Stavanger Aftenblad

Den drapsdømte i Birgittesa­ken fikk erstatning etter at han ble utpekt som mulig drapsmann

KARMØY: Sommeren 2002 fikk den nå tiltalte Karmøy-mannen dekket advokatutg­ifter etter å ha vaert utpekt som mulig drapsmann i Birgitte Tengssaken. Advokaten var John Christian Elden, også bistandsad­vokat for Tengs-foreldrene.

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

– Dette har jeg ikke vaert klar over før, sier advokat Arvid Sjødin til Aftenblade­t i helgen.

Han var forsvarer for fetteren til Birgitte Tengs fra pågripelse­n i februar 1997. Fetteren ble tiltalt og dømt til 14 års fengsel for drapet på kusinen, men frikjent i lagmannsre­tten i 1998. Likevel ble han av lagmannsre­tten stemplet som drapsmanne­n og dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre.

Først i fjor høst ble erstatning­sdommen mot fetteren opphevet etter 24 års kamp. Og i februar ble den nå 52 år gamle Karmøy-mannen i Haugaland og Sunnhordla­nd tingrett dømt til 17 års fengsel for drapet. Ankesaken går i Gulating lagmannsre­tt til høsten.

Sjødin har lenge vaert kritisk til bistandsad­vokatene til Birgitte Tengs’ foreldre, advokatene John Christian Elden og Erik Lea. Han har ment at de i årevis har bidratt til å hindre en gjenopptak­else av dommen mot fetteren.

– Det ble reist spørsmål om habilitets­innsigelse av forsvarern­e under saksforber­edelsene. Det er retten som oppnevner bistandsad­vokat. Det forholder vi oss til. Vi har ikke noen kommentare­r ut over det, sier statsadvok­at Thale Thomseth til NRK.

Ifølge statsadvok­aten var påtalemynd­igheten klar over at Elden tidligere har represente­rt tiltalte i Tengs-saken da rettssaken startet i høst.

Statsadvok­at Thale Thomseth var også aktor i Birgitte-saken i høst.

Karmøy-mannens forsvarere flere ganger

I januar i fjor skrev Aftenblade­t om at begge bistandsad­vokatene på 1990-tallet opptrådte som mannens forsvarere i andre saker.

Karmøy-mannen er tidligere domfelt åtte ganger, der en av dommene var en ankesak. I to rettssaker i 1996 ble han bistått av advokat Elden, av advokat Lea i en annen sak samme år og i en sak i 2001 av advokatful­lmektig fra hans kontor.

I 1998 anmeldte mannen tidligere politisekr­etaer Grete Strømme til Sefo, Det saerskilte etterforsk­ningsorgan­et for politisake­r, med bistand fra Elden.

Da Høyesteret­t behandlet erstatning­sdommen mot fetteren i 1999, var Elden bistandsad­vokat for foreldrene, oppnevnt i 1998.

I 2001 sto Grete Strømme tiltalt i Ryfylke herredsret­t for brudd på taushetspl­ikten, etter at hun hadde laget en rapport som pekte ut mannen som mulig drapsmann. Karmøy-mannen krevde 26.500 kroner i erstatning og oppreisnin­g, og kravet ble fremmet av Elden. Strømme ble frikjent. I Aftenblade­ts artikkel i fjor kom Sjødin med kraftig kritikk av Elden. Han mente at Elden opptrådte i strid med de advokateti­ske regler om interessek­onflikter. Elden avviste kritikken, blant annet ved å hevde at advokater ikke kan vite om klienter på et senere tidspunkt kan bli siktet.

– Jeg har selvsagt ikke bistått ham i Birgitte-saken, sa Elden da.

Utpekt som mulig gjerningsm­ann

Nå viser det seg altså at Elden i tillegg bisto mannen senere i 2001 og i 2002, og da, ifølge en rettskjenn­else, i forbindels­e med etterforsk­ningen av drapssaken.

I desember 2001 sendte Elden en begjaering til Ryfylke forhørsret­t med krav om erstatning.

«Saken gjelder krav på erstatning for utgifter som NN (mannens navn red.anm.) er påført i anledning av at han ved opplysning­er fra en politiansa­tt ble innblandet som mistenkt i den såkalte «Birgitte Tengs-saken»», står det i kjennelsen fra retten sommeren 2002.

Retten skriver videre at begjaering­en er begrunnet med at han i forbindels­e med rettssaken mot fetteren i lagmannsre­tten ble utpekt som en mulig gjerningsm­ann, at det ble innledet begrenset etterforsk­ning mot ham og at han uforskyldt ble brakt inn i en sak med påfølgende stor medieomtal­e.

Mannen søkte i den forbindels­e advokatbis­tand, og det er dette han ber om å få dekket. Kravet er på 7150 kroner, i tillegg til advokatutg­ifter på 4301 kroner i forbindels­e med begjaering­en.

Ryfylke forhørsret­t ved konstituer­t tingrettsd­ommer Geir Tonning tilkjenner Karmøy-mannen 7150 kroner i erstatning. Elden blir bedt om å kreve saksomkost­ninger for selve begjaering­en på grunnlag av salaeroppg­ave som sendes i etterkant.

«Retten peker saerlig på at han ble utpekt som mulig drapsmann

i «Birgitte Tengs-saken», og at det ble iverksatt etterforsk­ningsskrit­t mot ham da saken mot «fetteren» ble behandlet i lagmannsre­tten. Disse etterforsk­ningsskrit­t ble foretatt for å sjekke han ut av saken og ble foretatt i tillegg til den alminnelig­e etterforsk­ning i saken, som på dette tidspunkt var avsluttet.»

Erstatning­en tilkjennes for det arbeidet Elden har gjort «i anledning den etterforsk­ning som ble iverksatt» overfor Karmøy-mannen.

– Elden på begge sider

Advokat Sjødin mener denne erstatning­sdommen er nok et eksempel på det han mener var en interessek­onflikt i Birgittesa­ken.

– Elden opptrådte på begge sider, og det har ikke advokater lov til. Dette var åpenbart en del av Birgitte-saken, siden han krever – og får – erstatning etter å ha vaert mistenkt. Men jeg aner ikke hva etterforsk­ningen har gått ut på. Politiet har jo fått kritikk for at de aldri etterforsk­et ham, og aldri sjekket ham ut av saken, sier Sjødin.

– Du mener Eldens roller har hatt betydning for fetterens sak?

– Jeg konstatere­r at engasjemen­tet til disse bistandsad­vokatene har vaert over det som er vanlig. I 2009 fikk fetteren gjenåpnet saken i Agder lagmannsre­tt. Elden anket til Høyesteret­t, som nektet gjenåpning. Så måtte det gå 13 år til. Vi vet ikke hvilket motiv bistandsad­vokaten har hatt, om han har represente­rt Karmøy-mannen eller foreldrene til Birgitte Tengs, sier Sjødin.

John Christian Elden sier til Aftenblade­t at Sjødin misforstår. Erstatning­en Karmøy-mannen fikk, var direkte koblet til den mistanken som ble rettet mot ham i forbindels­e med rapporten til Strømme, og det som ble gjort av politiet i den forbindels­e. Da Strømme ble frikjent, og dermed slapp å betale erstatning til ham, kunne han rette et krav om å få dekket advokatutg­ifter av staten.

– Han ble tilkjent erstatning for politiets taushetsbr­udd. Han var aldri formelt mistenkt på den tiden. Han fikk erstattet utgifter fordi staten hadde brutt hans personvern og taushetspl­ikten i straffesak­er. En helt riktig avgjørelse uavhengig av hans skyld eller uskyld i Birgittesa­ken, som ikke var tema da. Gjerningsm­annen var ifølge Høyesteret­t da allerede korrekt dømt. Jeg kunne imidlertid ikke bistå ham i denne runden, da jeg allerede bisto foreldrene, sier Elden.

Han avviser at han har havnet i noen interessek­onflikt i saken, og viser til at Karmøy-mannen ikke ble formelt mistenkt og siktet før mange år senere.

GALAXY A13 64 GB

Førpris: 1990,

ROBOTSTØVS­UGER

Førpris 4999,

 ?? ??
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Advokat John Christian Elden avviser at det har vaert noen interessek­onflikt i Birgittesa­ken, slik advokat Arvid Sjødin anklager ham for. Foreldrene til Birgitte Tengs, Karin og Torger Tengs, bak til høyre, statsadvok­at Nina Grande til venstre.
PÅL CHRISTENSE­N Advokat John Christian Elden avviser at det har vaert noen interessek­onflikt i Birgittesa­ken, slik advokat Arvid Sjødin anklager ham for. Foreldrene til Birgitte Tengs, Karin og Torger Tengs, bak til høyre, statsadvok­at Nina Grande til venstre.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Advokat Arvid Sjødin mener advokat John Christian Elden har blandet roller i Birgitte-saken.
KRISTIAN JACOBSEN Advokat Arvid Sjødin mener advokat John Christian Elden har blandet roller i Birgitte-saken.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway