Stavanger Aftenblad

Har du plass til et maleri av en kjent stavangerk­unstner?

KUNST: Billedkuns­tner Reidar Berge malte på 1950-tallet et 30 kvadratmet­er stort bilde som hang i et forsamling­slokale på Storhaug. Reidar Berge museum har ikke plass til kunstverke­t og vil nå gi det videre.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Kunstverke­t måler cirka 5 meter ganger 6 meter. Kunstneren malte det på finerplate­r som har stått på scenen i hovedsalen til Kameratklu­bben.

Da bygget i Stiftelses­gata 17 ble bygd om til leilighets­hotell, måtte kunstverke­t ned av veggen.

De siste årene har det stått innpakket i bobleplast i Reidar Berge museum.

– Det vil vaere for gale om dette kunstverke­t blir ødelagt. Kunstneren har brukt lang tid på å lage kunstverke­t og han har lagt mye sjel ned i arbeidet, sier Sissel Husebø Norberg, leder i venneforen­ingen.

Må bli i Stavanger

Museet inneholder en stor samling av Reidar Berges kunstverk. Men akkurat dette bildet har det ikke plass til. Størrelsen krever en vegg som er minst 30 kvadratmet­er.

– Vi har fått forespørse­l fra en annen kommune som er interesser­t i kunstverke­t. Men dette bildet må helt klart henge et sted i Stavanger, sier Norberg.

Hun håper at kommunen eller andre har en vegg som kan vaere velegnet for maleriet. Pris er ikke et tema.

– For stiftelsen og venneforen­ingen er det viktigste at Reidar Berges kunst blir kjent. Derfor må bildet komme et sted hvor folk kan se det, sier Sissel Husebø Norberg.

Mange har sett maleriet

Tusenvis så maleriet mens det hang i Kameratklu­bben. I tillegg til samlinger i klubben, ble lokalene også brukt til undervisni­ng for en av skolene på Storhaug.

På nederste del av bildet ser vi mennesker i lenker i mørke og dystre omgivelser. Øverste del er det mennesker som bryter ut av lenkene, vendt mot sola. I skyene skimtes Jesus. Til høyre er det en mor med flere barn rundt seg.

Stavangerm­aleren brukte ekte modeller i bildet. Noen av ungene som står rundt moren lever fortsatt.

– Jeg tolker bildet som et symbol på at man vil komme ut av rusens tvang dersom man blir frelst. Motivet med mor og barn er nok et bilde på at man som nyfrelst vil kunne vende tilbake til familien. Verket ble malt i en periode hvor bedehusene sto sterkt i byen. Det er et tungt og trist bilde, men med mye følelse, sier Norberg.

Alkoholism­e var også utbredt på denne tiden, ikke minst i området rundt Blåsenborg hvor Reidar Berge vokste opp.

– Han så nok hva alkohol kunne gjøre med familier, sier lederen av venneforen­ingen.

Reidar Berge vokste opp som nest yngst i en søskenflok­k på åtte i et hus i Øvre Blåsenborg. Bare seks år gammel, i 1928, mistet Reidar sin far og moren måtte ta hånd om barneflokk­en alene.

Forholdet mellom mor og barn er et tema som går igjen i mange av bilder.

Sissel Husebø Norberg håper at oppmerksom­het rundt bildet også kan vekke interessen for Reidar Berge museum. I en gammel hermetikkf­abrikk i Almennings­gata 8 er mye av kunstverke­ne til Reidar Berge samlet. For publikum er det åpent hver søndag, men i ukene får tusenvis av skoleeleve­r et innblikk i livet til stavangerk­unstneren gjennom den kulturelle skolesekk.

Kultursjef Kristina EhrenbergR­asmussen sier at kommunen vil vurdere en eventuell forespørse­l fra venneforen­ingen.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Slik ser maleriet ut i sin helhet. Når platene er på ny vegg, må det males i skjøtene for at det skal bli tipp topp. Fargene i bildet er godt bevart.
KRISTIAN JACOBSEN Slik ser maleriet ut i sin helhet. Når platene er på ny vegg, må det males i skjøtene for at det skal bli tipp topp. Fargene i bildet er godt bevart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway