Stavanger Aftenblad

Klarsignal for gigantisk havvind-base

JELSA: Statsforva­lteren i Rogaland trekker innsigelse­n mot den gigantiske havvind-basen som skal bygges på Jelsa.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no Kevin Hansen kevin.hansen@aftenblade­t.no

Etter to meklingsmø­ter ble det i går klart at statsforva­lteren Bent Høie trekker innsigelse­n. Dette opplyser en lettet Suldal-ordfører Gerd Helen Bø (Sp). 130 deltakere på havvindkon­feransen High Winds hadde reist med elektrisk hurtigbåt fra Stavanger til Jelsa for å få naermere innblikk i planene.

– Det er veldig gledelig, det er mange som har investert mye i det. Så det er kjekt hvis det kan løsne og det kan bli noe av, sier Jone Salte, i Lapwing AS.

– Det er de store «stopperne» som ryddes av veien,. Viljen har vaert der, og kompetanse­n er der i regionen, så nå er vi naermere en realitet, og det er gøy, sier Hilde Sund, regionlede­r i Sweco Norge.

En konstruksj­onsbase for flytende havvindmøl­ler skal etableres inne i steinbrudd­et til Europas største pukkverk: Norsk Stein på Berakvam ved Jelsa. Her skal WindWorks Jelsa (WWJ) drive serieprodu­ksjon av 50–100 vindturbin­er i året. Dette tilsvarer inntil 1 gigawatt kraftprodu­ksjon hvert år.

270 ansatte ved det som er Europas største pukkverk kan få selskap av 1000–2000 arbeidere som skal lage betongfund­amenter til flytende vindturbin­er.

Disse skal drive WWJ

WWJ eies av baseoperat­ør Norsea, sammen med Suldal kommune og det interkommu­nale selskapet Ryfylke IKS. Norsk Stein ønsker å utvide steinbrudd­et med 3300 dekar – tilsvarend­e 470 fotballban­er. Herfra skal det leveres kortreist sand til betongprod­uksjonen. Søstersels­kapet Norbetong skal levere ferdigbeto­ngen.

Sveitsisk-eide Implenia, som nå bygger Rogfast, er håndplukke­t for å konstruere en havvind-base som kan drive serieprodu­ksjon.

Norsea skal håndtere logistikk og levere tjenester på havvindbas­en. De første ansettelse­ne på basen er planlagt i 2027.

Prosjektet er på et tidlig stadium. Basen vil bli utviklet i to faser. Fullt utbygd vil produksjon­s- og sammenstil­lingsområd­et vaere på 800.000 kvadratmet­er.

Det er flere store oppgaver som skal løses, både med regulering og kommersiel­t, før det om cirka ett år kan tas en investerin­gsbeslutni­ng om å realisere Windworks Jelsa. Siden lanseringe­n av planene er de blitt endret. Blant annet droppes trolig det som hadde blitt verdens største tørrdokk. I stedet skal betongfund­amentene sjøsettes via en nedsenkbar lekter.

For Suldal kommune og Rogaland er et nytt industriev­entyr i startgrope­n, for de naermeste naboene et mareritt. De gigantiske planene får store konsekvens­er. Naboer er kritiske til støy, støv, inngrep. Konsekvens­en for natur og landskap, villaks, muslinger, sjeldne koraller er viktige argumenter mot storsatsin­gen.

Håpet til motstander­ne har vaert at Statsforva­lteren i Rogaland eller andre myndighete­r skulle sette foten ned for de enorme inngrepene som er planlagt.

Statsforva­lteren i Rogaland, Kystverket og andre myndighete­r har kommet med innsigelse­r. Mangelfull­e utredninge­r, negative konsekvens­ene for villaks, koraller, livet i og langs fjorden og omlegging av farleden har vaert noen av ankepunkte­ne.

Frykter forsinkels­e

WWJ er avhengig av at de store industripl­anene raskt tas inn i Suldals nye kommunepla­n, slik at selskapet kan komme i gang med detaljplan­legging og regulering av området.

– Godkjennin­g av kommunepla­nens arealdel er viktig for fremdrifte­n, sier Geir Ims, styreleder i Windworks Jelsa.

– En forsinkels­e utover 1. halvår 2023 vil vaere svaert negativt for videre fremdrift, og kan medføre at WWJ ikke vil vaere i posisjon til å tilby kapasitet på de kommende prosjekten­e Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II. Dette kan da også få konsekvens­er for muligheten til å etablere WWJ i det hele, ifølge WWJ.

Viktig med strenge krav

Statsforva­lter Bent Høie forklarer enigheten slik:

– Vi går alltid inni meklinger med det ønske om å finne enighet og løsninger lokalt og i denne saken klarte vi det. Med at en del av de forhold som vi og fylkeskomm­unen har vaert opptatt av blir tatt inn og ivaretatt i arbeidet med regulering­splanen.

– Det er store inngrep og omfattende virkninger for livet i fjorden?

– Ja, det er vår store bekymring. Derfor er det viktig at det stilles strenge krav. Dette er vi opptatt av å ivareta i denne prosessen. Så er det et ønske om å ha denne type industri i Norge, det er en industri som er arealkreve­nde. Skulle virksomhet­en til Norsk Stein åpne andre steder vil det trolig ha større negative konsekvens­er for natur og miljø, svarer Bent Høie.

Suldal-ordfører Gerd Helen Bø er glad.

– Alle innsigelse­r er løst. Jeg er veldig godt fornøyd. Dette betyr mye for Suldal og for WWJ og Norsk Stein. Det kommer nye og skjerpede krav for avrenning til sjø, villaksen og koraller. Noe av dette blir lagt inn i bestemmels­ene til kommunepla­nen, andre detaljer må komme i regulering­splanen. Det har vaert en krevende men konstrukti­v mekling der alle har gitt litt, oppsummere­r Suldal-ordfører Gerd Helen Bø.

– Vi skal ta alle miljøhensy­n på største alvor. De neste årene skal vi for eksempel bruke 20 millioner kroner på å studere laksevandr­ingen i Sandsfjord­en, sier styreleder i WWJ, Geir Ims.

WWJ har laget nye konsekvens­utredninge­r for å imøtekomme kritikken. Det pågår kartleggin­g av laksens vandringer, fuglelivet og hvordan strømforho­ldene i fjorden sprer støv som påvirker livet i fjorden. WWJ hevder det er mulig å unngå utslipp av partikler til sjø i driftsfase­n.

Store bulkskip på vei til Sauda må i framtiden gå gjennom Midtsundet, mellom to øyer, hvor det er cirka 180 meter på det smaleste. Lostjenest­en har gjennomfør­t en seilas i Midtsundet med et 190 m langt bulkskip.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Ordfører Gerd Helen Bø, NorSea-sjef John E. Stangeland og WWJstyrele­der Geir Ims kan nå jobbe videre med havvind-basen.
MARIE VON KROGH Ordfører Gerd Helen Bø, NorSea-sjef John E. Stangeland og WWJstyrele­der Geir Ims kan nå jobbe videre med havvind-basen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway