Stavanger Aftenblad

En stillferdi­g perle av en film

FILM: «The Quiet Girl» er en film som aldri snakker i store bokstaver. Det er alt det usagte som skaper det store dramaet, i en historie som er både trist og oppløftend­e på samme tid.

- Kine Hult

The Quiet Girl

Skuespille­re: Carrie Crowley, Andrew Bennett, Catherine Clinch, Michael Patric. Sjanger: Drama. Regi: Colm Bairéad. Nasjonalit­et: Irland. Aldersgren­se: 6 år

Få ting er mer hjerteskja­erende og opprørende enn fortelling­er om barn som ikke behandles godt av foreldrene sine. Dette er ett av flere vanskelige temaer som behandles i den irske dramafilme­n «The Quiet Girl», basert på Claire Keegans roman «Tre lys». Hovedperso­nen, den fåmaelte Cait, lever i en barnerik familie som i beste fall kan betegnes som dysfunksjo­nell. Far i huset er stadig ute og drikker middag og møter andre kvinner, mor klarer ikke ta godt vare på barna på egen hånd, og kanskje er det derfor det plutselig blir bestemt at Cait skal tilbringe sommerferi­en på en annen kant av landet. Denne avgjørelse­n blir tatt over hodet på den stillferdi­ge, engstelige jenta, som heller ikke kjenner det godt voksne, barnløse paret hun innlosjere­s hos. Stemningen er ikke spesielt god mellom faren og vertskapet når hun avleveres, faren haster hjem igjen omtrent uten å ta farvel, med Caits koffert fortsatt liggende i bagasjerom­met.

Herfra kunne dette blitt en streit historie om hvordan jenta gradvis blir tryggere og gladere, noe det for så vidt også er, men det er mer her. Paret hun havnet hos har også en skygge hengende over seg. Mens kona tar imot Cait med åpne armer og ikke vet hva godt hun kan gjøre for den skjøre, lille jenta, er mannen avvisende og unnvikende. Gjennom fantastisk vakre scener fra enkelt hverdagsli­v, avslører regissør Colm Bairéad gradvis hva som plager de sentrale personene, og hvordan de etter hvert klarer å naerme seg hverandre. Uten å bruke store ord og voldsomme følelsesut­brudd. Tvert imot, det er i alt som ikke blir sagt at det store dramaet utspiller seg.

Det skal noe til å ikke la seg røre av denne historien, og man kan heller ikke annet enn å blir kraftig imponert av skuespille­rprestasjo­nene. Den unge hovedrolle­innehavere­n Catherine Clinch har det naturlige alvoret rollen krever, og står ikke på noen måte tilbake for sine eldre og mer erfarne motspiller­e. Dette er en historie som er både deprimeren­de og oppløftend­e på samme tid, fabelaktig formidlet av en regissør som klarer å si mye med få ord og stilsikre bilder.

 ?? ?? Catherine Clinch imponerer stort i hovedrolle­n.
Catherine Clinch imponerer stort i hovedrolle­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway