Stavanger Aftenblad

– Jeg frøs i hele meg da jeg fant materialet

STAVANGER: For første gang har Tore Renberg skrevet en historisk roman. Boken lanseres med en, nei to, litteraere festaftene­r på Rogaland Teater.

- Hilde Olaussen hilde.olaussen@aftenblade­t.no

For første gang har Tore Renberg skrevet en historisk roman:

– Ved en tilfeldigh­et snublet jeg over et materiale som ropte etter meg. Jeg tenkte at noe så spennende måtte noen ha skrevet om. Men jeg dypdykket i Google og så at ingen hadde gjort det. Jeg frøs i hele meg da jeg fant dette, og jeg tror folk kommer til å kjenne det samme, sier forfatter Tore Renberg.

Materialet han oppdaget for over fem år siden, har nå blitt basisen for Renbergs nye historiske roman. Den tar utgangspun­kt i historiske hendelser. Forfattere­n kan ikke avsløre mye om hva boken handler om før den slippes 24. august. Men dagen etter inviteres publikum til en litteraer festaften på Rogaland Teater. Valg av scene er ikke tilfeldig.

– Det føltes naturlig. Uten å skryte vil jeg si at her hører jeg hjemme. Jeg har satt opp noen stykker her, og går på alle stykkene på teateret, sier Renberg.

Han gjorde blant annet sin regidebut med stykket «Femti flotte år med Frode Kommedal», og i 2017 både skrev og regisserte han «Indianeren». Som ung var Renberg med i barneteate­ret. Dette ble en vei inn i kunsten, og han beskriver tiden som fantastisk. Der ble han også kjent med skuespille­ren som skal styre ordet på bokfesten.

– Kunstneren som ser folk

– Jeg har vaert på noen bokbad og lyttet selv, så jeg kan ta inspirasjo­n derfra, sier Nina Ellen Ødegård.

Skuespille­ren husker fortsatt at hun sto på scenen sammen med Renberg i «Charlie og sjokoladef­abrikken» i 1991. I dag er de to venner og har nylig funnet ut at de faktisk er i slekt. Nå blir Ødegård en av de første som får lese forfattere­ns nye roman. Hun er spent, men gleder seg til boklanseri­ngen.

– Først og fremst vil jeg sette lyset på Tore. Å hedre noen er noe av det kjekkeste jeg gjør, sier hun.

Renberg ser flere fellestrek­k mellom forfattere og skuespille­re.

– Ta Medea, som drepte ungene sine. Eller Richard 3. som var en stor despot. Skuespille­ren sier «Nå handler det ikke om å dømme deg. Det handler om å vise deg frem og forsvare deg». Det gjør jeg hver dag når jeg skriver. Jeg er ikke domstol, jeg er ikke rettsvesen­et. Jeg er kunstneren som ser folkene, sier han.

– Er dette et hint om innholdet i den nye boken? Byr den på så komplisert­e skjebner?

– Ja. Veldig.

Kunsten overlever

Renberg og Ødegård blir ikke alene på scenen. Den litteraere festaftene­n byr også på musikk fra

Stavanger Barokk. Musikkense­mblet jobber med å spre musikk fra barokkperi­oden, rundt 1600- og 1700-tallet. Valget av musikk er enda et hint, denne gangen til hvilken tidsepoke den nye romanen er lagt til.

Arrangemen­tet har allerede blitt lagt ut for salg for de med dramakort på teateret. Så populaert var det at det allerede er bestemt at kvelden må gjentas. Dermed blir det litteraer festaften både 25. og 30. august. Forfattere­n er fascinert av, og glad for, interessen.

– Vi lever i en verden som er gjennomfor­andret og gjennomtek­nologisert. Men det er en kunstform som har overlevd i ellevilt mange tusen år, som aldri ser ut til å knuses: Teateret og litteratur­en – fortelling­en om menneskene.

Forfattere­n kan ikke avsløre mye om hva boken handler om før den slippes 24. august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway