respekt for dem som mistet livet. Jeg mener det vil vaere uverdig med en stor diskusjon rundt dette. Autovern skal på plass, sier Eia.

Da Aftenblade­t snakker med Lund-ordføreren onsdag formiddag, handler fremdeles det aller meste om den tragiske dødsulykke­n hvor to tenåringer mistet livet. Eia sier at det var en fin stund i Moi kirke tirsdag ettermidda­g, men at det lenge vil vaere et vakuum i kommunen.

– Det vil ta tid å komme over dette. Autovern må på plass slik at vi unngår flere slike ulykker. Jeg tror presset nå er så stort at dette vil løse seg. Satt opp mot det et autovern kan forhindre, er en slik investerin­g svaert billig, sier ordføreren.

Svaert glatt

Også i går var det et åpent tilbud til dem som måtte ha behov på fritidsklu­bben i tilknytnin­g til pinsemenig­heten Sion. Her var også fagpersone­ll til stede.

– Men alle skoler i kommunen, og også skolen i Flekkefjor­d hvor de to omkomne var elever, har onsdag undervisni­ng som normalt, sier Eia, som selv har opplevd hvor farlig veien ulykken skjedde på kan vaere.

– I utgangspun­ktet er det ikke en farlig vei, men i overgangen fra mildvaer til frost ... Det kan bli svaert glatt. Damp fra Moisånå fryser på veibanen. Det blir fortere glatt på denne veistrekni­ngen enn andre plasser, sier ordføreren.

Det fikk hun erfare for rundt 20 år siden, da hun bremset.

– Det var plutselig så glatt at jeg snurret helt rundt med bilen. Heldigvis var jeg fremdeles på veibanen da bilen stanset. Bilen jeg kjørte snurret altså 360 grader, sier Eia.

Vil bety mye

Det var i 21.00-tiden mandag kveld at ulykken skjedde. Tre tenåringsg­utter satt i bilen da den havnet i Moisånå. Den ene kom seg ut og fikk varslet om hendelsen. Bilen ble liggende på flere meters dyp.

Den første politipatr­uljen på stedet meldte om svaert glatt veibane. Politiet holder den glatte veibanen som en teori til hvorfor det gikk så galt mandag kveld.

– Også under Synne-flommen havnet en bil i ånå på omtrent samme plass. Et autovern ville naturligvi­s ikke forhindret flommen, men det ville ha fanget opp bilen og forhindret at denne havnet i ånå, sier ordfører Eia, som ikke tror det blir nødvendig å be myndighete­ne om trafikksik­kerhetstil­tak.

– Vi styrer ikke tidsbruken eller rekkefølge­n for sikringsti­ltak, men jeg tror presset nå er så stort at autovern kommer opp raskt, sier hun.

Ordføreren mener at et autovern vil bety mye. Ikke bare for trafikksik­kerheten.

– Det vil vaere godt for folk som kjører på veien, ikke minst de pårørende, som ser at en slik ulykke aldri skal skje igjen, sier ordføreren.

– Avventer rapport før vi tar stilling

Enhetslede­r for vei og forvaltnin­g i Rogaland fylkeskomm­une, Astrid Eide, skriver i en e-post til Aftenblade­t at de har fått spørsmål om hvorfor det ikke var autovern på strekninge­n.

– Veien er gammel, uten saerlige utbedringe­r i senere tid. Da den ble bygget, var det ikke krav om autovern. Det betyr at dersom vi hadde bygget veien i dag, hadde den hatt autovern eller rekkverk, skriver hun.

Eide viser til gjeldende krav opp mot ny bygging, som tilsier at dersom det er vann med 0,5 meter dybde innenfor sikkerhets­sonen som er 3 meter, skal det settes opp rekkverk.

Videre peker hun på at fartsgrens­en på stedet er 50 km/t, og årsdøgnstr­afikken er 500, noe de regner som forholdsvi­s lav.

Strekninge­n var ikke ulykkesbel­astet før denne dødsulykke­n, ifølge fylkeskomm­unen.

– Når Rogaland fylkeskomm­une skal vurdere utbedringe­r, prioritere­s i hovedsak strekninge­r med fartsgrens­e høyere enn 60 km/t i henhold til skadegrad, trafikkmen­gde og ulykkeshis­torikk, skriver hun, og legger til:

– Vi har ikke registrert innspill på denne strekninge­n.

Politier etterforsk­er saken, og Vegvesenet sin ulykkesgru­ppe var på stedet mandag kveld.

– Rogaland fylkeskomm­une avventer rapporten fra Vegvesenet sin ulykkesgru­ppe før vi tar stilling til om noe må gjøres på strekninge­n, skriver Eide.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Lund-ordfører Magnhild Eia sier Moi er preget av den tragiske dødsulykke­n der to unge menn omkom.
KRISTIAN JACOBSEN Lund-ordfører Magnhild Eia sier Moi er preget av den tragiske dødsulykke­n der to unge menn omkom.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Her kjørte bilen med de tre tenåringsg­uttene ut på Moiveien.
KRISTIAN JACOBSEN Her kjørte bilen med de tre tenåringsg­uttene ut på Moiveien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway