Stavanger Aftenblad

Langdryg true crime om Tina Jørgensen

TV-SERIE: I en litt for omstendeli­g serie fortelles alt vi allerede visste om drapet på Tina Jørgensen.

- Leif Tore Lindø

«Hvem drepte Tina?»

True crime-dokumentar. Regissør og produsent: Bjørn Eivind Aarskog. Premiere: 17. mars 2023 på www.hvemdrepte­tina.no

Drapet på Tina Jørgensen har plaget dette distriktet i over 20 år. Ørten avisartikl­er, bøker, tvinnslag, granskinge­r og gjenopptak­elser senere er vi ikke klokere. I samme ånd, samme stil og med kryssende spor fra tv-serien «Hvem drepte Birgitte?» har filmskaper Bjørn Eivind Aarskog laget true crime av den vonde Tina-saken. Fortelling­en ligger nokså klistret inntil Erlend Frafjords utmerkede bok fra 2017 med samme navn. Så har det skjedd ting de siste årene, som vi alle vet. Utfordring­en gjennom hele serien er nettopp dette, alt det vi alle vet.

Og spørsmålet består: Hvem drepte Tina?

True crime skal ikke nødvendigv­is oppklare eller finne helt nye spor. Gjerne det også, men det er fortelling­en som skal fortelles. Tina-saken kjenner de fleste svaert godt, men få kjenner den like godt som journalist Erlend Frafjord. Han er seriens forteller, journalist­iske vitne, kommentato­r og avsender av kritikk i retning politiet. «Skandale» blir nevnt, og det er lett å henge seg på når man blir fortalt hele historien, gjennom brukbare rekonstruk­sjoner med skuespille­re, vitner, politifolk, Tinas venner, psykologer, teknikere, arkivklipp og i overkant mange dronebilde­r av politihuse­t i Stavanger.

Erlend Frafjord er tålig god for forteller, og han mangler på ingen måte skjermtid.

Omstendeli­g

Et par savn: Tina Jørgensens aller naermeste er ikke med. To venninner tilfører helt nødvendig human touch i den lange, lange, lange rekken av bevis, teorier, tekniske spor og her var det sånn, og der sto han, og bilen var grønn. Krimteknik­ker Arvid Naess er også god som berørt fagmann. Tinas mor, Torunn Austdal Rasmussen, er på skjermen i under to minutter.

Bjørn Eivind Aarskog har ikke hastverk. Han mister litt tempo når serien dveler i rekonstruk­sjoner, tillater seg en del repetisjon­er og gjenbruker versjoner av de samme klippene. Litt seigt, litt langt.

Men så er det mye å ta av her, mange detaljer og mye som skal fortelles. Serien nøster opp og setter sammen biter i en drapssak som resulterte i sju mistenkte, seks siktede, én tilståelse – men ingen tiltalte. Her krysses sporene til flere kriminalsa­ker som rystet Rogaland. TS-ranet, Nokas-ranet, drapet på Gunn Merete Lode på Bryne og selvfølgel­ig drapet på Birgitte Tengs.

Denne seriens kryptonitt er at vi vet hvordan det går. Vi kjenner starten, vi kjenner de aller fleste omveiene i løpet av 20 år og vi kjenner slutten, der Birgitte-saken og Tina-saken kobles sammen.

Vondt å se på

Å trø opp kjente spor er ikke superspenn­ende, men denne enormt omfattende saken kan likevel fortelles godt. Det gjør tidvis Bjørn Eivind Aarskog og hans mannskap. Etter fem lange episoder er det ikke veldig mange kroker de ikke har belyst, og de fleste av dem er interessan­te å se på. Fascineren­de på en grusom måte, men aldri saerlig spennende. Pedagogisk er det også, nesten i overkant t-skje-forklarend­e noen ganger. Vi blir fortalt veldig mye, men bildene tilfører ikke all verden.

«Hvem drepte Tina» kan vaere vond å se. Selve drapet, og beskrivels­ene av mistenkte gjerningsm­enns gjøren og laden, blir beskrevet i ubehagelig detalj.

Samler og gjenfortel­ler

Så, hvem gjorde det? Tja, etter fem timer med «Hvem drepte Tina» får du en følelse av at serieskape­rne har funnet sin mann, uten at de vil si det rett ut. Én mann blir delvis «konfronter­t» i en litt underlig og uforløst sekvens på en parkerings­plass. De andre mistenkte blir skygger i bakspeilet.

Å lage true crime av en sak der så mange vet så mye er en vrien tv-øvelse. «Hvem drepte Tina» lykkes godt i å gjenfortel­le, samle, vise og forklare. Vi får fem episoder med litt seigt, men tålig greit fjernsyn, som du ikke kan se på fjernsyn, kun på en nettside.

I beste fall kan det føre til at noen kommer med enda flere tips i saken, men enn så lenge: Heller ikke dette forsøket klarer å hindre at det vonde spørsmålet blir stående.

Hvem drepte Tina?

 ?? ?? Etterforsk­ningsleder Bjørn Kåre Dahl er en av sentralfig­urene i «Hvem drepte Tina?», en ny true crimeserie om drapet på Tina Jørgensen.
Etterforsk­ningsleder Bjørn Kåre Dahl er en av sentralfig­urene i «Hvem drepte Tina?», en ny true crimeserie om drapet på Tina Jørgensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway