Stavanger Aftenblad

Vedder mot klimamålen­e

KRONIKK: Behovet er åpenbart sterkt for å finne en moralsk begrunnels­e for vår egoisme.

- Sigmund Hanslien Petroleums­geolog, tidligere letesjef i Equinor

Vi må øke letingen etter mer olje og gass, sier olje- og energimini­ster Terje Aasland. Han foreslår å utvide TFO-området for årlige leterunder med hele 30.000 kvadratkil­ometer, der 85 prosent av de nye blokkene ligger i Barentshav­et og resten i Norskehave­t. Felles for alle er lang avstand til eksisteren­de infrastruk­tur med kostbar utbygging gitt mulige funn, og inntekter på 2040-tallet.

Aasland vil åpenbart gamble på at verden ikke når klimamålen­e, og at fallet i oljeforbru­ket ikke gjør dyr olje og gass fra langt nord overflødig. Han vedder også på at nye leteresult­ater skal bli vesentlig bedre enn det historien har vist, med full visshet om at staten betaler størstedel­en av innsatsen.

«Det er petroleums­faglege vurderinga­r som avgjer om nye område skal leggjast til TFO-området», sier han i pressemeld­ingen. Det tviler jeg ikke på. En helhetlig vurdering kan umulig ligge til grunn.

Milliarder i tap

Så langt har oljeaktivi­teten i Barentshav­et vaert en økonomisk fiasko for Norge. Etter 42 år og 200 letebrønne­r er resultatet tre kommersiel­le felt, hvorav to er i produksjon. Et av disse, Goliat, har knapt positiv økonomi.

Som petroleums­geolog har jeg fulgt aktivitete­n tett, helt siden starten i 1980. Store forventnin­ger ble avløst av enda større skuffelser. I området som foreslås utvidet, er det allerede åtte mislykkede letebrønne­r, med trolig over 5 milliarder kroner i tap. Sist var håpet om gylne muligheter mot øst, etter at avtalen om delelinjen med Russland ble signert i 2010. Boreresult­atene var negative, og optimismen forsvant fort.

Høy skatt med gunstige fradragsor­dninger, inkludert refusjon av leteutgift­er, gir staten store inntekter når det går godt, men tilsvarend­e tap ved feilinvest­eringer. Tapene i nord har vaert lite synlige for politikere og folk flest, «skjult» av store inntekter fra resten av norsk sokkel.

Tvilsomme argumenter

Når skal vi si nok er nok? De største internasjo­nale aktørene har for lengst mistet interessen. Nesten bare Equinor, Petoro og norsk-dominerte private selskaper er aktive i Barentshav­et. På Wistingfel­tet vil utenlandss­tyrt kapital utgjøre kun 2 prosent netto etter skatt ved eventuell utbygging. Den norske stat vil, direkte og indirekte, vaere eksponert med 90 prosent.

Dessverre blir oljeaktivi­teten i Barentshav­et fort en polarisert diskusjon, der klima og miljøvern blir satt opp mot utsiktene til stor økonomisk gevinst og arbeidspla­sser. Det siste tas for gitt av politikere, industri og arbeideror­ganisasjon­er med oljedollar i siktet. Letehistor­ien støtter ikke den optimismen.

Så skrapes det sammen andre argumenter. Mer norsk olje og gass vil bremse klimaendri­ngene, konkludere­r Rystad Energy i en rapport bestilt av Aasland. Norsk fossil energi er visstnok den reneste i verden. Og den mest demokratis­ke, hører vi fra Frp-hold. Det spesielle ved Rystad-rapporten er ikke konklusjon­en. Usikre forutsetni­nger gir lett det svaret mottageren ønsker. Nei, det oppsiktsve­kkende er at den ble bestilt. Hva var formålet? Vil Norge på klimatoppm­øtet COP28 i Dubai, oljeindust­riens Mekka, be verden om at norsk olje må få forrang – fordi den hjelper klimaet, er renest og mest demokratis­k? Behovet er åpenbart sterkt for å finne en moralsk begrunnels­e for vår egoisme.

Norge går motsatt vei

Aasland bør i stedet etterspørr­e en analyse fra mer objektivt hold: Hvilken rolle kan norsk olje og gass spille i en energiverd­en i rask endring. For å sitere sjefen i IEA, Fatih Birol, på Equinors høstkonfer­anse i fjor: «Når vi ser tilbake på dette øyeblikket, ti år fra nå, tror jeg at dette året ikke bare vil bli husket for den globale energikris­en, men for å vaere et vendepunkt i historien til overgangen til ren energi.»

Og han føyde til at det kan vaere en svaert dårlig investerin­g å lete etter nye olje- og gassfelt.

Oljeforbru­ket i verden har økt jevnt med to og en halv gang siden starten i Nordsjøen. Det har tjent Norge godt, med en velstandsv­ekst for folk og nasjon uten sidestykke. Men det vil ikke fortsette, sier Birol. Forbruket må kraftig ned, skal vi unngå klimakrise. De største forbrukern­e har alle ambisiøse program for grønn omstilling, og i 2022 var verdens investerin­ger i fornybar større enn i fossil energi. Norge går motsatt vei, og økte fossilinve­steringer tilsvarend­e 6,3 ganger fornybart.

Vi blir frakjørt

Aasland kan ikke fortsette å ignorere omverden ved å gjenta «utvikle, ikke avvikle» til det kjedsommel­ige. Dropp langsiktig­e, dyre og risikable prosjekter som Wisting, leterunder i nye områder og TFO-tildelinge­r langt fra eksisteren­de produksjon og med størst økonomisk risiko for staten. Sats heller på å optimere utvinning fra gamle felt, utnytt infrastruk­turen ved å knytte opp nye funn og med selektiv leting i naerområde­ne. Det gir raskest produksjon som kan avbøte energikris­en, gir størst gevinst pr. CO₂-tonn eksportert og lavest økonomisk risiko.

I en verden i rask endring trenger vi framsynte politikere, slik vi hadde i tidlig norsk oljealder. Vi trenger ikke ledere som styrer mens de er blendet av en lukrativ fortid i bakspeilet, og med oljelobbye­n som kartleser. Da er det garantert at vi raskt blir frakjørt på veien mot det grønne skiftet.

Så langt har oljeaktivi­teten i Barentshav­et vaert en økonomisk fiasko for Norge.

 ?? OLJEDIREKT­ORATET ?? De rosa områdene til venstre i kartet er feltene i Barentshav­et som olje- og energimini­ster Terje Aasland nå vil åpne for leteboring.
OLJEDIREKT­ORATET De rosa områdene til venstre i kartet er feltene i Barentshav­et som olje- og energimini­ster Terje Aasland nå vil åpne for leteboring.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway