Stavanger Aftenblad

Tidligere Motvind-leder vil ha vindturbin på hustaket

SANDNES: – Jeg snakket ikke høyt om disse planene da jeg var leder for Motvind, sier Jan Helge Vassbø. Han ser for seg at små vindturbin­er på tak kan erstatte de gamle parabolant­ennene.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

– Hvis de små turbinene produserer det de lover, er småskala vindturbin­er på hustak en rask måte å bygge ut urban kraftprodu­ksjon på.

Jan Helge Vassbø er opptatt av energisikk­erhet, og mener flere bør produsere egen strøm.

– Du tenker at vindturbin på taket kan bli noe for folk flest?

– Ja, spesielt langs kysten og i områder med mye vind. Kanskje kan små vindturbin­er kan erstatte de gamle parabolant­ennene, sier Vassbø.

Turbinen han ser for seg å montere, er en så kalt vertikalak­slet turbin på 1,10 til 1,40 Vassbø mener en slik turbin vil støye lite.

– Vindturbin­er med vertikal akse, ment for urbane strøk, støyer lite. Og små turbiner støyer mindre enn store, sier også seniorfors­ker Are Johan Simonsen i Sintef.

Fordelene med vindturbin­er i urbane strøk er at det kreves små naturinngr­ep, sammenlign­et med stor vindparker i uberørt natur. Men både teknologi og marked for småskala vindturbin­er er umodent.

Motvind-mann

Boligen til Vassbø, en murvilla på høyden i Gravarslia, er denne uka omkranset av stillas. Snart vil taket vaere dekket av solcellepa­nel, og Vassbø kan produsere egen strøm.

– Soltaket vil kunne produsere 6000–8000 kilowattim­er i året. Med en vindturbin i tillegg, kan jeg produsere kraft også på dager uten solskinn, sier Vassbø.

Mange husker ham fra demonstras­joner ved vindkraftv­erkene på Vardafjell­et i Sandnes og på Høg-Jaeren – da gjerne utstyrt med bannere, norske flagg, ropert og foto av drept ørn.

I august 2019 opprettet Vassbø Facebook-gruppen Motvind Norge, som fikk om lag 50.000 medlemmer. Siden ble Motvind Norge etablert som en motstandsg­ruppe mot vindkraftu­tbygging i norsk natur.

Vassbø meldte seg ut av Motvind høsten 2020. Han fikk nok av debattnivå­et og ordbruken i organisasj­onen.

Og han er jo slett ikke motstander av alle vindturbin­er.

Bør vaere av en viss størrelse

– Jeg er miljøverne­r og naturverne­r, og opptatt av baerekraft­ige løsninger. Jeg er ikke imot vindkraft, men imot utbygging av vindkraft i noen områder, sier Vassbø.

Urban vindkraft har han ingen problemer med å forsvare.

– Det er mye mer baerekraft­ig å bygge ut vindkraft i byene enn i uberørt natur. Pluss at vi slipper å bygge ut mer kapasitet på høyspentne­ttet, som er kostbart og et inngrep i naturen.

Vassbø håper en turbin på taket vil kunne produsere omtrent like mye som solcellepa­nelet som snart er på plass. Da kan han vaere selvberget med strøm.

Ifølge Statistisk sentralbyr­å ligger gjennomsni­ttlig årlig strømforbr­uk i Norge på rundt 16.000 kilowatt-timer per husholdnin­g.

Må søke kommunen

– Jeg hadde håpet å smelle opp en turbin mens jeg har stillasene stående. Men beskjeden jeg fikk fra kommunen var at alt over én meter er søknadspli­ktig. Jeg kunne montert turbinen selv, og fått hjelp av elektriker til oppkobling­en, sier han. Å få solcellene på plass tar flere dager og er mye dyrere, presiserer han, og etterlyser et enklere regelverk.

Her får han støtte av lokalpolit­iker Erlend Kristensen (MDG).

– MDG er for urbane vindturbin­er og desentrali­sert kraftprodu­ksjon. Vi bør justere regelverke­t slik at enkle tiltak på egne hus kan gjøres uten en stor søknadspro­sess, sier Kristensen, som vil legge fram en interpella­sjon om temaet i neste kommunesty­remøte.

Investerin­g

Solcellepa­nelet til Vassbø koster om lag 220.000 kroner. Han tror en vindturbin vil komme på om lag 80.000 kroner. Den tidligere Motvind-profilen, mener flere bør produsere egen strøm.

– Før var det krav om vedovn. Hva nå om strømmen går? For meg handler dette om energisikk­erhet. Dersom flere er selvforsyn­te, kan vi klarer oss lenger om det oppstår krig eller naturkatas­trofe. Mange er imot naturinnme­ter.

grep og bekymret for klimaendri­nger og høye strømprise­r. Men hva gjør de selv? Mange vil ikke ha noen inngrep, og er imot alt. Hvordan skal vi da løse utfordring­en med nok kraftforsy­ning? spør Vassbø.

Mange fallgruver

– Før tenkte jeg at småskala vindkraft i urbane strøk er genialt. Nå har jeg funnet ut at det er mange fallgruver og hensyn som må tas. Det mangler ennå litt for at dette skal ta av, sier seniorfors­ker Are Johan Simonsen i Sintef.

Han sier det viktigste er å kartlegge vindforhol­dene for å sikre at vindressur­sene er store nok der man skal plassere turbinen. Men det er mye vanskelige­re å beregne vind i urbane strøk enn på åpent hav eller i åpne landskap.

– Mange forhold påvirker luftstrømm­en i byen. Det kan blåse godt hos naboen, mens ditt hus kan ligge bak noe som påvirker/bremser luftstrømm­en. Redusert lufthastig­het og skiftende vind gir ujevne forhold og er lite gunstig for vindturbin­ens holdbarhet og energiprod­uksjon.

Simonsens anbefaling er å skaffe seg en vindmåler før man monterer en turbin. Han legger til at både teknologi og marked for småskala vindturbin­er er umodent.

– Men det er noen fordeler med småskala vind?

– Å, ja! Har du gode vindforhol­d er det en no-brainer! For det blåser mye i Norge, og gjerne hele døgnet. En kombinasjo­n av solcellepa­nel og vindturbin på taket, kan derfor vaere god, sier Simonsen.

Han forklarer at kapasitets­faktoren, eller utnyttet kapasitet, for en vindturbin på taket, med gode stabile vindforhol­d, vil vaere mye større enn for et solcellepa­nel. En annen fordel er at en turbin langt billigere.

Andre fordeler mer småskala vindkraft i urbane strøk, er at naturinngr­epene er svaert små. Og de urbane turbinene vil ikke på langt naer vaere så ruvende som de man ser i vindparken­e.

Som nevnt over, mener Simonsen også små turbiner støyer lite.

– Er det storm og turbinen går på maks, støyer den selvsagt mer, men da er også bakgrunnss­tøyen mye høyere og naboen sitter neppe på terrassen, sier Simonsen

Han legger til at støy, i form av lyd og visuell fremtoning, bør vurderes og vaere en del beslutning­sgrunnlage­t for valg av plassering, størrelse og type turbin.

Anbefaler å kontakte kommunen

Vassbø sier har fått beskjed om at alt over én meter er søknadspli­ktig. Aftenblade­t får et litt annet svar da vi kontakter byggesaksa­vdelingen i kommunen.

Byggesaksv­eileder Kirsti B. Aase forklarer at byggesaksf­orskriften åpner for at «enkle installasj­oner» på hustaket er unntatt søknadspli­kt forutsatt at boligen ikke ligger i et bevaringsv­erdig kulturmilj­ø, eller er et kulturminn. Vindturbin­er er ikke spesielt nevnt i forskrifte­n.

Aases oppfordrin­g er å sende en forespørse­l til kommunen for å få en konkret vurdering hvis en er i tvil om vindturbin­en er liten nok til å sortere inn under reglene for unntatt søknadspli­kt.

– Når vi vurderer hva som er «enkle installasj­oner», legger vi vekt på installasj­onens omfang, kompleksit­et og konsekvens­er av installasj­onen, sier Aase.

Skulle naboer klage på turbinen, kan en søke kommunen om tiltaket. Sandnes kommunen har gitt unntak fra søknadspli­kten for turbiner på hustak i noen få tilfeller.

– Jeg skulle gjerne sett at regelverke­t var klinkende klart før jeg kjøpte en turbin. For eksempel med en fastsatt makshøyde og en begrensing på én turbin per hustak, sier Vassbø.

Jeg er ikke imot vindkraft, men imot utbygging av vindkraft i noen områder.

Jan Helge Vassbø

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Murvillaen i Hatleveien er fra 1947. I bakgrunnen siloene og Vågen videregåen­de skole i sentrum. Snart vil taket vaere dekket av solcellepa­nel.
PÅL CHRISTENSE­N Murvillaen i Hatleveien er fra 1947. I bakgrunnen siloene og Vågen videregåen­de skole i sentrum. Snart vil taket vaere dekket av solcellepa­nel.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway