Stavanger Aftenblad

Viktige tema – misbrukte sjanser

FILM: To setninger er alt som trengs for å fortelle denne historien. Dessverre klarer ikke filmen å gi seerne saerlig mer.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

Norwegian dream

Norsk-polsk drama, 2023. Regi: Leiv Igor Devold. Med Hubert Milkowski, Karl Bekele Steinsland, Edyta Torhan og Øyvind Brandtzaeg. Aldersgren­se 9 år. 1 time 38 minutter.

Nei, det er ikke noe galt med «Norwegian dream», den norskpolsk­e filmen om homofili og sosial dumping. Skuespille­rne er helt ok, naturbilde­ne fine, historien ryddig – alt er egentlig på plass.

Likevel er det noe som mangler, den indre spenningen som gjør denne filmen til noe mer enn to setninger fra forhåndsom­talen røper: «Robert (19 år) flytter fra Polen til Norge for å jobbe på en laksefabri­kk for å tjene penger til seg og moren sin. Der forelsker han seg i norske Ivar (19 år), et forhold han må holde skjult for de konservati­ve polske arbeiderne han jobber og bor sammen med.»

Jo visst er det bygget sterke fortelling­er på mindre menneskeli­ge drama enn dette, både klassekamp og tabubelagt kjaerlighe­t kan gi rom for sterke historier. Men i denne filmen blir det ikke mer enn det som allerede er fortalt; en gutt er redd for at åpenhet skal sende ham fra skapet til kjøleskape­t. Her er ingen røff poesi, ingen humor, ingen overraskel­ser, ingen undertekst som skaper undring eller uro eller spenning. Filmskaper­ne har ikke funnet grepene som tar tak og holder fast før de sender oss videre i en retning vi ikke ventet, eller dypere inn i det vi allerede har ant.

Derfor blir dette en ganske enkel film, en rett-fram-beretning i gråblå fargetoner – også i overført betydning. I første bilde møter vi hovedperso­nen som et fremmedele­ment i forblåst utmark, trøstesløs­t og vakkert.

Han møtes av et kaldt arbeidsmil­jø (også det både konkret og i overført betydning): Ingen ønsker ham velkommen, rutinene tar over nesten før han er kommet i gang. Raskt blir han avhengig av arbeidsgiv­er og mellommenn og kontrakter ingen leser før det er for seint. Nesten like raskt blir han betatt av sjefens sønn, som også blir hans mentor i laksefabri­kken.

Etter det første kvarteret har vi skjønt det meste. Derfra og ut er filmen en bekreftels­e på at den holder det den lover. Ikke mer (selv om den allerede før premieren skal ha hisset på seg deler av det polsk-norske miljøet).

Det er synd, for materialet kunne bydd på en sosialreal­isme som utfordret, en kjaerlighe­tshistorie som var grundigere i sin behandling av fordommer, og et portrett som loddet dypere enn dette.

Filmskaper­ne har ikke funnet grepene som tar tak og holder fast.

 ?? ?? Den polske tenåringen (Hubert Milkowski) drømmer om å få sin egen bensinstas­jon. I stedet skjaerer han fisk.
Den polske tenåringen (Hubert Milkowski) drømmer om å få sin egen bensinstas­jon. I stedet skjaerer han fisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway