Stavanger Aftenblad

Trøblete forsøk med førerløs buss

STAVANGER: 4051 passasjere­r benyttet den selvkjøren­de minibussen som gikk mellom Fiskepiren og Badedammen fram til november i fjor.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Deler man kostnaden på 12,5 millioner på de 4051 passasjere­ne, får man den nette sum av 3085 kroner per tur, men i all rettferdig­hets navn: Det dreier seg om et toårig prøveprosj­ekt.

Justert for perioder da bussen var ute av drift, oppgir sluttrappo­rten et gjennomsni­ttlig passasjert­all på 235 per måned.

Staten betaler

– Antallet passasjere­r var underordne­t. Pengene var øremerket tilskudd fra Samferdsel­sdeparteme­ntet for å teste ut selvkjøren­de buss og tilbringer­tjeneste, så her var det teknologiu­tviklingen som var det mest sentrale. Det var heller ikke noe konkret mål om antall passasjere­r da vi søkte om pengene. Pengene kom ikke fra driftsmidl­ene til Kolumbus, sier Morten Nesvik, kommunikas­jonsrådgiv­er i Kolumbus.

Den vesle bussen ruslet og gikk mellom Badedammen og Fiskepiren i perioden 25. november 2020–30. november 2022. Boreal og Mobility Forus har vaert operatører for bussen, Kolumbus har koordinert og Samferdsel­sdeparteme­ntet har betalt for to år med rutekjørin­g i åpen trafikk.

Store innsparing­er

På det overordned­e plan mener Kolumbus at førerløse busser i naer fremtid vil kunne redusere kostnadene for bussdrift med 30- 50 prosent, vel å merke hvis det blir etablert et driftssent­er som overvåker flere førerløse busser.

Det er mulig å spare penger allerede fra 2025 om de førerløse bussene får tillatelse til å kjøre i lukkede rutetrasee­r, transportk­orridor med lav risikoprof­il. Bussveien kan bli en slik, mens den nye kollektivt­raseen mellom det Nye SUS og Jåttå er enda mer tilpasset en slik type busser.

Ikke «beine veien»

Prøveperio­den i Østre bydel har ikke vaert uten kjepper i hjulet. Den aller verste var nok koronapand­emien, der publikum i perioder ble oppfordret til ikke å reise kollektivt.

Restriksjo­nene gjorde at ett hovedspørs­mål vanskelig lar seg besvare fullt ut: Er en tilbringer­tjeneste med minibuss fram til hovedruten­ettet det som skal til for å få publikum til å velge kollektivt framfor egen bil.

Kolumbus melder også om ulike typer driftstekn­iske utfordring­er underveis i forsøksper­ioden.

Blant annet har det vaert én liten ulykke i en rundkjørin­g og fire tilfeller der bussen er blitt påkjørt av biler. Ingen av disse hendelsene har heldigvis ført til skade på personer.

Flere piloter

– Den ene hendelsen i rundkjørin­gen ble sannsynlig­vis kategorise­rt som skylddelin­g, slik det er vanlig når skyldspørs­målet er vanskelig å avklare. To av påkjørslen­e var da bussen sto parkert på holdeplass uten sjåfør bak rattet. En annen var en bil som rygget ut fra en parkerings­plass og rett i bussen som passerte, sier Morten Nesvik

Om Badedammen-bussen nå har parkert for godt, gjelder dette på ingen måte Kolumbus sin satsing på førerløse busser. I mai satte selskapet i gang en ny 2-årig pilot med en større buss mellom Kongsgård og Finanspark­en. Styret i Kolumbus vedtok i desember 2022 å satse videre på autonomi i større busser og i hurtigbåte­r/ferjer.

 ?? KOLUMBUS ?? Den selvkjøren­de bussen har hatt en til dels trøblete tilvaerels­e i Storhaug bydel, men pilotprosj­ektet skal likevel ha vaert laererikt for både Kolumbus og Samferdsel­sdeparteme­ntet.
KOLUMBUS Den selvkjøren­de bussen har hatt en til dels trøblete tilvaerels­e i Storhaug bydel, men pilotprosj­ektet skal likevel ha vaert laererikt for både Kolumbus og Samferdsel­sdeparteme­ntet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway