Stavanger Aftenblad

Derfor starter vi pasientfor­ening for langtidssy­ke av covid-19

FOLKEHELSE: Pandemien har etterlatt seg en folkesykdo­m som samfunnet ikke har råd til å ignorere lenger.

- Bente Leivestad Medlem i Norsk Covidforen­ing, fra Jørpeland Jane Enoksen Medlem i Norsk Covidforen­ing, fra Sandnes Lillann Kvalheim Bue Nestleder i Norsk Covidforen­ing

10 til 20 prosent utvikler langvarige symptomer av covid-19, ifølge estimater fra WHO. FHI anslår at 80 prosent har hatt korona. Stemmer disse to anslagene, er mer enn 400 000 nordmenn rammet av senfølger. Men siden ingen myndighet i Norge holder tellingen, har det vaert lett å ignorere oss. Men nå er vi ferdige med å vaere usynlige.

Noe har blitt bedre på tre år. Nå slipper du som regel å møte et helt tomt blikk om du nevner «long covid» på et legekontor. At noen får langvarige forløp av covid-19, er ikke lenger noen hemmelighe­t. Men en ting som fortsatt er temmelig hemmelig er kanskje hvor mye medisinsk kunnskap som er opparbeide­t om tilstanden i dag?

Ikke like mystisk lenger

Selv om flere viktige spørsmål mangler endelige svar, er det ikke lenger holdbart å hevde at «denne mystiske tilstanden vet vi så lite om». Det er ikke lenger greit, hvis det noensinne har vaert greit å fortelle pasientene at de egentlig ikke feiler noe, at det bare er å begynne å trene.

Mens man ennå ikke har konkludert angående årsakene til long covid, foreligger det allerede en rekke medisinske funn over hva som skjer i kroppen ved den hemmende tilstanden. Internasjo­nalt publiseres det stadig kliniske veiledere og konsensusu­ttalelser.

Men hvor blir det av kunnskapsf­lyten i helsevesen­et vårt? Er medisinskf­aglig oppdaterin­g i helsetjene­sten først aktuelt den dagen det foreligger en standardis­ert, kurativ behandling?

Leger er kjent for å interesser­e seg for det de kan fikse. I en travel hverdag med beintøffe prioriteri­nger og byråkrati kan man knapt klandre dem for det. De gleder seg nok nesten like mye som oss til den dagen det eksisterer en behandling som kan få oss tilbake til livene våre, til hobbyene våre, til den savnede hverdagen.

Samtidig vet man allerede i dag om flere følgetilst­ander som kan behandles. Ikke kureres, men behandles. Så hvorfor må pasienter selv laere opp legen sin i dette?

Skrikende behov for en stemme

Dette var noe av det som fikk oss til å starte Norsk Covidforen­ing. Kunnskapst­ørken i helsevesen­et har lagt et enormt ansvar på pasienters skuldre. Nå ønsker vi å ta på oss noe av det ansvaret, på vegne av våre medpasient­er. Men enda viktigere er å jobbe for den langsiktig­e løsningen det er å forbedre systemet. For ansvaret hører egentlig hjemme der.

Det trengs altså et system for kunnskapsf­lyt og -oppdaterin­g om long covid i helsetjene­sten. Slik det fungerer i dag sitter både fastleger og rehabklini­kker i beste fall på hver sin tue og finner opp hjulet på hver sin kant. I verste fall drives landets long covid-tilbud på basis av fri fantasi og en håndfull artikler fra i forfjor.

Videre behøves et system for å effektivt registrere omfanget av sykdommen vår. Uten å registrere hvem vi er, hvor mange vi er, hvor funksjonsn­edsatte vi er og hvilke behov vi har, skal det godt gjøres å håndtere oss som pasientgru­ppe.

Og til slutt må det selvsagt investeres i oss. I å få oss så friske som mulig, til å klare hverdagen, gjenvinne mest mulig av livskvalit­eten. Rehabilite­ringen må forbedres, heller enn legges ned. WHO oppdaterer jevnlig sine kliniske retningsli­njer for rehabilite­ring av covid-19 uten at det ser ut til å gjøre inntrykk på Norge – med den konsekvens­en at tilbudene som finnes her ikke er samkjørt med den sterkeste aktuelle evidensen. Dette er ingen formalitet, det er avgjørende for pasientsik­kerheten. Det er avgjørende for våre liv.

Nå må vi få forsvarlig hjelp

Long covid har ennå ingen kur, men den kunnskapen som finnes, må spres. Ikke minst må den tas i bruk. Alternativ­et er at vi kan gå glipp av behandling, bli feilbehand­let, eller få forsinket behandling. En annen ting som kunnskapsm­angel lett resulterer i, er stigma. Det har flere i vår pasientgru­ppe fått erfare.

Å leve med postinfeks­iøs sykdom er tøft nok i seg selv. Vi trenger ingen ekstra byrder i form av lite forskning på medisinske behandling­er, kunnskapst­ørke i helsevesen­et, eller å vaere usynlige overfor myndighete­ne. Tre år er nok. Nå vil vi ha forsvarlig helsehjelp.

I verste fall drives landets long covid-tilbud på basis av fri fantasi og en håndfull artikler fra i forfjor.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Å leve med postinfeks­iøs sykdom er tøft nok i seg selv. Tre år er nok. Nå vil vi ha forsvarlig helsehjelp.
SHUTTERSTO­CK Å leve med postinfeks­iøs sykdom er tøft nok i seg selv. Tre år er nok. Nå vil vi ha forsvarlig helsehjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway