Stavanger Aftenblad

Fra Vestlandsf­anden til Velstandsf­anden?

ØKONOMI: Hvordan har vi det ellers på Vestlandet når «Vestlandsf­anden» er borte? Når en symbiose av kapitalen og staten – Velstandsf­anden – får styre landet.

- Jostein Soland Stavanger

Mímir Kristjánss­on skrev nylig om det kommende «Vestlandso­pprøret» i Ålesund: Steinrike lakseoppdr­ettere krever kutt i formuesska­tten. Slik blir «Vestlandso­pprøret» en håndsrekni­ng til de store kapitaleie­rne i Oslo, Asker og Baerum – et «Vestkantop­prør» for de med formuer som er nesten det dobbelte av Vestlandet­s – i hovedsak skapt på Vestlandet.

Hvem skaffer pengene?

I 1909 mente østlending­en Nils Kjaer å ha møtt Vestlandsf­anden oppe på Finse stasjon. Selveste pietisten, mål- og avholdsman­nen – en person fra «Det mørke Fastland». Arne Garborg hadde i 1892 stemplet sin barndoms landsdel med dette navnet, en stigmatise­ring som skulle henge ved folket her vest til langt ut på 1960-tallet.

Nettopp forankret i en pietistisk nøysomhets-kultur kunne småbrukere­n, sjømannen og fiskeren ta utfordring­ene som kom med oljen og oppdrettsn­aeringen. Og «Vestlandsf­andens» flid har pumpet penger inn i statskasse­n: Oljefondet passerer nå 14.000 milliarder kroner – 2,5 millioner til hver eneste av oss. Staten vokter denne pengebinge­n som «Fanden sjøl» – inflasjon, krig og energi- og klimakrise­r truer. Sier «Velstandsf­anden». Mens tallet på fattige øker.

Hvem bruker pengene?

Når «Velstandsf­anden» bruker penger, sørger han saerlig godt for seg og sine – sammen med Oslo kommune. Folket der nyter mest godt av Statens pengebruk f.eks. til såkalte nasjonale kulturbygg: Munch-museet har kostet 2,7 milliarder kroner. Deichmansk­e bibliotek 3,1 milliarder kroner, Den Norske Opera 4,28 milliarder, i 2008, og Nasjonalmu­seet 6,15 milliarder. Vikingtids­museet får 3,14 milliarder, og Nationalth­eatret pusses opp for 4 milliarder. Og Holmenkoll­anlegget kom på 1,8 milliarder i 2011.

Til sammenlign­ing kostet Stavangers største kulturløft – Konserthus­et – i 2012 1,3 milliarder, med et bidrag på 250 millioner fra staten med 180 millioner i momsrefusj­on. Resten ble finansiert lokalt. Ved utgangen av 2022 sendte Stavanger kommune tidenes djerveste søknad til staten: 1.170 milliarder som delfinansi­ering av nytt og sårt tiltrengt bygg til teater og museum fra henholdsvi­s 1883 og 1893 på den såkalte «Akropolish­øyden» – prissatt til 3.510 milliarder. Bergen søker parallelt om full dekning av kostnadene til utbygging av Griegkvart­alet på 2.570 milliarder. Begge sier at utsiktene for gjennomsla­g for søknadene små.

Paradokset

Gullkysten yndet tidligere Bergen-ordfører Herman Friele å kalle Vestkysten. Herfra pumpes i hovedsak pengene inn i verdens feiteste statskasse. «Økonomisk Rapport 2022 for Stavanger-regionen» fra Naeringsfo­reningen og Universite­tet (UiS) viser at regionens bidrag til fellesskap­et i 2021 var på 2.331.900 kroner per innbygger, mot Oslos 1.612.300 kroner!

Velstandsf­anden ruger på statskasse­n mens folk blir fattigere og fattigere. Litt av et paradoks. For inflasjon, krig og energi- og klimakrise­r truer, sier «Velstandsf­anden» og håver inn på strømpenge­r. Mens den skjaerer bevilgning­ene til helsevesen­et til beinet: Stavangers nedslitte universite­tssykehus må f.eks. spare penger på pasientbeh­andlingen og selge eiendom for å kunne fullfinans­iere sitt byggetrinn 1. Byggetrinn 2 er helt i det blå – i mellomtide­n må driften deles mellom nytt og gammelt. Hva vil det koste?

Mens vi venter på dobbeltspo­r på Jaerbanen, ny E39 mot sør, levelige priser i Ryfast og hører at UiS har måttet løfte spareknive­n, renner det mer penger enn noensinne inn i Statskasse­n fra vest. Hvor er den/de som kan løse paradokset – rik og fattig på én gang – for «Velstandsf­anden»? Til beste for hele landet?

 ?? MARKUS SCHREIBER / AP ?? Hvor er den eller de som kan løse paradokset – rik og fattig på én gang – for «Velstandsf­anden»? Til beste for hele landet?
MARKUS SCHREIBER / AP Hvor er den eller de som kan løse paradokset – rik og fattig på én gang – for «Velstandsf­anden»? Til beste for hele landet?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway