Stavanger Aftenblad

Statsforva­lteren overser instruksen­e fra regjeringe­n

- Birger Wikre Hetland Stavanger Senterpart­i

POLITIKK: Statsforva­lteren i Rogaland ved Geir Skadberg (Aftenblade­t 14. mars) mener at kommunene gir for mange dispensasj­oner.

Han trekker fram Plan- og bygningslo­ven, og gjentar at det blir ulemper når en eksisteren­de bolig fradeles slik at de som bor der kan eie og ikke leie. Den vurderinge­n ble satt til side av KMD i to saker i 2021, fordi Statsforva­lteren brukte Planog bygningslo­ven feil.

20 år siden

Statsforva­lteren sier ikke at det for 20 år siden gikk et rundskriv til kommunene og Fylkesmenn­ene, M 4/2003. Dette kom fordi kommunene fikk overført myndighete­n etter jordloven. Her er noe av ordlyden i dette i innledning­en på side 3: «For det andre søker landbruksd­epartement­et å styrke lokalpolit­ikken, for bl.a. å sikre bosetting i distrikten­e, verdiskapi­ng og levedyktig­e lokalsamfu­nn over hele landet samtidig som andre viktige hensyn blir ivaretatt. Avgjørelse­n av omdisponer­ingsog delingssak­er kan vaere av betydning for å nå dette målet. Rundskrive­t omhandler Landbruksd­epartement­ets syn på reglene om omdisponer­ing og deling i dag og angir hvilke rammer kommunen har ved behandling av sakene»

I dette skrivet står det og i kapittel 7: «Behovet for kårbolig synes ikke lenger å vaere like stort nå som før. Det er derfor grunn til å foreta en mer nyansert vurdering av kårbolig enn tidligere. Med økt mekaniseri­ng er behovet for menneskeli­g arbeidskra­ft redusert. I dag finnes det et ganske godt veiledning­sapparat og avløser ordninger noe som reduserer behovet for overføring av kunnskap og avløsning fra forrige eier.»

Blitt bedre

Jeg kan informere om at både avløserord­ningene og veiledning­stjenesten­e er blitt enda bedre enn de var for 20 år siden. De fleste kommunepla­ner har i dag bestemmels­er om at det ikke skal vaere mer enn ett hus pr. gårdsbruk. En dispensasj­on til fradeling av hus nummer to eller tre er derfor ikke et stort avvik fra planen. Dessuten er ikke gårdsturis­me en enkel tilleggsna­ering, i hvert fall ikke dersom det settes opp gårdsvindm­øller, slik statsforva­lteren foreslår.

Statsforva­lteren hadde 344 landbrukss­aker på høring i 2022. Vi vet ikke hvor mange av disse forespørsl­ene som statsforva­lteren rådet fra, og hvor mange av dem igjen som endte med at kommunen gjorde et vedtak i strid med statsforva­lterens råd. Min erfaring er at de fleste sakene som statsforva­lteren råder fra, ikke blir innvilget. Når kommunene av og til likevel velger å gå imot statsforva­lterens råd er det nøye begrunnet, ut fra lokale vurderinge­r.

Hvor mange slike vedtak var det i 2022, og hvor stor andel utgjør da disse 8 klagene?

Jobbe for lokale løsninger

Jeg tror at kommunene hører mer på statsforva­lteren enn motsatt. Selvsagt skal nasjonale interesser ivaretas, men det er faktisk kommunene som er satt til å forvalte jordloven. Som lokalpolit­iker vil jeg jobbe for at lokale løsninger for landbruket kan vinne fram, og at den nye lovbestemm­elsen om kommunalt selvstyre kan gjøre en forskjell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway